פעוט יושב על סיר (צילום: YouraPechkin, Istock)
הגיע הזמן להיפרד מהחיתול? תלוי את מי שואלים | צילום: YouraPechkin, Istock

השאלה מתי להתחיל לגמול את הפעוט הקטן מחיתולים מטרידה הורים רבים, בעיקר בקיץ. אם אתם מתלבטים אם לנסות להספיק לרכוב על גל חום הקיץ הזה ולגמול את הילדים, או שמא לחכות לשנה הבאה, שיהיו מוכנים יותר, אולי המחקר הבא יעזור להטות את הכף. חוקרים קנדיים הגיעו למסקנה שהגיל הנכון לגמילת ילדים הוא שנה וחצי, ולא שנתיים ואפילו שלוש, כפי שנהוג היום ברוב הארצות המערביות.

על פי החוקרים, ילדים שנגמלו מאוחר יותר, נוטים לסבול יותר מ"פספוסים", ולפתח דלקות בשלפוחית השתן. החוקרים מתריעים על כך שלילדים שנגמלו מאוחר יש פחות זמן להשתלט על המיומנות, ולכן הם סובלים מבריחות שתן בשלב בו מתחילים בקנדה ללמוד בבית ספר, בגיל חמש.

"גמילה כבר אינה תהליך טבעי כפי שהיתה בעבר"

החוקרים, מהאוניברסיטאות אלברטה ובריסטול, שביססו את המחקר ממחקרים ונתונים רבים שנאספו בנושא בשנים האחרונות, טוענים שילדים שהולכים עם חיתול עד גיל מאוחר אינם יודעים לרוקן את השלפוחית עד הסוף, וזוהי הסיבה לדלקות ולזיהומים.

על פי הממצאים, ילדים שנגמלו אחרי גיל שנתיים סבלו פי 1.5 מ"פספוסים" בגיל חמש מאשר אלה שנגמלו קודם. בעשורים האחרונים חלה עלייה מתמדת בגיל הגמילה, במקביל לכניסת החיתולים החד פעמיים לכל בית. מחקרי עבר מראים שבשנת 1961 רק עשרה אחוזים מבני השנתיים וחצי לא היו גמולים, בשנת 1977 78 אחוזים מבני אותו הגיל עוד היו עם חיתולים, וגם כיום רוב האנשים גומלים את ילדיהם סביב גיל שנתיים וחצי לשלוש, וזו גם ההמלצה הרפואית הרווחת.

"גמילה אמורה להיות תהליך טבעי, התפתחותי, שמתרחש מעצמו", אומרת ד"ר דאריס קידו מאוניברסיטת אלברטה, אחת החוקרות במחקר שהתפרסם בכתב העת של האגודה הקנדית לרפואה. "אבל בימינו כל זה השתנה, ואפילו רופאי הילדים אינם מספקים להורים הדרכה בנושא הגיל המתאים לגמילה. להם עצמם אין את הידע הפיזיולוגי בעניין. ממה שמצאנו אנו מאמינים שיש לשייך את הפספוסים, הדלקות וחוסר השליטה בצרכים בגמילה המאוחרת הזאת. מצאנו גם שלבנים לוקח קצת יותר זמן ללמוד כיצד להתרוקן מאשר לבנות, בגלל שהם עושים זאת בעמידה, ויש לקחת את זה בחשבון".

אז האם כדאי לגמול בגיל שנה וחצי? שני מומחים, שתי דעות

"מחקרים עדכניים מוכיחים כי מעולם לא היו כל כך הרבה קשיים ובעיות סביב גמילת ילדים מחיתולים כפי שיש כיום", מאששת את הדברים דפנה תייר, יועצת חינוכית התפתחותית ומומחית לגיל הרך שמציעה להורים להיפרד מהחיתול כבר בגיל שנה עד שנה וחצי. "במדגם הצנוע של עבודת המחקר שלי נמצא שקרוב לחמישים אחוז מילדי הגנים, שגילם בממוצע 4.5, למעשה אינם גמולים באופן מלא ומשביע רצון. אני פוגשת בקליניקה שלי מדי שבוע הורים מיואשים ומתוסכלים לילדים בני ארבע, חמש, שש ואף יותר שעדיין לא רכשו שליטה בעשיית הצרכים, וזאת למרות שהם ילדים בעלי התפתחות תקינה בתחומים אחרים.

"זוהי 'מגיפה שקטה' משום שההתנהגות השכיחה של ההורה שנתקל בקשיים בגמילת הילד היא לא למהר להודות בפני עצמו או בפני הסביבה שישנה כאן בעיה ולהעדיף לנסות להתמודד עם הקשיים באופן דיסקרטי. המועד המתאים להתחלת התהליך הוא בכל זמן בו ההורים רוצים ומחליטים על כך. ביום שבו ההורים יחליטו שנמאס להם לראות את הפעוט הפרטי שלהם מדדה עטוף בחיתול הספוג בהפרשותיו, ביום בו יתגברו על הפיתוי לדחות את הקץ ולהמשיך בהתנהלות העצלה של שימוש בחיתולים - זהו הזמן להתחיל בגמילה".

מנחת ההורים והגננת מאיה סימון דווקא לא מסכימה עם דברי המחקר. "הגמילה מחיתולים היא שלב התפתחותי חשוב. זה שלב בהתבגרות הפעוט ובהפיכתו מתינוק לילד. תהליך הגמילה נמצא באחריותו של הפעוט בלבד, ועניין זה הופך את הגמילה לאחד התהליכים הקשים בשנים הראשונות של הילד אך זהו גם תהליך הגורם המון סיפוק. אל תזדרזו להתחיל מוקדם את הגמילה. קחו בחשבון שככל שהילד גדל השליטה שלו בסוגרים משתפרת ולכן ככל שתתחילו את התהליך מאוחר יותר כך הוא יארך פחות זמן, ויהיה קל יותר. מותר גם לגמול ילד קרוב לגיל שלוש. התחילו בתהליך בזמן שנראה לכם מתאים, והתעלמו מסבתות ושאר יועצים שיילחצו עליכם. אם בכל זאת החלטתם להתחיל בתהליך מוקדם, חשוב לזכור כי ילד שאינו בשל מבחינה פיזית או מבחינה ‏נפשית, לא יוכל לעמוד בביצוע המשימה, וביטחונו העצמי ‏עלול להתערער נוכח האכזבה שנגרמת להוריו".

>> למה כדאי לתת לפעוט לשחק עם האוכל?