חודש ספטמבר השנה מפרגן לנו רצף של שלושה שבועות של לימודים וזה נפלא, אך חשוב לזכור שהסתגלות ילדיכם למסגרות הנו תהליך שלעיתים נמשך מעבר לזה. כדי לעבור את החודש הזה בהצלחה, אספתי עבורכם את עשרת הטיפים הכי חשובים לתהליך ההשתלבות בגן, שמגיע מיד אחרי ההסתגלות הראשונית.

לפני שצוללים להמלצות, חשוב לעשות אבחנה בין כמה קבוצות מובהקות של ילדים. ישנם ילדים שההסתגלות הראשונית שלהם תהיה נהדרת לכאורה, אבל אחרי כמה ימים, או אפילו שבועות, האסימון נופל - הם מיצו כבר את כל המשחקים החדשים והמתקנים המעניינים בגן ומבינים שהסידור הזה הוא לתמיד וזה, איך לומר, פחות מוצא חן בעיניהם. בנוסף, יש את אותם ילדים שלכאורה יסתגלו טוב וייפרדו כמו שצריך בשער הגן, אולם יביעו רגרסיה בתחומים אחרים כגון: פספוסים בעשיית צרכים, עניינים סביב אוכל, קשיים בשינה ועוד. וכמובן, יש את הילדים שהכול יהיה להם קל, אבל גם אליהם צריך להתייחס ולהקדיש תשומת לב.

עשרת הדיברות של ההמלצות להשתלבות מוצלחת:

  1. לא להוסיף עוד שינויים ומעברים בתקופה זו: האנרגיה הרגשית של ילדיכם היא מוגבלת, יהיה קשה להתמודד עם עוד אתגר שמחייב פניות רגשית כמו פרידה מחיתולים או ממוצץ. בנוסף, זה גם עדיין לא הזמן לעבור למיטת מעבר או כל שינוי אחר, גם אם הוא נראה לכם שינוי חיובי.
  2. להשתדל לשמור על שגרה: שגרה היא עוגן קבוע שנותן ביטחון. בדיוק בימים כאלה השיגרה תהיה המפלט הבטוח בתוך כל חוסר הוודאות מסביב.
    שלומית שוסטר ותינוק (צילום: אורנה חלף)
    צילום: אורנה חלף
  3. פחות טיולים ארוכים וחופשות ממושכות: ניתוק שכזה עלול להכביד, יש מספיק חופשים החודש, תשמרו אותם לחופשות הבאות.
  4. לא להיבהל מבכי בפרידה: בכי בשלב הפרידה בשער הגן יכול להימשך זמן רב, אפילו שנים. ברגע שהילד מצליח להירגע יחסית במהירות זו הבעה לגיטימית של הרגשות שלו. הבכי הזה יכול להתחלף במהירות בשמחה מהעניין בגן.
  5. לא להעמיס על היום: היום בגן, לפחות בהתחלה, הוא עמוס ומלא בגירויים: קוגניטיביים, מוטוריים, חברתיים ורגשיים. השקט של הבית אחרי יום גדוש הוא כמעט הכרחי, לא חייבים להוסיף עוד אטרקציות כמו פארק או בריכה.
  6. המתינו עם החוגים: גם חוג דורש תהליך הסתגלות וזה מחייב עוד פניות רגשית. אחרי החגים זה זמן מעולה.
    שלומית שוסטר (צילום: לילך גל)
    צילום: לילך גל
  7. הקפידו אתם לאסוף אותו: זה עדיין לא השלב שבו בייביסיטר או אפילו סבא וסבתא יוכלו להכיל את העומס הרגשי של יום עמוס בגן. היו אתם אלו שמוציאים אותו מהגן.
  8. עכשיו הילד שלכם פנוי יותר לשתף בחוויות: אם עד עכשיו שאלתם איך היה בגן וקיבלתם במקרה הטוב את התשובה - "כיף", עכשיו אחרי ה"הלם" הראשוני סביר להניח שהשיח יהיה רחב יותר.
  9. הגננת פנויה יותר: ביחס לימים הראשונים של החודש, לגננת תהיה פניות רבה יותר. זה הזמן לשתף אותה ולהכיר לה טוב יותר את הילד.
  10. קחו את הזמן: אם עוברים יותר מכמה שבועות רצופים בהם ניכר שיפור ואתם לא מבחינים בתחילתה של השתלבות, אולי כדאי לחפש גן אחר. ובכל מקרה – שיהיה המון בהצלחה!

הכותבת היא מומחית לגיל הרך, יועצת משפחתית, מכשירה אנשי מקצוע מטעם משרד הבריאות ומדריכת הורים מוסמכת למעלה מ-25 שנה. בוגרת לימודי תואר ראשון בחינוך וסוציולוגיה, לימודים לתואר שני בגיל הרך באוניברסיטה העברית בירושלים