החיים מאתגרים אותנו, ההורים, בהרבה סכנות ופחדים. בעוד שבימים אלה בישראל הורים מתקשים להוציא את הילד למגרש המשחקים מחשש לפיגוע, ישנן סכנות לא פחותות שעלינו להיזהר מהן, והן תמימות בהרבה ולא מצוידות בסכין. סיפורו של ג׳ייקוב ג׳נקינס הבריטי, שאיבד את חייו לאחר שנחנק מענבים בסניף של פיצה האט מזכיר לנו את אחת האזהרות שהורים הכי נוטים להתעלם מהן - חיתוך המזון.

התאונה הטראגית התרחשה במהלך ערב משפחתי נעים, בו אכלו הוריו של ג׳ייקוב בן השנתיים, אביגייל ודיוויד ג׳נקינס, במסעדה. הענבים היו חלק מסלט פירות, וג׳ייקוב הקטן אכל ענב אחד והחל להיחנק. צוות רפואי מטעם המסעדה בא לעזרתו וניסה להצילו בעוד אמבולנס אווירי הגיע ולקח אותו לבית החולים, שם, לבסוף, נפטר. הוריו של ג׳ייקוב התקשו להאמין שהסיפור יקבל תפנית כה מחרידה, ומיד לאחר התאונה, עוד התראיינו לתקשורת המקומית, ואמרו לעיתון המייל כי ג׳ייקוב הוא ילד נחוש וחזק, ושהתכונות האלה יעזרו לו לעבור את זה. ״לא היה עוד מה לעשות על מנת להציל את בני״, אמרה לבסוף אמו האבלה לתקשורת. ״ג׳ייקוב מת בזרועותיי ובזרועות אביו, עם כל משפחתו לצדו״.

 ג׳ייקוב נפטר בדיוק בשעה שהקהילה של עירו, הארטלפול, ערכה לכבודו טקס שחרור בלונים לשמיים ותפילה להחלמתו. הקהילהמגייסת עבור המשפחה המתאבלת כסף, ועד כה גייסו למענם 17,000 ליש״ט. ״חשבנו שהכסף ילך לטיפולים רפואיים, אך בלב כבד גילינו שהוא יילך לכיסוי הוצאות הלוויה וכדי לתת להורים אפשרות להתאבל לפני שהם חוזרים לעבוד,״ נכתב בדף.

המאכלים המסוכנים: קטנים, עגולים, חלקים או קשים

מפתיע לגלות שחנק הוא למעשה סיבת המוות המובילה בשנת החיים הראשונה. ומהווה כגורם לכשליש מכלל מקרי התמותה מפגיעה לא מכוונת בקבוצת גיל זו. בקבוצת הסיכון הגדולה ביותר לחנק נמצאים תינוקות ופעוטות מגיל 0 ועד 5, שנמצאים בשלב התפתחותי פגיע במיוחד מאחר שהם נוטים להכניס חפצים לפה, דרכי האוויר שלהם צרות ופחות מפותחות, מיומנות הלעיסה שלהם אינה מפותחת, וכאשר ההורים מאפשרים לילדים לאכול דברים שאינם מתאימים לגילם מבחינה מרקמית או מבחינת הגודל, נוצרת סכנה ממשית. ארגון ״בטרם״ לבטיחותילדים מציע את ההנחיות הבאות על מנת למנוע חנק ממזון: 

שיפודי ענבים קפואים (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
"ענבים יש לחצות לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, יש להוציא אותם" | צילום: אסתי רותם, mako אוכל
״המאכלים המסוכנים ביותר העלולים לגרום לחנק אצל ילדים מתחת לגיל 5 הם מאכלים קטנים, עגולים, חלקים או קשים. אין לתת לילד מאכלים כאלה, אלא אם מצמצמים את הסכנה הנשקפת מהם ונוקטים בכללי הזהירות הבאים:

  • תפוח עץ וגזר, וכל פרי או ירק קשה, יש לחתוך לחתיכות קטנות או לרסק, או לבשל, עד שיהיו רכים.
  • ענבים יש לחצות לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, יש להוציא אותם.
  • נקניקיות יש לחתוך לאורך ולרוחב, לא לטבעות, ונתחי בשר לחתוך לחתיכות קטנות הניתנות ללעיסה.
  • סוכריות מציצה מסוכנות במיוחד שכן הסוכריה נמצאת זמן רב בפה ולכן סכנת השאיפה באקראי גדולה יותר. בקטיגוריה זו נכללות גם סוכריות על מקל ומסטיקים.
  • כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילדים מתחת לגיל 5 שנים, בעיקר גרעינים ובוטנים.
  • פופקורן מסוכן בגלל גודלו, צורת הקצוות שלו ובגלל מבנה הקליפה.
  • מאכלים מסוכנים נוספים: צימוקים, דגים עם עצמות וחמאת בוטנים המכילה חתיכות בוטנים.

 בארגון בטרם ממליצים גם על כללי התנהגות שימנעו את התאונה הבאה, ומפצירים שההורים לא יאכילו את ילדיהם בעת פעילות, אלא כשהם ישובים ליד השולחן. ״כשהילד רץ ומשחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו, גדלה סכנת החנק הנשקפת לו".

>> אגם בת ה-6 נחנקה מבלון ומתה בזרועות אמה