השבוע נקראות יחד שתי פרשות: תַּזְרִיעַ ו- מְצֹרָע. לכאורה קיימת סתירה בין המילה תַּזְרִיעַ שמייצגת צמיחה, ובין המילה מְצֹרָע על ענייני הצרעת, אך בפועל קיימת ביניהן השלמה מושלמת. ובתורה, ממש כמו בחיינו אנו, הכל קשור ומתחבר.
"אישה כי תזריע וילדה זכר" (ויקרא י"ב, ב') משפט אחד עם הרבה משמעויות.
הפרשנות הראשונה שקופצת לנו לראש מהמילה "תזריע" היא לידה, נכון? אישה מופרית מזרע ויולדת. אבל, בתורה כמו בתורה, לכל מילה יש משמעות. ניתן לתהות למה לא נכתב כי תלד אישה? זרע הוא הרי גם זרעים באדמה לגידול תבואה, פירות וירקות, צמחים בכלל. פירוש נוסף שנתנו החכמים הוא ש "תזריע" זו תחילת העבודה בגלות לקראת הצמיחה. קיום המצוות, כנסת ישראל עד לשלב הצמיחה והגאולה.
במשמעות נוספת, שמתחברת לעולם ה NLP שאני כל כך אוהבת, זרע זו התחלה של יצירה, זה הרעיון הראשוני שנשתל בראשנו. כל רעיון מתחיל בזרע של הרעיון, בבצבוץ הראשון שעולה בראש שלנו ומשם - מה נעשה איתו? זה כבר תלוי בנו.
תרגיל בשתילת זרעים בתודעה
לרגע אחד אני רוצה שתזכרו ברעיון שהיה לכם, אחד מיני המון זרעים שנבטים בראש מדי יום. חשבו על זרע מטאפורי שזרעתם וטיפחתם, השקיתם, דישנתם והוא צמח.
אני זוכרת שאחרי שעברתי דירה מצאתי דף חזון שכתבתי כשנתיים קודם לכן. הדהים אותי לראות איך תיארתי 95% בדיוק את הדירה שגרנו בה. הזרע נשתל ברצון ובמחשבה שלי כל כך חזק, כשכתבתי ותיארתי את הבית בפרוטרוט זה פשוט נצרב בתודעה. כמובן, אלמלא חיפשתי דירה לקניה, התרוצצתי שנה לראות דירות ופעלתי על מנת לקנות את הדירה הזו – כל זה היה נשאר בגדר זרע שנרקב.
אז הנה לכם מנוע צמיחה ראשון: קחו דף ועט וכתבו רעיון שהיה לכם בעבר, זרע ששתלתם בראש ואח"כ במעשים והצלחתם להצמיח אותו, גם אם לא במלואו (להתחתן, להקים משפחה, לפתוח עסק, לעבור עבודה, ללמוד משהו, ליצור וכו'). יודעים מה עזר לכם? מעולה! כתבו גם את זה. תמיד יש שם משהו חזק שעוזר לנו לנוע אל הרצונות והרעיונות שלנו.
עכשיו קחו 5 דקות וכתבו את הזרעים החדשים שמתרוצצים לכם בראש. כל הרעיונות שאתם רוצים ומייחלים להם. נשמו עמוק.
צבעו במרקר את הדבר שהכי הייתם רוצים ותארו אותו בפרוטרוט. מומלץ לקרוא את זה כל שבוע, לדמיין את זה קורה ולעשות פעולה אחת לעבר המטרה הזו.
מְצֹרָע = מצא רע
כדי להשלים את התמונה אני מזמינה אתכם כעת למסע אחורה בזמן. בימי התורה, כשמישהו מבני ישראל, איש או אישה, דיברו לשון הרע התחילו להם נגעים בגוף. הנגעים הופיעו בדרגות שונות והכהנים היו אלה ש"טיפלו" בנושא. כמובן, זה היה כרוך בנידוי ועונשים שונים.
הרעיון שעומד מאחורי זה הוא בעצם שכולנו אחד. כשאני מוצאת רע במישהו אחר, במקום לדבר בגנותו, עליי לחפש איפה הדבר קיים אצלי ושם לתקן. בגדול, זה רעיון ההשתקפות: מה שאני רואה באחרים משקף לי דברים שקיימים בי. בעיניי זה מדהים שרעיון כל כך עמוק הונחל כבר אז בימים ההם ונמצא בכתבי התורה העתיקים.
בפרשות קראו לזה צרעת, היום אנחנו מזהים הרבה מחלות אחרות, נגעים בגוף שמושפעים מהמצב הנפשי שלנו , מסטרס, מתח, כעס, מרמור, לחץ נפשי וכיו"ב.
איך המְצֹרָע מתחבר ליצירת זרעים?
בדרך להצלחה ובכלל, חשוב מאוד לבוא ממקום נקי של רצון להיטיב לעצמנו או לסביבתנו. ולא ממקום של לדבר רע, להשמיץ או למצוא פגמים באחרים. סור מרע ועשה טוב, מה שנקרא. ולא פחות חשוב, לא להשוות לאחרים ולרצות שייכשלו ולו במחשבה, לרבות קנאה.
תאמינו או לא, כשאין בנו השמצות, שיפוטיות, כעסים וטינה, כשאנחנו משופעי פירגון ומאמינים בשפע – אנחנו לא רק חיים יותר בשפע אלא גם הרבה יותר בריאים, גם בגוף וגם בנפש. ואז הסיכוי להגשים את הרצונות והזרעים שלנו רק הולך וגדל.
שנזכה כולנו להזריע זרעים טובים, ולשמור לאורך הדרך על יושרה, אהבת האדם, פירגון הדדי והימנעות מלחפש ולמצוא את הרע.