הרחוב הצר מתפתל ושקט, מנוקד בבתים פרטיים שמתנשאים לגובה שתי קומות וחבויים מאחורי חומות. את הבית הזה, שבעליו חזרו והדגישו שאין להסתירו מאחורי חומה, לא רואים מהרחוב. לא את החזית הקדמית וגם לא את האחורית, סבך הצמחייה העבות מסתיר את הנעשה ותורם לפרטיותם של חמשת בני המשפחה – זוג הורים ושלושה מתבגרים. הבית נבנה על מגרש מלבני שגודלו 680 מ"ר בשכונה שקטה בגוש דן. "ארץ ישראלי" הוא המושג שהזכיר בעל הבית כשתיאר את ההשראה לסגנון העיצובי שהוא חפץ בו, ואדריכל יואב תשובה תרגם אותו לחומרים מקומיים ולגימורים טבעיים שמשדרים אמת. גדר חיה, אבן לקט, עץ, בטון ואור הם אבני היסוד של המבנה, שתוכנן כתיבת מגורים עתירת שכבות ועומק.
תשובה מיקם את המבנה במרכז המגרש, בצורת האות ר', כך שהוא חובק חצר פנימית עם בריכה שנראית ממרכז הבית החלול והשקוף. את הצלעות החיצוניות מקיפה גינה עשירה. שני גופים מרכיבים את המבנה: גוף אבן ומעליו קליפת בטון מכופפת. גוף האבן עשוי מאבני לקט מקומיות שהוצמדו באופן הנראה כאקראי (אבל קיימת לוגיקה ומינונים מתוכננים מראש של גוונים כהים ובהירים, אבנים קטנות שסובבות אבנים גדולות ואבנים בינוניות שנמצאות בין לבין), והוא מתחבר לזיכרון ישראלי של גדרות אבן פשוטות ושל טרסות חקלאיות.
תקרת בטון חשופה ותחושה עוטפת
אל דלת הברזל השחורה מוביל שביל גישה מחופה באריחי אבן שבורים. הכניסה לבית אינטימית ומוגנת, הודות לרצפת הקומה העליונה, ועטופה בקיר האבן משמאלה.
הדלת נפתחת מול גרם המדרגות. משמאל ציר המגורים הכולל סלון ומטבח החשופים לחצר ולבריכה. במרכז הציר מורכב המטבח בחלל פתוח בגובה שישה מטרים, המסתיים בתקרת זכוכית. קרני האור החודרות דרכה מתרככות הודות לשורת קורות עץ המתפקדות כפרגולה ויוצרות הצללה פנימית.
במטבח שני קווים מקבילים – ארונות גבוהים צבועים בשחור ואי, שישה מטרים אורכו, הנחלקים בין מגירות אחסון, משטח עבודה, ובסמוך לחדר האוכל הוא הופך לשולחן עם שישה מקומות ישיבה. משטח השיש שמורכב עליו נבחר ישירות מהגוש הגולמי, הדוגמה והצבעים שלו מוסיפים למטבח אפיל פרוע וחם, ומעליו משתלשלים גופי תאורה גדולים מפליז.
הסלון ממוקם בחלק הקדמי של המגרש, הוא מוקף ויטרינות זכוכית ותקרת בטון חשופה. קיר אבן שבמרכזו נישה, שבה נתלו מדפי עץ, משמש רקע לספת רביצה גדולה. גם הסלון וגם חדר האוכל הסמוך למטבח נמוכים באופן יחסי – גובהם 2.80-2.40 מ' בהתאמה – גובה שנועד לייצר תחושה עוטפת. חדר האוכל פונה לחצר האחורית, התקרה והקירות מחופים בסרגלי עץ.
ויטרינות הזכוכית הרחבות קבועות ומסתיימות במדרגה בנויה. תשובה ביקש למתן את הפתיחות לחוץ ולכן הן לא נמשכות מרצפה עד תקרה. במרכז מיקם האדריכל שולחן אוכל רחב ידיים המתאים לכעשרה סועדים. את הפלטה המיוחדת, שמתפצלת לשני חלקים בצורת האות Y, מצא בעל הבית במקרה, והיא מוצבת על רגלי מתכת שחורה.
חדר האורחים והעבודה מתוכנן בציר הקצר של המבנה התוחם את אזור הבריכה, הוא פתוח לכיוונה ומאפשר לצפות בה ישירות. זהו חלל מבודד שיכול גם לשמש חלק בלתי נפרד מהחוויה המשפחתית החמה, ויש בו אוסף תקליטים עשיר ומערכת אודיו שצליליה תורמים לאווירה.
רצפת הסלון והמטבח מחופות באבן שחורה וגסה, מחוספסת למגע, ואילו בחדר האוכל ובחדר העבודה מורכבים לוחות עץ צרים בגימור מט.
אפשרות לארח בפרטיות
גרם המדרגות הרחב ממוקם בסמוך לחזית הצידית של המבנה, הקצה התחתון חשוך ומושך את המבט מטה, וכשיורדים לכיוון המרתף נדמה כאילו הוא סוג של מערה. קירות החלל התחתון מחופים בלוחות עץ ששימשו בתהליך היציקה של המרתף, פורקו והפכו לחיפוי קיר בעל ערך סנטימנטלי ואקולוגי. התקרה חושפת את היציקה הגסה, והיא לא מטויחת בכוונה תחילה. מכאן יש יציאה החוצה לחצר אנגלית רחבת ידיים הכוללת פינת רביצה ועמדת משחקים ומעניקה לילדים את האפשרות לארח בפרטיות.
העלייה לקומת המגורים העליונה מתבצעת לצד ומול קיר מחופה באבן לקט גסה. חלון ארוך מפריד בין בסיס האבן לכיפת הבטון ומאיר את חלקו העליון של הגרם. קיר הבטון מימין חשוף ומתקפל והמדרגות מתעקלות ומובילות אל גשר שממנו ניתן לצפות לקומת הכניסה. מימין, יחידת ההורים. משמאל, מעבר לגשר, ממוקמים שלושת חדרי הילדים. ניתן לצפות בגגות בתי השכונה מהגשר שממוקם במרכזו השקוף של הבית או ליהנות מהמבט החולש אל חלקו הציבורי ואל החצר בחוץ, ונדמה שעליו של עץ הפלפלון המצל בחוץ חודרים פנימה.
יואב תשובה - סטודיו תשובה לאדריכלות ועיצוב
מור אבידן תכנון נוף.
שרון היבש, כתבת living ומחברת ספרי עיצוב