כשאנו לוקחים את הזאטוטים לגנים פרטיים או משפחתונים הם לרוב ממוקמים בתוך שכונות מגורים, בבתים פרטיים מרווחים, בשנתיים האחרונות החלה תופעה חדשה בה עשרות גנים פרטיים צומחים במרכזים מסחריים שכונתיים: באחוזת ראשונים בראשל"צ, במרכז מסחרי טרומפלדור ברחובות, בנהריה ועוד. מודל זה לא התחיל כאן אלא מועתק ממגמה שקיימת בשנים האחרונות בארה"ב, שם גנים פרטיים ממוקמים במה שנקרא מרכזי לייף סטייל. על אף הקירבה הנוחה לסופרים, דואר וחנויות בגדים עבור אמא ואבא, השאלה היא עד כמה זה באמת טוב לילדים שלנו?

סיון פרץ, מנהלת השיווק של Bcenter בכפר סבא הירוקה, מספרת לנו שהיוזמה להקמת גני ילדים במרכז מסחרי הגיעה דווקא מגננות ששמעו שעומד להיפתח מרכז חדש בעיר. "בהתחלה זה נראה לי מוזר, אבל כשהתחלנו לחדד את התמהיל של המרכז והבנו שהמטרה היא שאנשים יתחילו ויסיימו את היום שלהם במרכז, החלטנו שיהיה מדויק למקם שם גן פרטי מ-0 עד גיל 3", מספרת פרץ, "במרכז יש בין 30-50 חנויות: בוטיקים, בתי קפה, רשת פארם, חדר כושר, מספרה, ניקוי יבש, ואפילו רופאות שיניים. המטרה המרכזית היא לא שופינג, אלא מענה על הצרכים היומיומיים שלנו ואפשרויות בילוי, גם עם הילדים".  

בגן שיושב ב-B center שבכפר סבא, יש 3 כיתות עם 30 ילדים בסך הכול מגיל 4 חודשים ועד שלוש, עם 6 סייעות וחצר פתוחה שפונה לפארק רחב ידיים. לדברי פרץ, אחד היתרונות במיקומו הייחודי הוא שכל השכונה מחוברת בגשרים, דבר שמאפשר להורים ולילדים להימנע ממעברי חצייה בדרכם לגן. יתרון אחר הוא אזור החנייה רחב הידיים (500 חניות) וזאת לעומת גנים באזורי מגורים בהם עניין החנייה סבוך במיוחד. החסרונות הם שהגן נמצא בקומה השנייה של המרכז, מה שמחייב עלייה במדרגות נעות או במעלית, וחסרה בו את אותה אווירה שיש ב"גנים של פעם" הנמצאים בבתים פרטיים ומרווחים. "זו המגמה שהולכת להיות בחלק מהערים והיא נובעת מתוך מחסור במקומות ציבוריים. בכפר סבא הירוקה אין מרכזים קהילתיים, ויש מחסור בקרקעות. בלא מעט ערים שיש בהן שכונות ירוקות וצעירות, העיריות פונות למרכזים מסחריים כדי לשכור שטח לגנים ציבוריים בגלל מחסור עצום במקומות כאלו".  

גן ילדים ביסנטר כפר סבא (צילום: עודד קרני)
במקום חול - דשא סינטטי. טוב או רע? או זה מה יש? גן שלומית במתחם Bcenter | צילום: עודד קרני

גן ילדים ביסנטר כפר סבא (צילום: עודד קרני)
היתרון: חניה רבה. החיסרון: קומה שנייה. גן שלומית | צילום: עודד קרני

יעל דרור, אם לפעוט בן שנה ותשעה חודשים, מספרת שבתהליך חיפושיה אחר גן לבנה, גילתה את גן שלומית במרכז המסחרי שנמצא ממש מול ביתם. "מלבד המיקום, שמחתי לראות שהגן כולו חדש, כך שגם המבנה וגם האבזור בתוכו חדשים. חצר הגן קטנה יחסית, היות ומחוץ לגן נמצא שטח המרכז. דבר אשר יכול להוות חיסרון. אבל לנו, בכל אופן, בשקלול הדברים זה לא היווה בעיה".

ולעלות כל יום במעלית?
"זה נכון. הגן נמצא בקומה הראשונה של המרכז וההגעה אליו היא דרך מעלית או דרך המדרגות. קורה לעתים רחוקות שהמעלית הקרובה לגן לא עובדת ואז צריך לעלות במעלית אחרת, או דרך המדרגות. אם זה קורה בבוקר, כאשר ממהרים, זה קצת טרטור. מצד שני, יש יתרונות בכך שהגן צמוד לחנויות ובעלי מקצועי. אני עושה סידורים 'על הדרך' לפני ההגעה לגן, או אחרי. עבורנו זו גם דרך להעביר את הזמן עם הילד לאחר שעות הגן ולפגוש חברים. מה גם שישנן מדי פעם פעילויות מטעם המרכז לילדים אחה״צ. החיסרון היחיד בעיניי היא העובדה שזו דרך לבזבז כסף על בסיס יומיומי, שלא הייתי בהכרח מוציאה במיקום אחר. חייבת לשים גבול".

מלמד את הילדים להיות קניינים וצרכנים

ד"ר שולמית ביסמנובסקי, מומחית לחינוך בגיל הרך ויו"ר הארגון גני הילדים הפרטיים בישראל, טוענת שהפריחה של גני ילדים במרכזים מסחריים החלה בעקבות תנופת הבנייה במרכזי הערים הגדולות. "זה מחוסר ברירה. הרבה יותר נוח לפתוח גני ילדים באזורי המגורים, אך בגלל תמ"א 38 או פינוי בינוי לצמודי קרקע, הגנים נדחקים החוצה, וכשהרשויות המקומיות לא מייעדות מקומות לגני ילדים, הם נדרשים לפתרונות", אומרת ד"ר ביסמנובסקי, "זה פתרון טוב כי הוא לא מפריע לתושבים,  יש יותר אזורי חנייה ומרחב להקמת גנים גדולים. ייתכן שבזכות הגנים, מרכזים מסחריים ישתנו ויהפכו להיות יותר תואמים לילדים: יהיו שבילי אופניים, גני משחק, ויהיו ירוקים יותר, מצב שלא קיים היום. כך האזור יכול להתפתח לטובת התושבים ולא לטובת התעשייה. זה לא חינוכי במיוחד להיות בגן במרכז מסחרי אבל מבחינת איכות סביבה זה לא מזיק". 

ילדה בקניון (צילום: Shutterstock)
האם גן במרכז מסחרי מגדל ילדים קניינים? | צילום: Shutterstock

האם המיקום של הגן עלול להשפיע על חינוך ילדינו? לפי דורית חזן, סגנית יו"ר ארגון גננות מחנכות, יש בזה משהו. "אני עדיין לא מכירה מקרוב את התופעה של גני ילדים במרכזים מסחריים, אך כפי שאני רואה את הדברים, זה בעיקר ילמד את הילדים שלנו להיות קניינים וצרכנים לא מבוקרים. על אף שהחול נתפס בעיני כולם כמפגע תברואתי, אחד הדברים הכי חשובים בגן הילדים זה המפגש בארגז החול, המאפשר לילדים ליצור חברויות, להיחשף לכישורים חברתיים, שבמסגרת התוך גנית לא מתאפשרים, להכין עוגה או 'קובבות' מחול, או קומפוסט כמו שיש בגן שלי. הבוץ והחול בריאים להתפתחות הילד, וחשובים ללמידה חווייתית". חזן מטילה ספק בהכנסת הגנים לתוך קניונים. "להימצא כל היום בתוך מבנה מגדל סוג אחר של דור". חזן ממליצה להורים השולחים את ילדיהם לגנים במרכזים מסחריים לדרוש שתהיה כניסה שלא מתוך הקניון אלא מתוך החצר והטבע. "כשהילדים יוצאים למבנה סגור עם חנויות, הטבע והנוף חסרים להם, אם נוותר על זה נהיה בבעיה. לא כדאי לחסוך מהילדים את מה שהם זקוקים לו, כי זה פוגע בהתפתחות שלהם. הרעיון של לצאת מתוך גן לקניון יש בזה טעם נפגם כי אנו מחנכים אותם למשהו אחר". 

>> 65 דברים שהילדים שלכם צריכים לשמוע