דלית לילינטל , שולחן גובה (צילום: גלית דויטש דביר)
אזור ציבורי שטוף אור ופתוח | צילום: גלית דויטש דביר
הדיירים: זוג הורים בשנות השלושים לחייהם עם תינוק.

הדירה: דירת 60 מ"ר בתל אביב, קומה שלישית בבניין לא מתוחזק. הדירה הייתה מוזנחת, עם קירות מתקלפים וסדוקים, תריסים שבורים וחלונות ישנים. חדר הרחצה ארוך וצר, מתקלף ולא מזמין במיוחד. החלל הציבורי המיועד לסלון ולמטבח היה קטן מדי, והמטבח לא פונקציונאלי וצפוף.

החזון: הדיירים חזרו משהות של מספר שנים בניו יורק, והביאו איתם חלק מהרהיטים שלהם. הם אנשים שאוהבים לבשל ולאפות ומארחים חברים. הדבר הראשון והעיקרי שהנחה את השיפוץ היה יצירת חלל ציבורי גדול יותר, זורם יותר ונעים יותר, הכולל מטבח נוח לעבודה.

סקאלת הצבעים שנבחרה נעה בין שחור ללבן. בחדר הרחצה, למשל, ביקשו תזכורת לחיים בניו יורק, ולכן נבחרו בריקים לבנים מבריקים וצבעים של לבן, אפור ושחור.

דלית לילינטל , סלון שולחן (צילום: גלית דויטש דביר)
יש מקום לספה הגדולה בחלל הפתוח | צילום: גלית דויטש דביר

דלית לילינטל , ספרייה רדיו גובה (צילום: גלית דויטש דביר)
רטרו על השידה | צילום: גלית דויטש דביר

האילוץ העיקרי היה התקציב, ובהתאם לתקציב נבחרו חומרים מסוימים (פורמייקה, פרקט למינציה איכותית) ונעשו החלטות עיצוביות כדי לעמוד בדרישות. מבחינה עיצובית הייתה התמודדות עם שלל קורות ועמודים בדירה. את חלקם הסתרנו, כמו עיבוי ויישור קיר באמבטיה, כדי לקבל קיר חלק ולא מדורג. ואת חלקם השארנו, לדוגמה: הוחלט לבנות את המטבח סביב העמודים הקיימים. נעשתה עבודה מדויקת בתכנון ובשרטוט ארונות המטבח, ובעזרת נגר, נבנה מטבח למידות הלא פרופורציונליות של החלל.

דלית לילינטל , שולחן רוחב (צילום: גלית דויטש דביר)
שולחן אוכל בגודל 2 מטרים שהובא מניו יורק | צילום: גלית דויטש דביר
גלית דויטש דביר (צילום: גלית דויטש דביר)
ישן עם חדש | צילום: גלית דויטש דביר

דלית לילינטל , שולחן חתול (צילום: גלית דויטש דביר)
קנקנים שמעצבים אווירה | צילום: גלית דויטש דביר

משך השיפוץ:  כחודשיים.

עלות השיפוץ: כ-150 אלף שקלים, שכללו את התכנון והעיצוב, עבודת הקבלן, החלפת תשתיות (אינסטלציה, חשמל ותאורה) הריסה ובנייה של קירות, ריצופים וחיפויים, כלים סניטריים, עבודות נגרות, החלפת כלל החלונות והדלתות.

תיאור כללי של השיפוץ: חוץ משני חדרי השינה שנשארו בגודלם המקורי, הכל נהרס. שלב הפירוקים כלל את הריסת המטבח המקורי, את כל חדר הרחצה, כולל שירותי האורחים, וכמובן גם הקירות בין חדר הרחצה לחלל הציבורי נהרסו. המטבח החדש התמקם באזור שהיה פעם האמבטיה, וככה התקבלו מטבח ואזור ציבורי שטוף אור ופתוח. חדר הרחצה צומצם אבל נוספה נישה למכונת כביסה, מייבש, ולאחסון כללי כשמעליהם ממוקם מנוע המזגן. כמו כן, הוחלפו כל הדלתות בדירה לדלתות בצבע לבן, וכלל האלומיניום בדירה לצבע כהה.

בכל פרויקט ישנן פשרות, הן מאילוצי בנייה וסיבות נתונות בשטח, הן מאילוצי תקציב והן מדעות שונות לגבי בחירות עיצוביות. במקרה הזה הדיירים הם אנשים עם חוש אסתטי ופתוחים לרעיונות, והעבודה איתם היתה מהנה ואפשרה פתרון בעיות ושיתוף פעולה מוצלח.

דלית לילינטל , מטבח (צילום: גלית דויטש דביר)
פינת אכילה ושתייה כחלופה לשולחן האוכל | צילום: גלית דויטש דביר

דלית לילינטל , מטבח שטיח (צילום: גלית דויטש דביר)
אחסון פתוח וסגור | צילום: גלית דויטש דביר

פתרונות אחסון במטבח

הסלון: נכנסים לדירה ישר לחלל הציבורי. הסלון ובו שולחן אוכל גדול באורך שני מטר וספה גדולה, שידות ספרים, שידה גדולה לאחסון וטלוויזיה. צינור מזגן חשוף שנצבע בלבן עם קצת ברק מוביל אותנו לתוך מטבח שטוף אור טבעי.

המטבח: חלל המטבח החדש תוכנן עם ארונות משני צדדיו. היה ברור שצריך לנצל את השטח לאחסון מירבי. בצד של החלונות, מהם משתקף נוף החוצה, מוקמו הכיור, הכיריים, המדיח והתנור. בצד השני, בקיר ללא חלונות, תוכננו ארונות אחסון נוספים. כדי לקבל מראה יותר אוורירי הוחלט על ארונות עליונים בשילוב חזיתות מזכוכית ועל מדפים פתוחים לשימוש יומיומי של כלי זכוכית וספלים למיניהם. היה חשוב, במיוחד בדירה קטנה זו, לפנות כמה שיותר מקום על גבי משטח העבודה.

מטעמי תקציב, המטבח עשוי מפורמייקה בצבע לבן, אבל בתוספת נקודת צבע מרעננת וצעירה: המדפים צופו בפורמייקה בצבע צהוב עמוק.  משטח העבודה עשוי אבן קיסר בצבע אפור כהה, ובקצהו מקום ישיבה, המשמש כחלופה לשולחן האוכל הגדול.

דלית לילינטל , ספלים (צילום: גלית דויטש דביר)
ספלים על המדף | צילום: גלית דויטש דביר

דלית לילינטל , קרש חיתוך (צילום: גלית דויטש דביר)
משטח העבודה עשוי אבן קיסר אפור כהה | צילום: גלית דויטש דביר

חדר הרחצה: הדיירים העדיפו מקלחת רחבה ומפנקת על פני אמבט. אריחי בטון מצוירים נבחרו לרצפה ובריקים לבנים מבריקים לקירות. אריחים שחורים רחבים מהווים את השורה הראשונה של החיפוי וכך יוצרים חיבור בין אריחי הרצפה לאריחי הקיר. הקירות בחדר הרחצה נצבעו באפור בהיר שיחד עם הלבן והשחור נותנים תחושה אינטימית יותר.

דלית לילינטל , חדר רחצה (צילום: גלית דויטש דביר)
בריקים לבנים מבריקים לקירות | צילום: גלית דויטש דביר
דלית לילינטל , חדר רחצה מקלחון (צילום: גלית דויטש דביר)
אריחים מצוירים על הרצפה | צילום: גלית דויטש דביר

דלית לילינטל , חדר חצה כיור (צילום: גלית דויטש דביר)
מקלחון רחב ומפנק | צילום: גלית דויטש דביר

חדרי השינה: בלי קישוטים מיותרים

חדר התינוק: ליד הסלון שני חדרי שינה, שאמנם גודלם לא שונה בשיפוץ, אבל בזמן התכנון הוחלט לפרק ולהרוס את לוחות הגבס שנבנו בקיר החיצוני באחד החדרים והסתירו מה שהיה פעם מפתח גדול יותר. וכך קיבל החדר הקטן של התינוק חלון גדול ורחב, מלא אור ואוויר. חוץ ממדבקות של חיות ועצים על הקיר, החדר נשאר נקי במראהו.

דלית לילינטל , חדר תינוק (צילום: גלית דויטש דביר)
חלון גדול ורחב בחדר של התינוק | צילום: גלית דויטש דביר

דלית לילינטל , חדר תינוק תקריב (צילום: גלית דויטש דביר)
מדבקות קיר עדינות | צילום: גלית דויטש דביר

חדר ההורים: כמו החדר של התינוק, גם כאן אין קישוטים מיותרים. החדר מכיל מיטה וארון, קירות בצבע לבן ורצפת פרקט, עיצוב שמשאיר תחושה נעימה ושקטה. במשטח הקטן מחוץ לחלון, שרוצף באריחי בטון כמו בחלל הרחצה, עציצים שצובעים את הנוף בירוק.

דבר המעצב: הלקוחות באו עם רוב הרהיטים מהדירה הקודמת שלהם מניו יורק. מדובר ברהיטים גדולים וכבדים עם שיק רטרו. אני כמעצבת, אוהבת לשלב בין רהיטים ישנים לבין עיצוב מודרני יותר, כדי ליצור אווירה חמה וקלילה. כמובן ששיתוף הפעולה ביני לבין הלקוחות הוא זה שקובע איך תתקבל התוצאה הסופית.

טיפ: בשלב התכנון הראשוני, בכל פרויקט, חשוב למצוא מיקום ופתרונות פונקציונליים לכל הצרכים. כשמדובר בדירה קטנה העניין הזה הכרחי. כל סנטימטר חשוב וכל מדידה חשובה. בפרויקט הזה הרהיטים של הדיירים נמדדו במדויק וכבר בשלב התכנון, לפני תחילת השיפוץ, מוקמו במקום הכי נכון להם במסגרת מגבלות החלל.
ועוד משהו: לא צריך לפחד מרהיטים גדולים בדירות קטנות. הם רק תורמים יותר לאווירה הביתית.

פריט אהוב: שולחן מכונת התפירה הישן שהיה בבעלות הדיירים, והפך לשולחן מחשב בחדר השינה שלהם. זהו שילוב מדליק של ישן וחדש. כיף לעבוד עם אנשים יצירתיים שיש להם רעיונות משלהם.

דלית לילינטל , חדר שינה (צילום: גלית דויטש דביר)
שולחן תפירה שהפך לשולחן עבודה בחדר השינה | צילום: גלית דויטש דביר

רשימת מכולת:
רהיטים שהובאו מארה"ב: שולחן אוכל, עץ מהוגני, 900 דולר, potterybarn; ספה, 1,500 דולר, roomandboard; שידת טלוויזיה: 500 דולר, מיד שנייה בניו יורק.

רהיטים שנקנו בישראל: שידת ספרים בסלון, 1,200 שקלים, In and Out, רמת השרון; מיטת ילדים מאיקאה; אהיל מעל שולחן האוכל, 450 שקלים, ביתילי.

פריט שנקנה ברשת בזמן השיפוץ: ארון תרופות בחלל הרחצה, 250 דולר כולל משלוח, potterybarn.

עיצוב פנים: דלית לילינטל

במדור הקודם: מי אמר צהוב ולא קיבל?
לכל הכתבות במדור בשיפוץ