לאורך תהליך הפרידה מהחיתולים אנו מנחים את ילדינו שיקראו לנו כשיסיימו לעשות קקי כדי שנעזור להם לנגב. בלי לשים לב, אנו ממשיכים בהתנהלות זו זמן רב. אחת הסיבות היא כמובן האופן בו הילד חוזר מהגן וניתן לראות בבירור על גבי התחתונים שהוא, אפעס, לא אלוף בניגובים. 

אחד הדברים המרכזיים שמטרידים הורים שמכניסים את ילדיהם הגמולים לגנים עירוניים הוא מי ינגב להם את הטוסיק. אם אתם חשים כך, הסירו דאגה מלבכם: ילדיכם בני השלוש יכולים ומסוגלים לעשות זאת בעצמם בשלב זה של חייהם. כל שאתם צריכים לעשות הוא פשוט ללמד אותם, ורצוי להתחיל כבר עכשיו. קבלו 5 טיפים כיצד ניתן לעשות זאת בקלות.


1. הסברה

הקפידו להשתמש בשפה חיובית ואמרו כי הסיבה שהוא לומד לעשות זאת בעצמו היא כי הוא י-כ-ו-ל ואחראי על הניקיון של עצמו. ילד בן שלוש מסוגל לעשות כל כך הרבה דברים בכוחות עצמו, והוא כל כך גאה בהם. ניגוב גם יכול להיכנס לרשימה זו. כמו כן, הסבירו לילדכם מדוע חשוב שידעו לנגב לעצמם כמו שצריך. שמירה נכונה על היגיינה אישית יכולה למנוע מחלות, ריחות לא נעימים וגירודים. ציינו גם את חשיבות שטיפת הידיים מאותה סיבה.

2. נייר טואלט
הראו לילד מהי הכמות שעליו להשתמש והדגימו כיצד אתם תולשים 3-4 ריבועים מהגליל ומקפלים אותם כדי שיהיה נוח לנגב. שימרו על איפוק כשהילד תולש ללא הרף נייר ומשחק איתו (כן, זה קורה לכולם). בשלב הלמידה, ומעט זמן לאחר מכן, אני ממליצה להשתמש במגבונים נשטפים באסלה כיוון שהם מחליקים יותר בקלות על העור ויקלו על ילדכם בתרגול מיומנות הניגוב.

אמא וילדה מדברות (צילום: Shutterstock)
את גדולה ויכולה, שומעת? | צילום: Shutterstock

3. יבש
קחו בובה שיש לה טוסיק ברור והדגימו לילד כיצד אתם מחליקים את הנייר בין שתי הלחיים. ציינו שחוזרים על הפעולה עד שנייר הטואלט יוצא יבש. עבור בנות חשוב להדגיש את כיוון העברת הנייר מלפנים לאחור ולהסביר את החשיבות הבריאותית של שמירת הפות נקי. בקשו מהילד לנגב לבובה בעצמו בהתאם להדגמה. לאחר מכן, בפעם הבאה שהילד יעשה פיפי, נצלו את ההזדמנות שהוא בשירותים ובקשו ממנו לתלוש נייר טואלט ולהראות לכם כיצד מנגב את הטוסיק בעצמו. חזרו על זה מספר פעמים.

4. רטוב
אחרי מספר תרגולים יבשים, בפעם הבאה שתהיה יציאה, אפשרו לילד לנגב בעצמו ותקנו אותו תוך כדי אם יש צורך.

5. סבלנות
קחו בחשבון כי הלמידה עלולה להיות מלכלכת וייקח זמן עד שהתחתונים יישארו ללא סימנים אך אפשר להתעודד מהעובדה שזוהי הישורת האחרונה בהחלט בתהליך השליטה וניקיון הצרכים של ילדיכם בעצמם. היו חיוביים ועודדו אותם על ההצלחות כמו גם על הניסיונות שלהם בדרך.

מסריח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יקח זמן עד שהתחתונים ישארו ללא סימנים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אורית הורוביץ בר-עם היא בעלת תואר שני בייעוץ חינוכי לגיל הרך מאוניברסיטת תל אביב, מומחית בגמילה חיובית מחיתולים.

>> עוד על גמילה מחיתולים