הדיירים: אני יעלה צורף - בעלת סטודיו לתכנון ועיצוב פנים, בן זוגי מהנדס וארבעת ילדינו (6, 9, 12, 16).
הבית: בית בהרחבה בקיבוץ גלאון ליד קריית גת, שנבנה בפרויקט של בנייה מרוכזת ונבחר מדגמי הקבלן שתכננה אדריכלית טלי בכר-שכטר. שטח הבית 120 מ"ר והוא כולל ארבעה חדרי שינה (אחד מהם ממ"ד) וחלל ציבורי ובו סלון, פינת אוכל ומטבח. את עיצוב הפנים אני עשיתי.
החזון: בית פרקטי, נעים ונוח לנו ולארבעה ילדים, בתקציב שפוי שישאיר לנו אוויר לנשימה גם אחרי סיום הבנייה. הבית לא גדול, ולכן היה צורך בתכנון מדויק של כל פרט וכל רהיט. במהלך השנים אגרתי הרבה רהיטים ופריטים, ותוכנן להם מקום כבר בתוכניות הראשוניות של הבית.
משך התהליך: כשנה וחצי.
עלות: 1.2 מיליון שקל, כולל אבזור, ריהוט ופריטי נוי.
מכיוון שכל שינוי בדגם הבית דרש תוספת תשלום לקבלן, השתדלתי לעשות רק מעט שינויים בעלי משמעות גדולה לתכנון ולעיצוב הבית. בסלון, למשל, היה חלון קטן וצר, והגדלתי אותו. היה לי חשוב שהכניסה תהיה מיוחדת ומרשימה, ולכן החלפתי את דלת הכניסה הסטנדרטית בדלת שמצאתי בשוק הפשפשים. צבעתי אותה ופתחתי בה חלון ובו התקנתי זכוכית כתומה שמחדירה אור נעים וחם למבואה. במבואה תליתי אימומים ישנים שיצרתי מהם מתלים למעילים ולתיקים. מול דלת הכניסה הצבתי ספסל בית כנסת שמצאתי זרוק בפח ושיפצתי. הוצאתי את הדיקטים הישנים והמתפוררים מהמשענת והמושב, וריפדתי מחדש בבד שחור וצהוב בשילוב ניטים. מעל הספסל תליתי שקי קפה ישנים מקוסטה ריקה שמוסגרו.
מול הכניסה נמצא הסלון, המרוהט בספה שתוכננה במיוחד מבסיס מעץ אלון ומעליו מזרון רך והרבה כריות, כורסה שהייתה שייכת לסבתא ורופדה מחדש בבד קטיפה בצבע כחול עמוק, ושולחן שנקנה בחנות יד שנייה. בצד ניצבת ספריית ויטנג' של שמרת הזורע שהייתה של הוריי, ומתחת לטלוויזיה ניצבת שידת רדיו ישנה ששופצה ונצבעה בשחור וקניתי דרך המרקט פלייס. השטיח נקנה בשוק הפשפשים. מעל הספה תלויה חתיכה של שטיח קראבך שקניתי בשוק הפשפשים, ועל הקיר הסמוך תלוי איור בעיפרון של פרידה קאלו.
המטבח בנוי בצורת רי"ש בסגנון תעשייתי מחוספס. הארונות מורכבים מקונסטרוקציה של ברזל שחור, חזיתות מעץ ליבנה וידיות שיצרתי במיוחד. בין הארונות תכננתי מקום מיוחד לארזי פלסטיק שחורים פשוטים לאחסון פירות וירקות, ומשטח העבודה עשוי מנירוסטה. מעל המקרר יש יחידת מדפים שתוכננה במיוחד וגם היא עשויה ממסגרת ברזל שחור בשילוב קוביות עץ ליבנה בעומקים משתנים. במרכז המטבח ניצב שולחן האוכל המורכב מבסיס מברזל ופלטה מלוחות עץ אלון, ומעליו עוברת תעלת המיזוג החשופה. מעל התנור הרחב נתלתה רשת ברזל פשוטה שנקנתה בחנות לחומרי בניין והרשת משמשת לתליית מחבתות, אביזרים, עציצים וגם מתכונים ופתקים שונים. במטבח תלויות שני פוסטרים גדולים שמסגרתי – אחד שקניתי לפני 15 שנה בקפה הלל והשני של הארגון להשלטת השפה העברית ובו ציורים של כלי מטבח.
בחדר השינה של ההורים יש ארון עץ, ולצד המיטה יש שרפרף פשוט מאיקאה במקום שידת לילה, ומעליו מנורה מינימליסטית מאיקאה ותמונה שנקנתה ביריד אמנים בניו יורק.
בחדרה של הבת הגדולה יש מיטת ברזל שחורה ועדינה שנעשתה בהזמנה אישית, שולחן שבניתי בקורס נגרות ומנורה מינימליסטית שנקנתה בעלי אקספרס. שני הילדים הקטנים ישנים בחדר ובו מיטת קומותיים מאיקאה ושולחן כתיבה שנקנה בשוק הפשפשים וחודש עם משטח פורמייקה ירוק. ארון לספרים וצעצועים נקנה בחנות יד שנייה, והמדפים, הכיסא, הווילונות, השטיח, והמנורה נקנו באיקאה. לבן בן ה-12 חדר משלו.
בחדר הרחצה הרצפה חופתה באריחים בדוגמה גיאומטרית בשחור לבן. חלקם התחתון של הקירות חופה באריחים לבנים, וחלקם העליון נצבע בשליכט אקרילי בצבע ורוד עתיק. ארון הכיור עשוי עץ ליבנה עם חזית פורמייקה בצבע ירוק כהה.
>> במדור הקודם: הרצליה: כך גורמים לדירת 125 מ"ר להרגיש ענקית
דבר המעצבת: כמעצבת אני מלווה הרבה אנשים שכבר מתחילת תהליך הבנייה או השיפוץ מכריזים שהם לא לוקחים איתם שום דבר מהבית הקודם, וקונים הכל חדש. במקרים כאלו האתגר הוא ליצור להם בית עם אופי ייחודי, שלא ייראה קופי פייסט מהתמונות בפינטרסט ולא יהיה אוסף קלישאות עיצוב וטרנדים ששולטים בחנויות.
הבית שלי בנוי משכבות-שכבות של תקופות, זיכרונות, אהבות ישנות ואהבות חדשות. מאז ומתמיד נמשכתי לווינטג', ויש סיפור כמעט מאחורי כל פריט בבית - ההיסטוריה שלו, מאיפה הוא הגיע, האופי המיוחד שלו. אני אוהבת את השונות, את החד פעמיות, את הפוטנציאל של לקחת רהיט ולתת לו אינטרפטציה משלי ולהפוך אותו למשהו אחר.
יש פריטים עוד מהתקופה שהייתי סטודנטית ואספתי בפחים וברחוב כל מיני רהיטים שאנשים זרקו, פריטים משוקי פשפשים וגם מחנויות עיצוב בארץ ובעולם, מתערוכות אמנות ומאיקאה. העיצוב הוא אקלקטי - ישן וחדש, וינטג' ותעשייתי, פריטים בעיצוב מינימליסטי בשילוב עם פריטים שופעי צבע וטקסטורה, שילוב בין חומרים, עץ, מתכת וטקסטיל – ולמרות זאת בסוף נוצרים שפה אחידה ושילוב הרמוני.
טיפ: כשיש מגבלות תקציב, חשוב לבחור מה חשוב ואיפה לשחרר, מה ייתן את המגה-אפקט ושם להשקיע, ועל מה אפשר להתפשר.
>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק
עיצוב: יעלה צורף
תכנון: אדריכלית טלי בכר-שכטר
נגרות: נגריית האני שריף
רשימת מכולת
שולחן אוכל - 8,000 שקל, רהיטי בוצ'רס
כיסאות - 550 שקל לכיסא, יונייטד סיטס
מיטת ברזל בעבודת יד – 2,500 שקל, חום הברזל