ילד ישן (צילום: Valua Vitaly, Istock)
איך נערכים למעבר לשעון קיץ? כמה טיפים פשוטים | צילום: Valua Vitaly, Istock
עכשיו זה רשמי: האביב כבר ממש כאן. הראייה המובהקת מגיעה ביום שישי הבא, 27 במרץ, כאשר נעבור לשעון הקיץ. בשעה אחת בלילה כולנו נעביר שעה אחת קדימה ובכך נפסיד שעת שינה. כיצד נוכל לעזור לילדים שעשויים להתקשות במעבר לעבור אותו בקלות?

ראשית, בשורה טובה: אין מדובר בגזרה משמיים. יש לא מעט שהמעבר כלל אינו מפריע להם, והם ממשיכים להתעורר כרגיל. היי, יש אפילו תינוקות שרגילים להתעורר בחמש בבוקר ופתאום ישכימו בשש. וכן, יש גם ילדים שלפחות בימי הקיץ הראשונים יתקשו להירדם בשעה שאתם רגילים לה.

אז מה עושים? לילדים בעלי הרגלי קבועים וטובים, הקדימו את שעת ההשכבה ברבע שעה, כל יומיים לערך, עד ליום שישי הבא. כך, ביום החלפת השעון, למעשה תגיעו לשעת ההשכבה ה'רגילה' שתתאים  לשעון הקיץ.

ואם לא הצלחנו להקדים? קחו בחשבון שסביר להניח שילדכם ישנו שעה פחות באותו לילה, וייתכן שיהיו מעט עייפים ביום שאחרי. תהיו רגישים לכך ואם צריך השכיבו אותם מעט לפני הזמן. גם אם לא הצלחתם לסדר זאת מראש, אל תדאגו. תוך מספר ימים הגוף שלהם (כמו גם שלנו) מתרגל לשעון החדש. נסו להמשיך ולהקפיד על סדר היום הרגיל לפי השעון החדש.

ומה עושים בערב החג?

שלי פורפר-רוזן (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
תוך מספר ימים הגוף שלהם מתרגל לשעון החדש. שלי פורפר-רוזן | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
החלפת השעון מגיעה במקביל לחג פסח. הארוחה המשפחתית מתחילה לרוב בשעת ערב מאוחרת יחסית, ובהתאם מסתיימת גם מאוחר, בשעות שהתינוק כבר בעמוקים של השינה. הורים רבים חוששים מהשפעת שינוי השגרה על שנתם של התינוקות שלהם.  הנה כמה טיפים כדי להקל עליכם את שבירת השגרה בערב החג:

1.דאגו להביא משהו מוכר מהבית- כדי שיהיה לילדכם משהו מוכר כשיירדם לא במיטתו, כגון:
חפץ מעבר, שמיכה וכו', אם יש מיטה במקום בו תתארחו ושם תרצו שיישנו הביאו את הסדינים מהמיטה שלהם בבית.

2. מצב הרוח- שימו לב אליהם, אם הם שמחים, מאושרים וטובי לבב (למרות שהגיע זמנם לישון) לא צריך לשלוף אותם רק כי 'הגיע הזמן לישון' - הרי שגרה נועדה כדי שנוכל לצאת ממנה מדי פעם.
אז כשהם שמחים ומראים לכם בהתנהגותם שהם בהחלט מסוגלים להישאר ערניים (בגלל/בזכות האורחים הרבים והשמחה) תרשו לעצמכם לחרוג מהשגרה בערב החג.  כשיהיו עייפים וירצו לישון, תסמכו עליהם שידאגו להראות לכם.

3. אל תחששו לעזור - גם אם עבדתם קשה על ללמד הירדמות עצמאית והם כבר יודעים להירדם לבד, קחו בחשבון שעכשיו הם במקום חדש ואולי יצטרכו עזרה, לכן אל תחששו לעזור.  מפעם אחת כזו, לא תיהרס כל הלמידה של ההרדמות העצמאית. מקסימום הם יבדקו אתכם למחרת, אבל תתמידו ותקפידו על ההירדמות העצמאית כשאתם בבית וכך תחזרו לשגרה מהר מאד.

4. איך מומלץ לעזור להם? בדרכים שהם גם ככה הם רגילים מדי פעם להירדם בהן. לרוב מדובר בסיבוב בעגלה או בנסיעה ברכב. אם יש לכם אפשרות, צאו לסיבוב קצר בעגלה כשאתם מזהים עייפות..

5. קחו את הכול בפרופורציה - הכי חשוב תיהנו ואל תדאגו. מחר יום שינה חדש והשגרה תחזור במהרה, חג אביב שמח ומלא בשינה טובה!

*שלי פורפר-רוזן היא עובדת סוציאלית MA ,יועצת זוגית, מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר ומנהלת את קבוצת השינה 'המדריך לשינה מתוקה'.

>> איך מלמדים פעוט להירדם לבד?