גן ילדים (צילום: istockphoto)
בחנו את ההתנהגות של הילדים (אילוסטרציה) | צילום: istockphoto
לאור מקרי ההתעללות האחרונים הורים רבים שואלים איך ניתן לדעת שאני שולח את ילדי למקום בטוח? השלב הראשון מתחיל בבחירת גן הילדים בצורה נכונה. נכון, למצוא גן טוב ואמין היא לא משימה פשוטה, אבל הכל שווה למען ילדינו, והזמן שנשקיע מראש יעזור לנו להיות שקטים במהלך השנה. הנה דרך יסודית ויעילה לבחור גן שאפשר יהיה לשלוח אליו בשקט, אשר מבוססת על עצות של מאות אמהות.

 >> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

המלצות של הורים? אל תבנו על זה

לפני שנתחיל, חשוב לשים לב לשני דברים:

פייסבוק - מדובר אמנם בכלי טוב על מנת לקבל מיפוי של הגנים והאפשרויות שקיימות באיזור, אבל אנא התעלמו מכל ההמלצות שתקבלו במדיום הזה. במרבית המקרים ההמלצות הן מבעלת הגן, גיסתה, ביתה וכו' והן לא אמינות ואף צריכות להפעיל תמרור אזהרה. גנים טובים רבים עוברים מפה לאוזן, ולא תשמעו עליהם שום המלצה בפייסבוק, שווה אפילו לפתוח דפי זהב ולראות את כל האפשרויות שעומדות בפניכם.

המלצות הורים - המלצות של הורים אחרים צריכות להילקח בערבון מוגבל מאוד. הרבה מהגנים שעלו לכותרות לאחרונה היו ה"גנים הכי מומלצים" באיזור. להורים היום אין יכולת לדעת באמת, מה קורה במהלך היום בגן. הם תמיד ירצו להאמין שהם שלחו לגן הטוב ביותר ולכן גם ימליצו עליו ככזה בכל הזדמנות שיוכלו. למעט מקרים חריגים שבהם ההורים הוציאו מהגן מסיבות כאלה ואחרות אתם לא תמצאו הרבה ביקורת על הגן מההורים שילדיהם שם. חוסר היכולת הזה של כולנו כהורים לפקח על מה שבאמת קורה בגן שם חשיבות יתרה על תהליך חיפוש יסודי ומקיף שיאפשר לכם לעשות בחירה מושכלת.

עוד ב-mako בית ומשפחה:

אז איך עושים את זה? בדיוק ככה:

1. התחילו לחפש מוקדם ככל הניתן. כדי למצוא גן באמת טוב צריך זמן ואורך רוח. אם אתם מחפשים גן לספטמבר אני ממליצה להתחיל את החיפושים כבר באיזור דצמבר/ינואר.

2. כתבו רשימה של דברים שאתם לא מוכנים להתפשר עליהם. אין גן מושלם ולכל הורה חשובים דברים אחרים. יש כאלה שלא מוכנים שתהיה טלוויזיה בגן, יש כאלה שלא יתפשרו על איכות האוכל, יש שישימו דגש מיוחד על יחס הילדים מול המטפלות ויש שיהיה חשוב להם שהגן עד שעה מסויימת, ויש כאלו שפוסלים גן עם חול בחצר. נכון, כולנו חולמים על גן מושלם שיש בו הכל, אבל לפני שאנחנו מתחילים לפסול כל גן שלא מסננים בו את החול מדי יום - חשוב שנגדיר את הדברים שעליהם אנחנו לא מוכנים להתפשר בשום אופן, מרגע שנסגרים על הרשימה הזו אפשר להתחיל לעשות טלפונים.

3. התקשרו לכל הגנים הרלוונטיים עבורכם לפני שאתם הולכים לראות. תעשו רשימה של 7-15 גנים שעשויים להיות רלוונטיים ותתחילו להתקשר. תעשו טבלה של כל הגנים ותזינו את כל הפרטים שחשובים לכם, דוגמא לטבלה למטה. תתחילו מלשאול על הדברים שאתם לא מוכנים להתפשר עליהם, ככה תוכלו לחסוך זמן יקר ולסנן את אלו שגם ככה יפסלו בסוף.

טבלה לבחירת גן
לכל הורה חשובים דברים אחרים (אילוסטרציה)

4. לכו לראות את הגנים שעברו את מבחן הטלפון. תפנו לעצמכם לפחות שעה לכל גן. את הפרטים היבשים כבר יש לכם וחשוב שתראו שהם תואמים את המציאות. תעברו בגן ותסתכלו על הילדים - הם הסימן הכי טוב לאיכות הגן: האם הם נראים מאושרים ורגועים, האם יש הרבה צעקות? (תנסו להבין מה הסיבה - האם הם מחפשים תשומת לב?), מה קורה כשהילדים רבים - איך הצוות מגיב ומתמודד? נסו להסתכל על כל הצוות. אחת הטעויות הנפוצות שהורים עושים הם להתרשם רק מהגננת ולא לשים לב לאיכות של הסייעות ועד כמה הן קשובות לילדים. תבדקו כמה זמן הצוות כבר עובד בגן - כשיש הרבה תחלופה של הצוות זה תמרור אזהרה, תשאלו את הצוות איפה הם היו קודם ולמה עזבו. בסופו של יום חשוב להבין שהגננת היא רק אחת, והסייעות הן לא פחות חשובות ממנה ולכן צריך לבחון אותן באותה מידה שבוחנים גננת. תשתדלו לדבר עם כל הצוות ולראות שמדובר בצוות איכותי. בסופו של דבר, הביקור הראשון נועד כדי לקבל התרשמות ראשונית מהצוות ומהילדים ולראות שהמבנה מרווח ותקין. אל תלכו אחרי 15 דקות כשקיבלתם את כל הפרטים, תישארו כמה שאתם יכולים כדי לקבל התרשמות אמיתית וכמובן שתעשו הכל כדי לא להפריע לצוות הגן ולהתנהלות התקינה. תנסו למצוא פינה שקטה שבה תוכלו לשהות מבלי שהילדים או הצוות ישימו לב לנוכחותכם.

5. לכו לגנים שעברו את מבחן הביקור פעם נוספת בשעה אחרת. אחרי הביקור הראשון סביר להניח שתישארו עם 1-3 גנים רלוונטיים. תבקשו להגיע פעם נוספת וביום שבו הצוות שלא ראיתם מגיע כדי שתוכלו להיחשף ולהכיר את כולם. אני ממליצה להגיע באיזור 11:30, ככה תוכלו להתרשם פעם נוספת מהצוות, תוכלו לראות את ארוחת הצהריים ואת שעת ההשכבה. אלו השעות הכי קשות בגן וההתנהלות של הצוות והילדים בזמן הזה מעידה המון על איכותו. זה זמן שלא ניתן לזייף בו התנהגות כזו או אחרת ולכן הוא מדד מצויין.

6. המלצות מאנשי מקצוע. נסו לדבר עם אנשי המקצוע שמגיעים לגן, אלו שמעבירים חוגים. תתפסו אותם בסוף החוג ותשאלו לדעתם הכנה, מה טוב בגן ומה לא טוב בגן. הם האנשים היחידים שיתנו בדרך כלל דעה אובייקטיבית. כמובן ששווה לדבר גם עם ההורים, אבל כאמור בדרך כלל יהיה קשה לשמוע דברים רעים או אובייקטיביים.

מזל טוב! מצאתם גן. אחרי כל התהליך הזה, אני בטוחה שתוכלו לשלוח בראש שקט את ילדיכם לגן שאתם מכירים את ההתנהלות ואת הצוות בו בצורה טובה חשוב כמובן להמשיך ולשים לב במהלך השנה לכל סימן חריג שילדיכם מראה ולהיות קשובים ולראות שהוא מאושר.

*הכותבת היא אמא לשירה בת השנתיים, עו"ד בהכשרתה והמייסדת של אפליקציית "Momily - אמהות כמוך", רשת חברתית אנונימית שמבוססת על גיל הילד.

 >> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?