ענף הסייבר הישראלי הוא אחד מהענפים המשמעותיים ביותר בהייטק הישראלי, התעשייה צומחת כשבסייבר הישראלי הושקעו כ-8.8 מיליארד דולר בשנת 2021 - פי 3 ממה שהושקע ב-2020. ההשקעה הגדולה והתפתחות החברות מובילה לעלייה בביקוש לכוח אדם איכותי ולמחסור תמידי בעובדים. בפאנל על ישראל בעולם הסייבר בוועידת הסייבר של ישראל דנו על ההתעצמות של ישראל בסייבר ועל ההתמודדות עם מצוקת העובדים

הצורך בכוח אדם הוא אינסופי והוא רק הולך וגדל ולכן יש הרבה יותר פניות לחברות ההשמה מצד מעסיקים מאשר מבקשי עבודה. הביקוש הוא בשלל תחומים כמו חקר חולשות, אנליסטים וכדומה. "השוק במחסור אדיר של אנשי תוכנה", אומרת שיר וקס, מנכ"לית חברת ההשמה להייטק gotfriends בוועידת הסיבר. "רק היום פנו אליי מעל עשרה סטרטאפים שמחפשים לגייס למשרות אבטחת מידע. אם קשה למצוא מגויסים לתפקידים השונים בכלל, למשרות אבטחת המידע הרבה יותר קשה למצוא. הידע הנדרש למשרות כמו חוקרי חולשות הוא מאוד נדיר ולא מלמדים אותו באף אוניברסיטה", אומרת וקס ומוסיפה: "מי שיצא מ־8200 ויש לו כזה ניסיון הביקוש שלו הוא אדיר".

הביקוש הגדול והצורך באנשי תוכנה בענף הסייבר מוביל לכך שגם המשכורות הופכות להיות גבוהות ביותר. "יש אמת בפרסום. מי שיודע לחקור חולשות ומגיע כבר מוכן אחרי שעבד בחברת סייבר אחת, השכר יכול לנוע בין 50-60 אלף שקלים", אומרת וקס. גם אורן אלימלך, מנכ"ל ובעלים cyberteam 360 מאשר את הדברים ומוסיף: "השם של ישראל כסייבר ניישן בהחלט נכון".

"ההצלחה הישראלית היא לא מקרה"

"לישראל יש מקום מכובד מאוד בעולם הסייבר", אומרת אסתר לוצאטו, עורכת פטנטים, מנכ"לית קבוצת לוצאטו ופעילה חברתית. "40 אחוז מההשקעות בעולם הסייבר הם בחברות ישראליות. רק בשנת 2021 השקיעו בסייבר ישראלי 8.8 מיליארד דולר, פי 3 ממה שהיה בשנת 2020".

ההצלחה היא למרות כוח האדם המצומצם יחסית למעצמות סייבר אחרות בעולם כמו גרמניה, אנגליה צרפת וקוריאה. "ההצלחה הישראלית היא לא מקרית", אומרת לוצאטו. "למדינת ישראל יש את מה שאין לאף מדינה אחרת וזוהי, איך לא, מערכת הביטחון. לאף מדינה אין את האפשרות לקחת ילדים בני 17 ולמקם אותם בחזית הטכנולוגיה במשך 3 עד 5 שנים בהשקעה אדירה של המדינה". בזכות ההכשרות השונות, ישראל ממוקמת במקום הראשון בעולם בנושא המחקר והפיתוח ועוד נתון מעניין הוא ש־23 מתוך אלף אנשים עוסקים בפיתוח בישראל".

"למעלה מ־450 חברות רב לאומיות הקימו בישראל מרכזי מחקר ופיתוח הודות להון האנושי שקיים כאן" אומרת לוצאטו. ואיך אפשר לשמר את המצב הנוכחי? הרי כל העולם רוצה להיות סייבר ניישן ובסין ואפילו באיראן יש יותר בוגרים של הנדסת תוכנה מאשר בישראל. "החיסרון של ישראל כמדינה קטנה יחסית עם צרכים קיומיים גדולים מאוד גדולים כיוונו למקומות טכנולוגיים כמו הסייבר. לישראל יש ארבעה עוגנים והם כסף פרטי שמושקע כאן, חברות גדולות שמקימות מרכזי מחקר ופיתוח, אקדמיה איכותית וכמובן הזרוע הביטחונית – ביחס לגודל השוק העוגנים האלה מאוד משמעותיים".

היום יוצאי יחידות מובחרות יכולים לקבל הצעות מפתות לעבודה מחוץ לארץ ולגרום בכך לבריחת מוחות, אך גם לזה יש מענה ואפשר למנוע את המצב הזה: "אני חושבת שמי ששירת ביחידות רוצה להישאר בארץ ולפתח את התחומים האלה כאן. הם מאוד ציוניים וגם הצבא משקיע המון כסף כדי שהמוחות האלה לא יברחו. יש גם הרבה יזמים שפותחים חברות בארץ כדי לענות על הצורך הזה".

רוצים להשתדרג? זה הזמן למצוא עבודה חדשה

לעמוד המשרות - לחצו כאן