כשינון בן דוד (הבעלים של סקוריה, משרד לתכנון ועיצוב) תכנן את בית מגוריו במושב נטור בדרום רמת הגולן עמדה לנגד עיניו בקתת מגורים אופיינית למדינות סקנדינביה. וחשוב מכך – הוא החליט שהבית, ששטחו 165 מ"ר, לא יתפקד ככרטיס ביקור מקצועי. "היה לי חשוב שהבית יהיה מקום שנעים לשהות בו ולכן לא תכננתי מרחבים גדולים", אומר בן דוד, שנולד וגדל בגולן. בזמן התכנון (שארך כשנה וחצי) והבנייה (שארכה כשנה) הוא ושלושת ילדיו (בן 5 וחצי, בן 8 וחצי ובת 11 וחצי) התגוררו בבית שכור במושב.
>> במדור הקודם: להרגיש בכפר בעיר: שיפוץ יפהפה לדירת גן בת"א
בן דוד ביקש למקסם את יתרונות המגרש הגדול (1.6 דונם) והמשופע והנוף המרהיב סביב ולכן מיקם את הבית בחלק הקדמי של המגרש שיורד ממפלס הרחוב כלפי מטה. במבט מלמעלה הבית נראה כמו ריבוע, הוא כולל שתי מרפסות, קדמית ואחורית, שמתיישרות עם קווי המתאר החיצוניים של המבנה ומתאימות לשהות בשלבים שונים של היממה ועל פי כיוונה של הרוח. המרפסת הקדמית פונה לרחוב וכוללת ספסל בנוי מעץ ופינת ישיבה. המרפסת האחורית פונה מערבה ובימים בהירים אפשר לראות ממנה את הכנרת, היא צופה אל החצר שבה טרסות אבן שבן דוד יצר לבד. החזיתות הפונות לדרום ולצפון מחופות בלוחות משבבי עץ איקליפטוס שהודבקו בעזרת שרפים. במהלך הזמן ישתנה צבע החיפוי בשל התחמצנות השבבים באוויר הפתוח. "כשתכננתי את הבית חשבתי על מראה אופייני למדינות סקנדינביה ועל אלמנטים מחממים לעיצוב", הוא מספר. כחלק מכך השקיע מאמץ ותשומת לב בתכנון הגג – צורתו פשוטה והוא ממשיך מעל המרפסות ומצל עליהן. מהצד הוא נראה כמשולש לא סימטרי, ובפנים – בחלל הציבורי ובחדר השינה – הוא חשוף.
דלת הכניסה נפתחת לחלל הציבורי, שגובהו 5.60 מטרים, אפשר לראות את קצה המגרש דרך קיר הזכוכית. משמאל לדלת יש יחידת ארונות גבוהים הממשיכים מעבר הפינה, במטבח. צלע המטבח המתחילה בארונות הגבוהים ממשיכה בארונות נמוכים ומעליהם תלויים מדפים פתוחים. הצלע הניצבת כוללת ארונות נמוכים ומעליהם חלון. חזיתות הארונות עשויות MDF בצבע אפור קשמיר. במרכז המטבח אי עשוי מעץ אלון מבוקע, ומעליו משתלשלות מנורות תקרה מקורות העץ החשופות, אבל בגלל שהמרחב מואר אין צורך להדליק תאורה מלאכותית עד שהערב יורד. בהמשך למטבח, בפינה מוקפת בשלושה קירות זכוכית, ניצב שולחן האוכל - שולחן ישן שהיה בבית הורים. בן דוד שיפוץ את השולחן וגם בנה את הספסל ליד.
מימין לכניסה נמצא הסלון התחום בקיר מבטון חשוף ובו נישה מעץ. אל הנישה, המשמשת להנחת ספרים ופריטי נוי, מטפסים בסולם מתכת שבן דוד ריתך. הסלון מרוהט בספה, שזלונג וכורסה בריפוד אפור ושני שולחנות צד מברזל, ומעל הספה תלויה תמונה שצייר בן דוד. הטלוויזיה נמצאת בחדר המשפחה, הנמצא בחלק הפרטי של הבית, והיא קבועה ביחידת אחסון שתכנן בן דוד הכוללת ארונות סגורים מעץ אלון בחלקה התחתון, ומדפי ברזל בחלקה העליון. הקיר הנגדי מחופה בחלקו התחתון בקורות עץ, ולידו ניצבת ספת מרבץ. בחדר יש חלון גדול ומרובע, ומובילה אליו דלת הזזה מזכוכית שהותקנה בחדר כשבן דוד הבין שהילדים צריכים פרטיות.
גם בחדר ההורים יש חלון מרובע גדול, מוקף במסגרת עץ הכוללת מקום ישיבה. בחדר הרחצה הצמוד התקרה והרצפה מחופות באריחים דמויי בטון וארון הכיור עשוי מעץ אלון. החדר הרחצה של הילדים הרצפה ודופנות האמבטיה מחופים באריחי סומסום אפורים והקירות באריחים לבנים מלבניים המונחים לאורך. במסדרון המוביל לחדר ההורים יש פינת כביסה, ובקצהו יש פינת עבודה ולידה דלת זכוכית המובילה למרפסת האחורית. עוד כולל הבית חדר ילדים וממ"ד המשמש כחדר אורחים.
תכנון ועיצוב: ינון בן דוד
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
ביתו של אדריכל 3
ביתו של ינון בן דוד מופיע בספרה החדש של שרון היבש, ביתו של אדריכל 3, שיצא לאור השבוע. בספר מוצגים עשרות בתים של אדריכלים ומעצבי פנים והוא גדוש ברעיונות ובפתרונות שתוכננו עבור כל משפחה בהתאם למאפיינים הייחודיים שלה. בספר חושפים בעלי הניסיון את דעתם הכנה בנוגע לסדרי עדיפויות בתחום תכנון ועיצוב הבית, הוא עוסק בהתאמה בין חלומות לצרכים, ומתייחס לשאלות דוגמת לכמה שנים נכון לתכנן קדימה, עיסוק במהות לעומת מתן מקום לאופנות משתנות ועוד שלל נושאים שנוגעים לכל מי שבונה, משפץ, משדרג ונמצא בדרך להגשמת חלום הבית האישי שלו.