הדיירים: חברת יזמות המשפצת ומרהטת דירות למכירה. כיוון שבפרויקט זה לא היו לקוחות עם דרישות ספציפיות, ניסינו להגדיר לקוחות פוטנציאליים לדירה ולבנות סביבם פונקציות חשובות. בהתאם לכך, מלבד חדר השינה המרכזי, שאר החדרים בבית עוצבו כך שיוכלו לשמש גם כחדרי שינה לילדים בגילים שונים, גם כחדרי אורחים עם מקום למיטה זוגית וגם כחדרי עבודה.
הדירה: הדירה ממוקמת בשדרות נורדאו בתל אביב, וצופה על נוף השדרה. גודל הדירה כ- 160 מ"ר, והיא מתפרשת על כל הקומה השנייה בבניין דירות בן חמש קומות. העובדה שהדירה היא יחידה בקומה מאפשרת ריבוי חלונות וארבעה כיווני אוויר. מצב הדירה לפני השיפוץ היה סביר מבחינת התשתיות ומצב התחזוקה הכללי, משום שהבניין אינו ישן במיוחד, ואף שופץ לפני כמה שנים, אבל החלוקה הפנימית של החלל היתה בעייתית ולא יעילה.
עוד באתר לעיצוב הבית:
כוורות בתקרה
החזון: לאחר שהגדרנו את הלקוחות הפוטנציאליים לדירה היו חשובים לנו כמה דברים: ליצור חלל נעים ומרווח לאירוח, ליצור מרפסת רחבה שתשקיף על השדרה ולעצב יחידת הורים מפנקת עם אפשרות להגדיל אותה (על חשבון החדר הסמוך שהופרד על ידי ארון ללא קיר). בדירה היו שני אילוצים מרכזיים: האחד הדירה בנויה בצורת ח' המקיפה את חלל המדרגות והמעלית, מה שיצר מסדרון באורך שבעה מטרים מהחלק הציבורי של הדירה, הסלון והמטבח אל חדרי השינה. כדי ליצור עניין במסדרון הארוך, בנינו מצדו ולאורכו קיר זכוכית. פתרון שהכניס הרבה אור טבעי למסדרון. כדי לפתור את בעיית הפרטיות בקיר חשוף תלינו וילון מאחורי הקיר, וכך יצרנו משחק של גלוי ונסתר בין החדרים למסדרון. בצדו השני של המסדרון יצרנו מעין מדף ארוך ומואר על ידי תאורה נסתרת, שמוסיף עניין ואור.
בעיה נוספת היתה התקרה הנמוכה יחסית של הדירה (265 ס"מ), לאחר תחילת השיפוץ גילינו שאפשר לחשוף את קורות הבטון המקוריות של התקרה, וכך למעשה לפתוח מעין כוורות בתקרה בכל החלל של הסלון והמטבח. דבר שהגביה את התקרה ב 25 ס"מ נוספים, וכמובן הוסיף נקודת עניין עיצובית לחלל כולו.
משך השיפוץ: כשישה חודשים.
עלות השיפוץ: כמיליון ו-300 אלף שקלים, שכללו החלפת תשתיות, אינסטלציה, חשמל, ומערכות מיזוג האוויר. דלתות, חלונות ותריסים הוחלפו והותאמו לעיצוב הכללי של הדירה. כמו כן, כל הריהוט והכלים הסניטריים נבחרו ונקנו מחדש.
מחיר הדירה לאחר השיפוץ: 7,700,000 שקלים כולל הריהוט ומכשירי החשמל.
דינמיות בסלון
בשלב ראשון שברנו את כל הקירות הפנימיים בדירה ונשארנו רק עם המעטפת. הדירה היתה מחולקת למספר רב של חדרים וכוכים קטנים עם ארונות קיר ישנים. אחרי שנפטרנו מכל הקירות והחיפויים של הדירה, ונשארנו רק עם השלד, יכולנו ליצור חלוקת חלל חדשה ונכונה יותר. יצרנו שני אגפים – אזור ציבורי הכולל סלון, מטבח פתוח ומרפסת הפונה לשדרה, ואזור פרטי של חדרי שינה ורחצה.
חדר המגורים: דלת הכניסה מובילה היישר לחלל האירוח המרווח. מימין ממוקם הסלון, ומשמאל המטבח ושולחן האוכל הגדול המתאים לשמונה עד עשרה סועדים. את הסלון ריהטנו בצורה שתאפשר צורות אירוח שונות: מלבד הספה הגדולה, שאר הרהיטים ניתנים לשינוי והזזה כך שיותאמו למספר קטן או גדול של אנשים, שולחנות סלון קטנים וקלים להזזה, במקום שולחן אחד גדול וכבד, כורסאות קלות, הדומים שיכולים לשמש הן לישיבה והן כשולחנות צד, גוף תאורה על זרוע שאפשר להזיז כדי ליצור מוקדי אור שונים, וגם את הטלוויזיה הממוקמת על עמוד ניתן לסובב.
המטבח: את המטבח עיצבנו כקו אחד ארוך (כחמישה מטרים) של משטח עבודה. חזיתות הארונות נצבעו בשחור ומשטח העבודה עשוי נירוסטה. בניצב למשטח העבודה קיר ארונות גבוהים מחופים נירוסטה, שבו ממוקמים המקרר ומכשירי החשמל. מלבד שולחן האוכל, ניצלנו את אדן החלון באזור הזה ליצירת בר ישיבה קטן עם שני כיסאות גבוהים, לקפה ועיתון של בוקר תוך כדי השקפה דרך החלון על נוף השדרה.
נוף ללא הפרעה
מרפסת: מיד מול הכניסה ממוקמת המרפסת שהוגבהה ב-40 ס"מ, כדי ליצור קו ראייה גדול יותר של הנוף. חשוב לציין שבדירה לא היו מרפסות, מלבד מרפסת שירות אחורית קטנה, אבל לנו לא היתה שום כוונה לוותר על מרפסת ועל נוף השדרה הירוקה. החלל הגדול שעמד לרשותנו איפשר לנו לגנוב חלק משטח הסלון ולתחום מרפסת על ידי הגבהת הרצפה והקפתה בקיר זכוכית נקי. כך בעצם פלשנו לשטח הסלון ויצרנו במה שמשמשת כמרפסת. מכיוון שהגבהנו את רצפת המרפסת היה צורך להגביה גם את המעקה לגובה תקני, ואת זה עשינו על ידי הוספת מעקה זכוכית שקוף שמאפשר לשבת במרפסת ולראות את הנוף ללא הפרעה.
על קיר הכניסה מימין לדלת תלויה ספריית ברזל המורכבת משישה חלקים, שהוזמנה והותאמה במיוחד לחלל הדירה, ולידה פינת קריאה.
חדרי השינה והרחצה: המסדרון מוביל אותנו לאזור הפרטי של הדירה. בתחילת המסדרון מוקמו שירותי האורחים, כך שלפני דלת הכניסה לשירותים יש מעין מבואה שבה ניתן לתלות מעילים ותיקים, ובצורה זו לשמור על פרטיות בכניסה והיציאה מחדר השירותים. בהמשך ממוקמים שלושה חדרי שינה נוספים, חדר אמבטיה מפנק ומרווח, וחדר הורים מאסטר עם חדר רחצה.
בשני החדרים הראשונים במסדרון (חדר שינה וחדר האמבטיה) יש קיר זכוכית עם וילון לשמירה על פרטיות ושני עמודים, בכניסה לכל חדר, בגובה 110 ס"מ למתגי הדלקה לחדרים. הקווים באמבטיה נקיים מאוד, ללא ארונות. אמבטית קוריאן פריסטנדינג מרובעת ממוקמת על במה מחופה בטון טבעי, משטח ארוך של יותר משלושה מטרים מפורניר אלון ועליו מונח כיור קוריאן רחב ומתחתיו מדף נוסף לאחסון.
מול שני חדרים אלה חדר שינה נוסף שבו מבנה החדר אפשר יצירת פינת לימודים בתוך נישה. חדר זה גובל עם חדר ההורים וההפרדה ביניהם נעשתה ללא קיר בנוי, אלא רק על ידי ארון הבגדים המשמש את חדר ההורים.
בחדר ההורים יצרנו חדר אמבטיה על במה מוגבהת משאר החדר. גב המיטה הוא בעצם קיר ההפרדה בין אזור השינה לאזור הרחצה. המדרגות שמובילות לאמבטיה משמשות כשידות מצדי המיטה ואף שולבו בהן מגירות, והמיטה עוצבה כמיטה מרחפת.
האמבטיה מוקמה למעשה במקום שהיה בעבר מרפסת, ומכיוון שהיה חשוב לנו לשמור על החלונות ועל האור שנכנס לחדר, השארנו את החלונות הגדולים והשתמשנו בזכוכית חלבית לשמירה על הפרטיות. את האסלה ואת ארון הכיור תלינו על שני קירות בגובה 120 ס"מ, שנבנו במיוחד לצורך זה במרחק קטן מהחלון. בקצה המסדרון חדר שינה נוסף שרוהט בארון ומיטה.
משחקי קווים וגובה
הדלתות בדירה הן דלתות עם משקוף עיוור, ונצבעו בגון הקיר על מנת שלא ייראו. כל הדירה למעט המרפסת והבמות בחדרי אמבטיה מרוצפת בפרקט בדוגמת פישבון, כל הבמות נוצקו מבטון.
הגוונים הבולטים בדירה הם שחור, לבן ואפור, ואלמנטים שונים נבחרו בגוונים עזים ששוברים את המונוטוניות. נקודות צבע כאלה ניתן למצוא בספה הירוקה שבסלון, בקיר הזכוכית הכחול המחפה את הכניסה למסדרון ואת שירותי האורחים, ויוצר מעיין קוביה צבעונית.
מוקד צבע נוסף אפשר למצוא בארון בגדים בצהוב, המציץ מתוך חדר השינה דרך קיר הזכוכית של המסדרון. וכמובן, הקיר הצהוב בחדר הרחצה הצמוד לחדר השינה.
אחד הקונספטים שהנחו אותנו בעיצוב הדירה היה משחקי קווים - שיחקנו עם קווים ישרים וחותכים במוקדים שונים בדירה: תקרת הכוורות בצורת שתי וערב בחלל הציבורי יצרה משחק מעניין עם גופי תאורה ארוכים שנתלו ממנה באורכים ובגבהים שונים. המדרגות מחופות הבטון בין הסלון למרפסת יצרו גם הן קווים מעניינים, בייחוד כאשר דולקים שני פסי התאורה שהתקנו בתחתיתן.
גם המטבח עוצב בצורה אופקית כקו אחד ארוך (כחמישה מטרים של משטח עבודה), כאשר קו הארונות העליונים משחק עם קו החלון הנמוך והרחב.
המדף האופקי שנתלה על הקיר נצבע בשחור, ומשחק עם שני עמודים שחורים אנכיים בגובה 110 ס"מ בכניסה לחדרים (שנבנו כפתרון למיקום מתגי ההדלקה בקיר הזכוכית) ועם פס תאורת הלד השקוע לכל אורך תקרת המסדרון.
קונספט נוסף היה משחקי גובה - הבמות שנבנו ויצרו הגדרה ותיחום של אזורים. כמו הגבהת המרפסת, השתמשנו בבמות גם בחדרי השינה ובחדרי הרחצה: בחדר שינה אחד הבמה משמשת גם כבסיס מיטה, וגם ליצירת הפרדה באזור הקרוב לחלון, ואפילו השארנו בה חור לעציץ שיוצר מעט פרטיות בחדר שיש בו חלון גדול.
בחדר האמבטיה למשל הצבנו אמבטיה פריסטנדינג על במה מחופה בטון, שפס תאורה נסתר מאיר אותה מלמטה, מה שנותן לאמבטיה ולחדר כולו צביון מיוחד ומרשים.
ובחדר המאסטר, חדר הרחצה כולו מוגבה על במה, והמדרגות אליה משמשות גם כשידות משני צדי המיטה ואף שולבו בהן מגירות.
להפוך את החסרונות ליתרונות
דבר המעצב: העבודה מול חברת יזמות אפשרה לנו חופש יצירה, שאולי מול לקוחות עם רצונות והעדפות משלהם לא היו מתקבלות במלואן.
טיפ: הכלל החשוב הוא לנסות להפוך את החסרונות של הדירה ליתרונות, ללכת עם החיסרון ולא נגדו, ולהוציא ממנו את הטוב ביותר.
פריט אהוב: הספרייה שעוצבה והותאמה לחלל על ידי סטודיוFE . הספרייה הגדירה אזור ביניים, והצבעוניות שלה מונוכרומטית ובעזרת הצבעוניות של הספרים מתקבל ממד נוסף.
המעצבות: תהל ארז ודנה רוה, בוגרות בית הספר לעיצוב פנים בסטודיו 6b
מנחה, תכנון וליווי הפרויקט: אדריכל אמיר נבון, סטודיו 6B
חברת היזמות: קבוצת גפן-זרצקי
במדור הקודם: חלל פשוט אך מושלם באבן יהודה
לכל הכתבות במדור בשיפוץ