דירת הגג הדו קומתית ששוכנת בבנין בוטיקי בן חמש קומות בתל אביב נמצאה אחרי הרבה חיפושים. "בעליה, שרכשו אותה עבור ילדיהם ועל מנת שתשרת אותם בעת ביקוריהם בארץ, רצו דירה עם נוף לים, אך לא כזו ששוכנת במגדל גבוה, ומסתבר שלוקח זמן למצוא דירה כזאת", מספר מעצב הפנים גלי ג'נאח על הדירה מוקפת המרפסות, שאכן מביאות לפתחה את הנוף המבוקש. הדירה, שהיתה מושכרת שנה לאחר תום הבנייה, משתרעת על שטח של -150 מ"ר, אך אופן חלוקתו הקשה את ארגון החלל בהתאם לדרישות הדיירים. "השטח שהוקצה לחלל מגורים בקומה התחתונה היה קטן מדי, ואילו הקומה העליונה היתה מבוזבזת", מוסיף ג'נאח.
עוד באתר לעיצוב הבית:
חבירה למרפסות
בפרוגראמה שקדמה לתכנון הגדירו בעלי הבית את מבוקשם בשלושה חדרי שינה ושהמטבח ימוקם בקומת הגג העליונה, ועובדה זו הנחתה את הפתרון התכנוני של ג'נאח: לנצל את שטחה ליצירת חלל מגורים ראוי, שיחבור למרפסות הסובבות אותה תוך יצירת סוג של קומת קיץ, ובמקביל ליצור חלל אירוח רגיל בקומה התחתונה, שבה מוקמו גם חדרי השינה. העתקת מיקומו של המטבח למעלה ריווחה את קומת הכניסה, ואפשרה לג'נאח לשוות לה יתר נוחות על ידי הרחבה/איחוד של חללים ושילוב אלמנטים דו תכליתיים המשרתים את החלל באורח מושכל.
כך, לדוגמה, חדר כביסה ושירותי אורחים אוחדו לכדי חלל רחצה מרווח עבור הילדים; חלק מחלל הרחצה ששימש אותם קודם לכן סופח ליחידת ההורים ואפשר לייצר בה אזור רחצה מרווח משהיה; וחלק נוסף ממנו נוצל לשמש בה כארון שירות וגומחה לארון בגדים. את החלל הריק שמתחת לגרם המדרגות ניצל ג'נח לשמש כפינת עבודה נוחה, ובמעבר החדרים שבקומה התחתונה תוכנן הקיר כרצף ארונות הזורם לכל אורכו, מעניק שפע של מקומות אחסון, ובחריגתו מקו המעבר אף מגדיר חלל מבואה בכניסה לדירה.
שולחן מתחת לאי
בצד זה משתלבת בארונות מלתחה לתליית מעילים, ומעברו השני מנוצל חללם לאחסון, כמו גם להצנעת תשתיות. הקומה העליונה, כאמור, נקבעה לשמש כחלל מגורים, שמטבע הדברים הינו אכן קיצי יותר במהותו בשל פתיחותו למרפסות המקיפות את חללה. בסוף גרם המדרגות המוליך אל הקומה תוכנן חלל שירותים, שהקיר התוחם אותו משרת גם את המטבח כגומחה המכילה בתוכה את המקרר, ויתרת השטח תוכננה כמרחב פתוח וזורם, המאופיין ברצף פונקציות גמיש. מרחב זה כולל מטבח ופינת ישיבה סלונית, ובמידת הרצון ניתן לשלב בו פינת אוכל אופציונלית הודות לפתרון ייחודי שהגה ג'נאח: שולחן המשתלב מתחת משטחה של יחידת האי שתוכננה ייעודית לצורך זה, ובעת הצורך ניתן לשלוף אותו במלוא גודלו, כולל פתיחה לממדים נוחים לאירוח. בהתאם לכך תוכנן גם אזור הסלון כחלל א-פורמלי שפריטי הריהוט בו קלים להזזה וניוד נדרש כאשר השולחן הפתוח נוטל מנפח המרחב.
המרפסת ההיקפית שסובבת את הקומה מהווה המשך ישיר של שטחה, וכמוהו נחלקת לאזורים: חלקה הפונה לכיוון מזרח נועד לשמש לארוחות בוקר באווירת חוץ רעננה, וחלקה הפונה לנוף הים חולק לשני אזורים: אזור אכילה חיצוני הממוקם הישר מול דלתות היציאה אליה, ואזור הסבה-אירוח שהוגבה באמצעות במת דק עץ. בכל מרחב המרפסת שובצה שפעת צמחייה מגוונת, שלצד נוף הים הנשקף ממנה משלימה את מופעה כאזור חוץ נעים ביותר לבילוי זמן. כל עבודות הנגרות בדירה עוצבו על ידי ג'נאח ייעודית, והחומריות שנבחרה מאופקת וקלאסית בעיקרה: קירות בהירים וריצוף בפרקט אלון המחפה גם את המדרגות. תאורת החלל מגוונת, משלבת גופים מסוגים שונים ומותאמת לצורכי האזורים בהם היא מותקנת, דוגמת תאורה שקועה בתקרת מעבר החדרים, גופי תאורת לד בקירות המלווים את גרם המדרגות, ספוטים עם תאורת אפ-לייט להארת עבודות אמנות, פס צבירה עם תאורת לד מעל יחידת האי במטבח ועוד.
המטבח עוצב עם חזיתות זכוכית צבועה בלבן ומשטח אבן קיסר, ופריטי הריהוט שנבחרו לחללים השונים מייצרים אסתטיקה מסוגננת עם שיבוץ נקודות צבע השוזרות עניין, דוגמת כורסה אדומה המשתלבת מצוין עם הדום וכורסה בריפוד שחור-לבן דמוי פפיטה בחלל המגורים התחתון, או כורסאות עור קלילות למראה בסלון העליון. חדרי השינה והרחצה תוכננו באותה קפידה תוך ניצול מיטבי של שטח, וככלל בחזותה החדשה זכתה הדירה במראה מעוצב וביתר נוחות מגורים. אך מעבר לכך, וחשוב לא פחות, גם ההתנהלות הביתית-משפחתית זכתה בחיים חדשים, כפי שמגדיר זאת ג'נאח: "במערך התכנוני הקודם היה סוג של נתק בין שתי הקומות, אך מטבע הדברים, עם העתקת המטבח לקומה העליונה התנועה ביניהן היא קבועה, ועיקר ההתרחשות הביתית היא עתה למעלה, מול נוף הים האהוב על הדיירים".
תכנון ועיצוב: גלי ג'נאח מעצב פנים
קרדיטים: ריהוט ושטיח: טולמנ'ס; תאורה: אקסקלוסיבי; נגרות: לייבל נגרות בע"מ; גינון: טרינום; מערכת ריהוט בפינת הישיבה: פנטהאוז.
הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"
במדור הקודם: בית פתוח אל נוף השרון
לכל הבתים של בית ונוי