"אנחנו מתכננים לנסוע לחופשה בבית מלון, האם זה לא מבלבל שדווקא שם נוריד את החיתול ונתחיל גמילה? ומה עושים אם אנחנו רוב היום בחוץ כשאין שירותים מסודרים?", שואלת אותי מיטל והיא לא היחידה שתוהה איך דווקא בימים שבהם מבלים הרבה מחוץ לבית כולם ממליצים לגמול מחיתולים.

עונת הגמילה בשיאה. כמעט כל הורה לפעוט בסביבות גיל שנתיים חושב כבר על גמילה מחיתולים בשלב הזה ורבים מתכוונים להיפרד מהחיתולים בחופשת הפסח. אבל איך דווקא בימים של יציאה מהשגרה מתמודדים עם הגמילה?

היתרונות של גמילה בזמן חופשה:


ניהול התהליך הוא בידי ההורים. בתהליכים כמו גמילה, בהם נדרש זמן אימון והרבה סבלנות כדאי לוודא שהמבוגרים שסובבים את הילד פנויים לתמוך בו ולעודד אותו. גם אם הגננת של ילדכם הכי סבלנית ותומכת, היא עדיין צריכה לחלק את תשומת לבה לעוד ילדים ולכן לא פנויה לגמרי לעודד ולתמוך כפי שאתם תהיו.
הבית הוא מרחב האימון הנוח ביותר.
בתהליך הגמילה ילדים מתנסים, מפספסים ורק אז לומדים. בימים הראשונים של הפספוסים כדאי לדאוג שהסביבה של הילד תהיה סביבה מוכרת ונוחה. בגן מול כל הילדים הילד עשוי להתבייש או להרגיש לא בנוח. 
בבית קל יותר להתרכז במשימת הגמילה.
בימים הראשונים על מנת להצליח הילד שלכם נדרש לריכוז ותשומת לב. הוא הרי לא רגיל לשים לב לתחושת הצורך להתפנות ולעצור ולהתאפק. בגן לרוב הילד עסוק בפעילויות שונות ונדרש גם שם לתשומת לב וריכוז. הן בפעילויות עם הגננת והן באינטראקציות החברתיות. בבית הוא ב"חופש". מקסימום הריכוז הנדרש ממנו הוא לשחק או לראות טלוויזיה.

החיסרון העיקרי של גמילה בזמן חופשה הוא כאמור שבחופשה מבלים הרבה מחוץ לבית. ואם דיברנו על כך שהבית הוא שדה האימון הנוח ביותר אז היציאות המרובות עשויות להקשות על הגמילה. במיוחד בימים הראשונים.

מספר המלצות לגמילה בזמן חופשה:

תכננו מראש מתי מתחילים עם הגמילה – אתם הרי יודעים שאתם רוצים לגמול בפסח, אתם יודעים מתי מתחילה החופשה מהגן ואתם גם לרוב יודעים שתרצו לבלות מחוץ לבית. אז אל תהיו ספונטניים. כדי לוודא שאתם מצד אחד מאפשרים לילדכם את התנאים הנוחים לגמילה ומצד שני מבלים ונהנים בחופשה דרוש תכנון מראש (מתי מתחילים, מתי יוצאים לבלות וכו')

דאגו לבלות את היומיים הראשונים לגמילה בבית – זה לא אומר שאי אפשר לצאת אחה"צ לגינה, אבל כדאי לדחות את הנסיעות הארוכות והבילוי הממושך במחוץ לבית לימים שאחר כך. חשוב שביומיים הראשונים תהיה לילדכם גישה נוחה לשירותים, נוח לפספס ושאתם לא תהיו לחוצים ותרגישו בנוח וסבלניים לפספוסים. ואם ארוחת החג כוללת נסיעה לדודה בנהריה, חכו עם הגמילה ליום שאחרי.

תאמו ציפיות מראש – הסבירו לילד שבהתחלה לפעמים מפספסים עד שמצליחים ואם זה יקרה - זה בסדר. אתם יודעים שהוא ילמד ויצליח בסוף. גם עם הסובבים אתכם תאמו ציפיות: עם הסבתא שמארחת אתכם למשל. ואפילו עם זרים שיעירו לכם כשהילד מפספס במקום ציבורי. להם תוכלו לומר בגאווה: "הילד שלי מתבגר ולומד לעשות פיפי כמו גדול!".

תסמכו על ילדכם שיוכל להסתדר גם מחוץ לבית – אל תחששו ממה יהיה במקום ציבורי. כשאתם מגיעים  למקום כזה חפשו את השירותים וקחו את הילד להכיר לו אותם. ואם אין שירותים זאת הזדמנות לתרגל פיפי בטבע. בנים אוהבים להשקות עצים ובנות תצטרכנה את עזרתכם ותוכלנה גם הן להשקות צמחים. ומה אם הוא מעדיף להתאפק עד הבית? אני מכירה גם כמה מבוגרים שנוהגים כך. לא יקרה כלום אם יתאפקו עד שתחזרו. אם יהיה להם קשה מדי הם כנראה יבחרו לעשות בכל מקרה. קחו בחשבון מראש שעליכם להצטייד בכמה סטים של בגדי החלפה ובמגבונים. היום אפשר גם להצטייד בסיר או ישבנון נייד אם צריך.

ילדה יושבת על סיר (צילום: Maya23K, Istock)
הימנעו מנסיעה ארוכה ביומיים הראשונים של הגמילה | צילום: Maya23K, Istock

הימנעו מהחזרה של החיתול מטעמי נוחות – אם הורדתם את החיתול והצהרתם שמתחילים גמילה, אל תשימו חיתול "רק" לנסיעה או לביקור אצל הדודה עם השטיחים היקרים. זה מבלבל את הילד ועשוי להעביר לו מסר שאתם לא לגמרי סומכים עליו. לפני הנסיעה בקשו ממנו להודיע לכם כשהוא מרגיש שיש לו פיפי כדי שתעצרו בצד. ובכל מקרה, אפשר לרפד את מושב הבטיחות במגבת ולדאוג לבגדי החלפה. את חליפת החג שימרו בתיק לכשתגיעו ליעד.

זכרו שתהליך הגמילה לא מסתיים לרוב תוך יומיים, לכן הכי חשוב להצטייד בסבלנות. ברוב גני הילדים מוכנים לקלוט אחרי הפסח ילדים שזקוקים לתמיכה בתהליך, דברו עם הגננת עוד קודם ובקשו את עזרתה כשחוזרים מחופשת החג. והכי חשוב, תבלו, תיסעו ותיהנו! חג שמח!

רוצים לדעת עוד? מוזמנים לקרוא את המדריך לגמילה מחיתולים
דפנה גרייס היא מאמנת ומדריכת הורים וצוותי חינוך. מוזמנים להתייעץ בפורום לגמילה מחיתולים.