על פי נתוני משרד הבריאות, מדי שנה מגיעים לחדרי המיון בגין כוויות כ-2500 ילדים בגילאי 0-17. בשנת 2014  היו מעל 2600 מקרים של כוויה מגורמים שונים ביניהם נוזלים רותחים, מגע בחפץ חם, מאש, ומחומרים כימיים. כ-3 מתוך 5 ילדים המאושפזים עקב כוויה מנוזלים חמים (ברז, מזון, שתייה וכו'). בימים אלה, כשהמים החמים בבתים שבהם מותקן דוד שמש יכולים להגיע לטמפרטורות מאוד גבוהות, אלו אמצעי מיגון עומדים לרשותכם כדי לשמור על הילדים מהכוויה הבאה? 

השנה אירעו מספר מקרים של כוויות קשות בילדים קטנים, רק באפריל היו ארבעה מקרים שונים בהם תינוקות ופעוטות נכוו ממים רותחים: תינוק מאשדוד נכווה כוויות קשות בפניו ובפלג גופו העליון ממים רותחים, בן שנתיים מאלעד נכווה ממים רותחים, פעוטה בת שלוש מערד ותינוק נוסף בן שנתיים מבני ברק נכוו גם הם ממים רותחים, ובמאי היו עוד 5 מקרים שונים. רוב המקרים של כוויות קשות ממים מתרחשים בבית, אך בשנים האחרונות היה מקרה ובו מטפלת במעון רחצה ילד עם ברז המים, ובשל המים הרותחים שיצאו ממנו, הפעוט נפגע מכוויות קשות.

ארגון בטרם לבטיחות ילדים ניתח נתוני כוויות במקלחות, שנאספו בבתי חולים בשנים 2010-2016. מניתוח הנתונים עולה כי התרחישים השכיחים ביותר לפגיעות ממים רותחים הם כאשר המבוגר או הילד פותח את ברז המים החמים ויוצאים ממנו מים רותחים, או כאשר ילד צעיר נשאר באמבטיה ללא השגחה או תשומת לב של מבוגר והוא פותח בעצמו את המים החמים. במקרים אחרים ילד עלול להיכנס ללא השגחה לאמבטיה שהוכנה לו מראש, אך המים בה חמים מאוד.

פעוטות עד גיל 4 שייכים לקבוצת הגיל בעלת הסיכון הגבוה ביותר לכוויות ממים חמים במקלחת, ורוב הפניות למיון וההגעות לאשפוז בשל כוויות בגוף הם של קבוצת הגיל הזו, ובעיקר של גילאי שנה עד שנתיים. בשליש ממקרי האשפוז של התינוק או הפעוט, לא הייתה תשומת לב או פניות של מבוגר בזמן הפגיעה.

ילד באמבטיה  (צילום: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock)
תינוקות עד גיל 4 שייכים לקבוצת הגיל בעלת הסיכון הגבוה ביותר לכוויות ממים חמים במקלחת | צילום: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock
אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים מדגישה את החשיבות של תשומת לב לנושא טמפרטורת המים במקלחת. "בארץ חמה כמו ישראל, הטמפרטורה בברזים מאוד גבוהה, בעיקר בקיץ, והמים יכולים לשרוף כמו אש, ולגרום לכוויות קשות. מכיוון שעורם של ילדים קטנים דק מעורם של מבוגרים, עורם נכווה כבר בטמפרטורות נמוכות יותר ובאופן עמוק יותר. כמו כן, מימדי גופם קטנים יותר משל מבוגרים, ולכן תגרם להם כווייה שתכסה אחוז גדול יותר משטח גופם".

כללים לבטיחות באמבטיה:

המלצת ארגון 'בטרם' היא להגביל את טמפרטורת המים בברזים ל- 49 מעלות צלזיוס לכל היותר, החשיבות הזו עולה בבתים שבהם דמויות נוספות כמו מטפלת, סבא או סבתא רוחצים את הילד. במקרים אלו, עולה הסיכון לכוויה חמורה, משום שהמבוגר אשר רוחץ את הילד מתקשה לעיתים לזהות סימני מצוקה מצידו.

על פי ארגון בטרם, ניתן להתקין אמצעים שונים המאפשרים להגביל את טמפרטורת מי הברז ל-49 מעלות צלזיוס:

1. התקנת מערבל ביציאת המים החמים מהדוד- המערבל מוסיף את המים הקרים לתוך המים החמים שיוצאים מהדוד, כך שהמים יזרמו בצנרת בטמפרטורה מבוקרת.

2. התקנת מערבל במערכת האינסטלציה הביתית לפני הברז – באופן כזה שהמערבל מותקן בצנרת קרוב לברז הספציפי שבו רוצים להגביל את הטמפרטורה.

3. ברז הכולל וסת ביטחון, או התקנה של וסת כזה בברז. הוסת עוצר את זרימת המים בברז במקרה שמגיעים מים חמים מדי.

4. שימוש בברז תרמוסטטי, בו יש מנגנון פנימי המאפשר הגדרת טמפרטורה למים היוצאים מן הברז.

ילד באמבטיה  (צילום: Naypong, Shutterstock)
על פי ארגון בטרם, ניתן להתקין אמצעים שונים המאפשרים להגביל את טמפרטורת מי הברז | צילום: Naypong, Shutterstock
כאשר לא קיים אמצעי להגבלת טמפרטורת המים, רצוי לרחוץ את הילד כאשר היד של המבוגר נמצאת כל הזמן מתחת לזרם המים על מנת שהוא יוכל לחוש בכל שינוי אפשרי בחום המים.

- לפני רחצת הילד ובמהלכה כדאי לבדוק את חום המים בעזרת המרפק או באמצעות מדחום,  עד לטמפרטורה של 37 מעלות צלזיוס

- אל תאפשרו לילד לשחק בברזי המים, והכי חשוב: אל תשאירו אותו לבד באמבטיה, אף לא לרגע

"למרות שכוויות ממי ברז או אמבט חמים הן שכיחות, אנשים רבים אינם מודעים למשך הזמן הקצר העובר בין חשיפה למי ברז או אמבט חמים לבין היווצרות כוויה חמורה. הורדת טמפרטורת המים מ-60 מעלות ל-49 מעלות תעלה את משך הזמן הגורם ליצירת כוויה חמורה משנייה אחת לעשר דקות. על מנת למנוע כוויות ממי ברז רותחים יש להגביל את טמפרטורת המים: זאת באמצעות התקנת וסת טמפרטורה על הברז או הדוד, להגבלת  טמפרטורת המים בברזי הבית", מוסיפה סילבינגר.

>> אני קושר את בתי ברצועה כדי להגן עליה