בחברת שפע, רובנו לא מוטרדים לגבי מה נאכל והיכן נלון הלילה והאם מישהו ירדה בנו. השעבוד העיקרי שלנו בימים אלו הוא לזמן המסך בסמארטפון ולעוד מוצר שאנחנו משתוקקים לרכוש. אבל עבדות איננה רק משטר עבודה והפיכה לרכושו של מישהו. עבדות היא תפיסה, ויציאה מעבדות היא חלק מתהליך רוחני.

בתקופה בה מציאות חיינו היא של חיכוך והבדלי דעות מעמיקים בעם, יותר ויותר אנשים מכריזים על עצמם כ"עבדים". זה אומר: אני הוא "העבד" שקולי אינו נשמע. ואחר אומר: אני נושא בנטל ולכן "העבד" הוא אני. וכל אחד מהצדדים טוען במקביל: אני החי תחת שלטון דיכוי – דיקטטורה. ללמדנו, רעיון היציאה לחירות שעולה מסדר פסח, נותר רלוונטי ונכון בכל זמן.

אבל מהי אותה חירות אליה אנו שואפים, וכיצד היא קשורה למחלוקת פוליטית או אידיאולוגית?

אחד הקטעים החשובים בהגדה של פסח מופיע בדבריו של רבן גמליאל, מגדולי חכמי ישראל: "רבן גמליאל היה אומר: כל שלא אמר שלשה דברים אלו בפסח לא יצא ידי חובתו ואלו הן: פסח מצה ומרור" (מהמשנה פסחים י, ה). מה טמון באמירה הזו ולמה לא די בכך שהמצה והמרור מונחים על שולחן הסדר?

חירות אמיתית היא יכולת הגשמה אישית. שכלול וליטוש של יכולות וכישרונות הטמונים בכל אחד מאיתנו. כאשר אותן יכולות אינן מצליחות לבקוע החוצה, מצבנו הוא המקבילה הסמלית ל'מצרים', מעין בית סוהר בו אנו חשים כבולים.

הרב יואב יוסף אקריש מציין בספרו "רגע של חוכמה" כי המשאב הכי יקר שיש בתוכנו ורוצה להתגלות – זו הנשמה. אותו חלקיק אלוהי שנשתל בכל אחד מאיתנו, חולם לפרוץ חומות של אגו ותאווות, ורק מחכה שנגלה אותו. הרצון לצאת לחירות ולגלות את היכולות הנשמתיות שלנו, מכונה "יציאת מצרים".

מה הקשר בין חירות לבין אמירת "פסח, מצה ומרור" בחג הפסח?

לשלושת המרכיבים – פסח מצה ומרור – ישנה משמעות רוחנית בדרך להשגת חירות.

פסח, מלשון פסיחה ודילוג, מתאר את התשוקה שלנו לגלות יכולות וכישרונות, לצמוח ולהגיע רחוק.  כמה רחוק? לא במובן של סיפוק כמה שיותר צרכים גשמיים והנאות חומריות. אלו אינם משחררים אותנו לחופשי ואף לעיתים משעבדים אותנו למה שצברנו. משמעות הפסיחה היא על מכשולים בתוכנו.

מצה היא סמל הזריזות שתהליך הכנתה מהיר. כדי לצאת ממצרים יש לפעול בזריזות. ללמדנו שדחיינות היא האויב המר של השגת יעדים. יחד עם זאת, לא צריך לנהוג בפזיזות, יציאת מצרים מגיעה רק לאחר דין ודברים מול פרעה ועשר מכות. עלינו לחשוב על הדברים במשך זמן ראוי ורק לאחר מכן לקבל החלטה. אך כאשר כבר התקבלה ההחלטה – אין לחכות עוד רגע אחד נוסף.

מרור מסמל מרירות וקושי. אלו הם תחושות ורגעים שכולנו חווים בדרכנו לצמיחה והצלחה. בעוד שחלקנו נתמודד עם וקשיים, נתייאש ונשכח את היעד, מי שיצליח למצוא בכל התמודדות משמעות המקדמת אותו אל המטרה, יגיע אליה.

מה בין שלושת תמרורי ההכוונה של פסח בדרך החוצה מבין החומות לבין אקטואליה?

אל החירות האמיתית אנו מגיעים רק כאשר אנו מגלים את נשמתנו. גם כאשר הרוחות סוערות, טוב שכל דעה נשמעת וכל אדם מביע את אשר על ליבו. החשיבות שבהימנעות מדחיינות איננה מעודדת פזיזות. כעת כולם תמימי דעים שהגיעה העת לשינוי ו"המכות" אותן כל צד מרגיש שהוא חטף בעימות הנוכחי, יובילו לבסוף לחירות – הן למשעבד והן למשועבד בכל הצדדים.

ולבסוף, גם אם עמנו ניתקל בקשיים בדרך, חשוב שכולנו נהפוך אותם למנוע להצלחה, והצלחתו של עם תלויה בכל מרכיביו.