פריחות אצל תינוקות מגיעות במגוון צורות ויש להן לא מעט סיבות להופעתן. הטיפול הראשוני שניתן לתת עוד לפני שאנחנו יודעים על איזו פריחה מדובר הוא שימון המקום בקרם ייעודי או שמן מותאם לתינוקות. כמובן שבמקרה כזה יש להפסיק את השימוש בתכשירים שכוללים אלכוהול.

כאמור, לפריחות יכולות להיות סיבות רבות, שהעיקריות שבהן הן תגובה לזיהומים שונים, תגובה אלרגית, תגובות לתרופות ועוד. גורמים שונים עלולים לגרום לפריחות דומות או אפילו זהות, מפני שלרקמת העור יש מגוון מצומצם של תגובות אפשריות לגירויים. נוסף על כך, היא יכולה להיות מרוכזת באזור אחד או כזו המשתרעת על פני מספר איברים וכן על הגוף כולו. פריחה עלולה לגרד, ויכולה לגרום לתופעות נוספות, דוגמת חום מקומי, תפיחה מעל פני העור, יובש סדקים, שלפוחיות ונפיחויות.

תפרחת חיתולים:

בראש רשימת הפריחות תהיה, קרוב לוודאי, "תפרחת חיתולים". תפרחת זו נובעת ממגע ממושך (של כמה שעות) של שתן וצואה עם העור. כתוצאה מכך נוכל לראות אדמומיות באזור זה. לעיתים יהיו אזורים נוספים עם פריחה, ליד הפריחה העיקרית שמרוכזת סביב איברי המין ובקפלי העור. במקרה כזה, מריחה של משחת בייבי אגיסטן תוכל לסייע וכדאי לאפשר זמן שהייה בלי חיתול, כדי שהאזור המגורה יתאוורר. במקרה של תפרחת אין להשתמש במגבונים, אלא לשטוף את האזור.

בייבי אקנה:

תפרחת נוספת ומוכרת היא אקנה של תינוקות (בייבי אקנה) שבה מופיעים על העור של היילוד פצעונים כמו של מתבגר. זו תופעה שחולפת מאליה.

אריטמה טוקסיקום:

תופעה נוספת היא אריטמה טוקסיקום (erythema toxicum) – גם כאן לא נדרש טיפול אקטיבי מצד ההורים, אלא אם המקום מזדהם. ניתן לזהותה יחסית בקלות, כי היא מופיעה כשלפוחיות זעירות על רקע אזור אדום. היא יכולה להופיע בכל אזורי הגוף.

סבוריאה:

עוד פריחה מוכרת היא סבוריאה. אפשר לזהות סבוריאה בקלות כשמגלים על הקרקפת נגעים בצבע צהוב עם קשקשים. לעיתים היא יכולה להתפשט גם אל מאחורי אפרכסות האוזניים, לקפלי העור בידיים ובאזור החיתול.
סבוריאה מופיעה, לרוב, בשלושת החודשים הראשונים לחיים. גם במקרה הזה אין צורך לדאוג, והפריחה תעבור מאליה. עבור המקרים שהפריחה לא חולפת מעצמה, יש כיום תכשירים שונים לטיפול בה. הטיפול הפשוט ביותר הוא מריחת שמן קוקוס או שמן תינוקות על הקרקפת, וסירוק עדין של הקשקשים. בתקופה הזו כדאי להפחית בחפיפת השיער, ולא להגזים במקלחות. יחד עם זאת, כשמתקלחים יש לעשות זאת בשמן ולא בסבון.חשוב לדעת ולא להיכנס ללחץ כשהתפרחת מופיעה באזור הפנים. זה קורה.

פריחה ויראלית:

אבל חשוב לדעת שגם וירוסים יכולים לעורר פריחה. כך, למשל, אדמדמת - מחלה ויראלית נפוצה וקלה יחסית שמופיעה אצל תינוקות מגיל חצי שנה ועד גיל שנתיים. סימניה הבולטים הם חום גבוה, פריחה שתופיע מספר ימים לאחר הופעת החום הגבוה לראשונה ואודם קל בלוע.

מיליה:

לפריחה שמופיעה על פנים של תינוקות יש כמה שמות: נקודות חלב, נקודות לבנות והשם הרפואי - מיליה (Milia). פריחה כזו עשויה להופיע על פניו של תינוק בריא, ונוצרת מהילכדות של תאי עור מתים מתחת לעור. הפריחה תיעלם לבד תוך מספר שבועות ואין צורך לטפל בה. לעיתים פצעונים קטנים מופיעים על העור בחלקים אחרים בגוף של התינוק, שדומים לאלה שעל פניו.

לסיכום, ניתן לטפל בפריחות של תינוקות במגוון דרכים ותכשירים, אך כל עוד אין זיהוי ספציפי של סוג הפריחה, הטיפול יהיה מבוסס על רחצה בסבון ללא אלכוהול, ומריחת שמנים מותאמים לתינוקות כדי לשמור על לחות העור. אם הפריחה נמשכת או מחמירה, יש לגשת לרופא הילדים כדי שיאבחן את סוג הפריחה וימליץ על הטיפול המתאים ביותר.

הכותבת היא רופאת ילדים בשירותי בריאות כללית.