ילדה יושבת על סיר (צילום: Maya23K, Istock)
עכשיו לך תסביר לגננת בגן העירוני שעדיין לא הגיע הזמן שלה | צילום: Maya23K, Istock

קיץ עכשיו, ולא מעט הורים מבוססים בביתם ברגעים אלה ממש ב'תאונות עבודה' הקשורות בתהליך הגמילה מחיתולים אותו עוברים ילדיהם. זוהי, ללא ספק, אם כל הגמילות, התובענית והמתישה ביותר, שדורשת מההורה לגייס לא מעט סבלנות, וגם יכולת קריאה של אותות וסימנים שיאשרו שאכן הילד בשל לתהליך. בימינו, כשהטרנד הנוכחי הוא דווקא לגמול מוקדם יותר ויותר, והורים רבים אף מנסים את שיטת ה'בלי חיתולים', מפתיע כאשר מגיע דוקטור מכובד מאוניברסיטת צפון קרוליינה, וטוען בספר חדש, מגובה במחקרים שונים, כי גמילה לפני גיל שלוש עשויה לגרום לילדים נזקים בריאותיים של ממש.

"פעוטות זקוקים להתרוקנות חסרת מעצורים"

"הורים שלוחצים על ילדיהם להיגמל לפני גיל שלוש עלולים לפגוע בהם", אומר ד"ר סטיב הודג'ס, רופא ילדים המתמחה באורולוגיה. "הגמילה המוקדמת מדי לרוב תתאפיין בריבוי 'תאונות', זאת מאחר ששלפוחית השתן פשוט אינה חזקה מספיק עדיין".

אין תמונה
צאו מהמירוץ ותנו לילדים לגדול. ד"ר סטיב הודג'ס

עוד תופעות מרנינות שד"ר הודג'ס מזהיר מפניהן הן עצירות, נזק לכליות וזיהומים בדרכי השתן, כל אלה יכולים להוביל לדברים חריפים יותר. "ילדים מתחת לגיל שלוש אינם בנויים ביולוגית להתמודד עם צרכיהם יותר ממה שהם בנויים להתמודד עם לימודים גבוהים", אומר הד"ר, המקדם את ספרו החדש הנקרא 'זו לא תאונה', שמנסה להפריך את כל התאוריות הטוענות שהורים צריכים לגמול את ילדיהם כמה שיותר מוקדם. "פעוטות זקוקים להתנסות בהתרוקנות חסרת מעצורים, זה חשוב להתפתחות. הגוף לומד כך על עצמו. ברגע שההורה מכריח אותם להגביל את עצמם, לעצור את ההתרוקנות, זה יוצר בעיות רבות".

"לרוב, ההורים גומלים מוקדם בגלל לחץ חברתי או רצון להתרברב, וגם מסיבות כלכליות", אומר הדוקטור. "וחשוב לדעת שרוב ה'בריחות' של הילדים והרטבות הלילה קשורות בכך שהתחילו בגמילה מוקדם מדי. במחקרים ראינו שלילדים שנגמלו הכי מוקדם היו הכי הרבה בריחות וקשיים. למעשה, לכמחצית מהמטופלים בקליניקה שלי יש בעיות מסוג זה, ואת כולם גמלו לפני גיל שלוש".

אין תמונה
מבוסס על מחקרים שפורסמו בכתבי עת מובילים. כריכת הספר "זו לא תאונה"

ד"ר הודג'ס אינו מצפה שנסתפק רק במספרים שלו ומצטט לא מעט מחקרים שפורסמו בכתבי עת רפואיים מובילים, המראים ששמונה אחוז מהבנות היום סובלות מדלקות בדרכי השתן לפני גיל שבע, מספר שהורבע בעשור האחרון, ומשוייך במסגרת המחקר לנושא הגמילה המוקדמת. במקביל, גם מספרי הרטבות הלילה עולים כל שנה. "הורים מאמינים משום מה שהבריחות והתאונות הללו הן דבר שגרתי ונורמלי", אומר הד"ר. "אך למעשה, לשלפוחית יש התפתחות משלה שלא ניתן להתעלם ממנה – לוקח לה בין שלוש לארבע שנים להתפתח עד שניתן לשלוט בה כמו שצריך. אני מציע להורים להפסיק את המירוץ ולתת לילדים לנשום ולגדול".

"הילד יודע הכי טוב מתי הוא מוכן"

"לפי דעתי אין נוסחאות בנושא הזה, וכל ילד הוא שונה", אומרת ענת ליכטר, יועצת התפתחותית ודולה. "את שני ילדיי גמלתי לפני גיל שלוש, לאחר שהם הראו רצון ונכונות להיגמל. בעיניי זה תורם לעצמאות ומפתח, הילדים מרגישים בגרות וגאווה. אני לא יודעת על השפעה רעה, גופנית או אחרת, ולא ראיתי כאלה דברים בשטח. בעיניי, צריך להקשיב לרצונותיו של הילד. בדרך כלל ילדים עם אח גדל יביעו ראשונים את הרצון להיפרד מהחיתול. אם הילד לא מוכן לגמילה, הוא גם לא ירצה בה, לא ילמד ולא יצליח בתהליך. אם הוא מוכן, הוא ישתף פעולה והתהליך יהיה קצר ומוצלח. הכי חשוב שאם הוא מראה רצון ומבקש להוריד את החיתול לפני גיל שלוש, לא לבטל לו את הצורך ולהגיד לו שהוא קטן מדי. הוא יודע מתי הזמן הנכון ויש לבטוח בו".

>> עדיין בחיתולים: 8 בעיות נפוצות בתהליך הגמילה
מתי גיל שנתיים הפך למאוחר לגמילה?