הדיירים: זוג הורים בשנות ה-30 לחייהם ותינוקת מתוקה.
הדירה: ממוקמת בקומה הראשונה של בניין בן 60 שנה במתחם בזל בתל אביב. היא צופה לרחוב צדדי שקט מול גינה ציבורית קטנה. גודלה של הוא 59 מ"ר. במקור היא הייתה מחולקת לשני חדרים ובמסגרת השיפוץ הפכנו אותה לשלושה.
בעלי הבית הקודמים אגרו במשך שנים חפצים בכל מקום אפשרי, כך שלא ניתן היה אפילו ללכת בדירה. היא היתה מוזנחת, מטונפת, עטופה בטפטים מתקלפים, חשוכה וקלסטרופובית.
החזון: מדובר בדירה ראשונה של הדיירים אותה הם קנו בקיץ 2009, רגע לפני התרחבותם למשפחה עם תינוק. כבר אז המחירים החלו לטפס, אך בגלל שלא רצו לוותר על מגורים בתל אביב התקציב שלהם הספיק רק לדירת שני חדרים. הם פנו אלינו בבקשה לבחון אפשרות לחלוקה מחודשת של הדירה והוספת חדר שינה לילד שבדרך. באנו לראות את הדירה בטרם חתימת החוזה והתרשמנו כי הדבר בר ביצוע, אך בהחלט מאתגר. בני הזוג דרשו כי התכנון החדש יניב דירה מרווחת ככל האפשר, שלא תרגיש כדירה צפופה שבה 'דחפו' את כל הפונקציות ביחד, ושלא תהיה פשרה בנושא פרטיות, אחסון וניצול כל סנטימטר בדירה.
משך השיפוץ: שלושה חודשים.
עלות השיפוץ: כ-230,000 שקל. הסכום הנקוב כולל את עלויות התכנון והעיצוב האדריכלי, עבודות קבלן הבנייה, נגרות (מטבח, ארונות קיר, מזנון וספריה בסלון, דלתות), החלפת כל חלונות האלומיניום, מיזוג אוויר מרכזי, חומרי סניטציה וחיפויים לרצפה.
קיר מרכזי מחלק את הדירה לשניים
אנחנו דוגלים בחלוקת חלל כמה שיותר 'ריכוזית' – ככל שהפונקציות בדירה יהיו כמה שיותר צמודות, כך ישתחרר שטח רצפה פנוי והדירה תרגיש גדולה יותר, ללא מסדרונות או מבואות חסרי שימוש. כך יצרנו קיר במרכז הדירה, המחלק אותה לאיזור שינה מצד אחד ואיזור מחייה בצד השני. הקיר מכיל בעומקו את כל הפונקציות הדרושות לאחסון ושירות ומשמש כמסתור למערכות המים ומיזוג האוויר. הוא אינו נוגע בקירות החיצוניים של הדירה ובכך משאיר מעברים של אור, אוויר ותנועה היקפית סביבו.
עם תחילת העבודה, נהרסה הדירה כליל תוך יום אחד, וחוץ מעמוד קונסטרוקטיבי אחד לא נותר דבר מלבד קירות המעטפת. ביחד עם קבלן בניה זריז ויעיל, הדירה התקדמה בקצב מסחרר, גם מפני שלא היתה הרבה בנייה חדשה כתוספת, עקב השימוש המועט בקירות.
רצפת הפרקט מאחדת את החלל - מהמטבח דרך הסלון וחדרי השינה - ונותנת תחושת חמימות, ביתיות ומרחב גדול ורציף. גם במטבח השתמשנו בפרקט ולא שברנו את הריצוף ותחושת המרחב, תוך ליווי מקצועי צמוד ושימת דגש על פרקטיות ושמירה על המראה לאורך השנים הבאות.
בשלב הראשון בחרו הדיירים לעשות שימוש בריהוט שהיה ברשותם.
המטבח: שטח העבודה המרכזי של המטבח בנוי בתוך הקיר המרכזי ומוטמע בו ככל שניתן, כך שלא תורגש נוכחותו בעת השהייה במרחב המחייה; צבעו הלבן והידיות הסמויות שלו הופכות אותו לחלק מהקיר. מצידו השני של המטבח ממוקמים ארונות שם מאוחסנים כלי הנוי וההגשה. המטבח נמצא בלב התנועה ההיקפית של פנים הדירה והוא מהווה צומת מרכזי ונקודת מפגש של כל בני הבית יחד בזמן הכנת האוכל והארוחות.
חלון ענק שפונה לגינה
הסלון: הסלון המואר משקיף לעבר הגינה הציבורית ואל פינת העבודה שנמצאת בחדר השינה של ההורים מצידו האחר של הקיר המרכזי. הפרופורציות הצרות שלו טושטשו בעזרת צבע אפור-כחול חזק על הקיר ההיקפי, דבר שמייצר קונטרסט גדול בין התקרה לרצפה ובין הקירות המקבילים וכך מעניק לחלל תחושת מרחב גדולה יותר.
בקיר המרכזי תכננו במיוחד עבורם יחידת נגרות המיועדת לאחסון ומשמשת גם כספריה ומזנון.
חדר הרחצה: ממוקם בין שני חדרי השינה ומהווה מעין מסדרון רב שימושי שלא מתבייש להחצין את תכולתו לראווה. במקום לקבל חדר רחצה קטן ומסדרון צפוף וחשוך לצידו, איחדנו את השניים ויצרנו חלל מיוחד, חדש וייחודי לדירה. הצבעים והחומרים נבחרו בקפידה ביחד עם הלקוחות, שרצו מראה עדין שיתמזג עם שאר הדירה. בחרנו באריחי קרמיקה זהים בצבעם אך בשני גדלים שונים, כך שהצפיפות של האריחים משתנה מקיר לקיר ויוצרת עניין ומראה יוקרתי ונעים.
חדר ההורים: נהנה גם הוא מחלון רחב שפונה לעבר הגינה הציבורית והרחוב השקט. הארון ניצב מול המיטה וגם הוא נטמע בתוך הקיר המרכזי של הדירה. לדרישת בעלי הבית, מיקמנו את פינת העבודה בחדר השינה (במקום שבו הייתה פעם מרפסת) שפונה גם היא החוצה אל האור. הצבע הלבן של התקרה מקבל קונטרסט מינורי בדמות צבע אפור-כחול בהיר על הקירות, שגם כאן מייצר תחושת מרחב גדולה.
חדר התינוק: ממוקם היכן שפעם הייתה מרפסת שירות - עובדה שניצלנו להכנסת כמה שיותר אור באמצעות שימוש בחלונות הגדולים של המרפסת. הצבעים, החומרים והתחושה זהים לחדר ההורים. גם כאן השתמשנו בקיר המרכזי להטמעת ארון בגדים נסתר.
דבר המעצב: העבודה על הדירה הזאת הוכיחה שככל שהאילוצים גדולים יותר, כך יש מקום מאתגר ליצירתיות רבה יותר וחשיבה מחוץ לקופסא. בזכות בעלי הבית היצירתיים וקשרי העבודה הנעימים והאדוקים ביננו, הצלחנו להעביר את המסר הלכה למעשה בתכנון הדירה. היום נוסעת הילדה הקטנה על קורקינט ברחבי הדירה, מקיפה שוב ושוב את הקיר הרכזי במעגלים לא נגמרים, בדיוק כפי שראינו בחזוננו בתחילת הדרך.
טיפ: יש לנו כמה טיפים לתכנון דירות קטנות:
- הימנעו ממסדרונות, מבואות וכוכים ואל תחששו מיצירת משטח רצפה אחד גדול.
- ניתן לחלק דירה לא רק על ידי קירות, אלא גם באמצעות רהיטים ודלתות הזזה.
- שמרו על אחידות של חומרים, כך שתיווצר תחושה של רצף בין החללים.
- זכרו שאור יוצר תחושת מרחב וככל שנעמיק את כניסת האור פנימה, תחושת המרחב תגדל משמעותית.
- השתמשו בצבעים ניגודיים המייצרים תחושת גודל ורב מימדיות.
פריט אהוב: דלתות ההזזה הגבוהות שתוכננו על ידינו עם נגר מקצועי. המפתח הרחב והגבוה מאפשר לדירה להיות רב מימדית בחלוקה שלה לאורך היום והלילה ומייצר תחושה של פרטיות מצד אחד ופתיחות מצד שני, בהתאם לרצונות ולצרכים.
פרגון לאיש מקצוע: איתן כהן מגורי, קבלן הבנייה.
המעצבים: בשמת צפדיה-וולף וניר רותם | ספארו אדריכלים, טלפונים: 03-5401445, 054-6542777.
>> אהבתם? תעשו לייק ושתפו את החברים בפייסבוק
מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו
>> במדור הקודם: הדירה עם הנוף הכי יפה בירושלים