הממשלה פרסמה אתמול (ד') תיקון לצו המסדיר את מחירי התקרה במעונות היום לפיו בשנת הלימודים התשפ"ג, "המחיר החודשי המרבי, לתינוק או לילד השוהה במשפחתונים הכלולים בהסדר הפעלה עם זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה (משפחתונים מפוקחים. ר.מ.) יהיה 2,460 שקל כולל מס ערך מוסף".

עד להחלטה הזו הגדיר המשרד מחירים שונים לילד ולתינוק. המחיר האחרון היה 1,965 שקל לילד ו-2,045 שקל לתינוק. כלומר, ההחלטה האחרונה מגלמת גם התייקרות של יותר מ-400 שקל וגם מחיר אחיד.

על פי הגדרתו, משפחתון הנמצא בפיקוח משרד הכלכלה הוא מסגרת טיפולית חינוכית לקבוצה של עד חמישה תינוקות או פעוטות בגילאי 3 חודשים עד 3 שנים, הפועלת בביתה של המטפלת בפיקוח ובהנחיה של רכזת המשפחתונים ברשות המקומית. יש כיום כ-3,700 משפחתונים כאלה, בהם שוהים קרוב ל-19 אלף ילדים.

בכך התקבלו בעצם המלצות התמחור של ועדת המחירים במדינה, שפורסמו לשימוע הציבור בדצמבר 2021.

"אין מקום לקבוע תעריפים שונים לתינוק ולילד"

בין הטענות שהשמיע הציבור והוועדה דחתה:

לא ניתן לאחד תעריפי תינוק וילד מאחר ותינוק מצריך טיפול צמוד יותר. כמו כן, המזון שצורך תינוק הינו יקר יותר בהשוואה לילד.

"הטענה לא התקבלה. ההוראות בדבר שעות פעילותה של מנהלת המשפחתון ותחומי אחריותה אינם מושפעים כלל מתמהיל הילדים במשפחתון. הציפייה להתנהלות חינוכית וטיפולית מצד מנהלת המשפחתון הינה זהה בין אם היא מטפלת בתינוק או בילד. בנוסף, הוועדה ביצעה בדיקת תמחור של בקבוק תמ"ל הניתן לתינוקות במשפחתון לעומת עלות של ארוחה רגילה הניתנת לילדים, אשר לא העלתה הבדלים משמעותיים בתמחור. כמו כן, תינוק מגיל צעיר עובר בהדרגה למזון מוצק, ולכן קשה לקבוע באיזה מקרים מוצדק לגבות תעריף לתינוק ומתי תעריף לילד. כתוצאה מכך החליטה הועדה כי אין מקום לקבוע תעריפים שונים לתינוק ולילד".

יש להכיר במס שצמוד לשכר דירה/משכנתא וניתן לייחס לחלק הבית המיועד לפעילות המשפחתון וחסום לשימוש יתר בני הבית בשגרה.

"הטענה לא התקבלה. מבדיקה שערכה הוועדה לא התקבלה אינדיקציה ברורה לכך שהפעלת המשפחתון מובילה להגדלת שטח הבית של מנהלת המשפחתון. לאור זאת, ועדת המחירים ממשיכה לסבור כי מאחר והוצאות אלה היו משולמות על ידי מנהלת המשפחתון גם ללא הפעלתו, אין מקום להכיר בהן בתעריף".

טענה דומה שנדחתה היא חישוב ביטוח המבנה, מחירי המים, החשמל והגז.