דניאל בן 3 מתמודד עם שיתוק מוחין (צילום: אלבום פרטי)
דניאל בן 3 מתמודד עם שיתוק מוחין | צילום: אלבום פרטי

ראשי ארגוני מעונות היום השיקומיים, יוצאים בימים אלו למאבק לאחר שגילו כי אינם נכללים בהסכם השכר שנחתם לאחרונה בין משרד האוצר להסתדרות. המשמעות היא הקרסת המערך כולו – 4,000 פעוטות וילדים עם מוגבלויות כמו נכויות, עיוורון, אוטיזם, חירשות, שיתוק מוחין ועוד. הילדים השוהים במעונות יום שיקומיים מקבלים בהם מענים טיפוליים וחינוכיים באופן מותאם למוגבלות שלהם. ראשי המחאה טוענים כי ההתעלמות הנוכחית מצטרפת להתעלמות ארוכת שנים וגירעונות איומים שהם סוחבים בעקבותיה, בשל אי התאמות תקציביות ממשלתיות שלא נעשה, המדינה מחויבת לסבסד לארגונים השיקומיים, על פי חוק, ואין כל אלטרנטיבה אחרת לילדים במידה ואלו יקרסו.

"נותרנו ללא מענה"

הסכם השכר הכולל נחתם בין משרד האוצר וההסתדרות לאחר משא ומתן שנמשך חודשים ארוכים בהובלת מרכז השלטון המקומי לגבי תנאי העסקתן של הסייעות, אך הוא אינו כולל את הסייעות בגנים השיקומיים. במסגרת הסכם השכר, הגיע מרכז השלטון המקומי להבנות מלאות לגבי תנאי העסקת הסייעות. ההסכם שנחתם היום כולל שיפור מידי בשכרן, מעמדן המקצועי ויצירת פיתוח מקצועי והכשרות. ההסכם ייכנס לתוקף באפריל 2023 כאשר שכר בסיס של סייעת חדשה בגני ילדים יעלה ל 7,800 שקל (כולל מענק אי היעדרות חודשי בסך 600 שקל) במקום 6,200 שקל כיום. כמו כן, תינתן תוספת ותק של 50 שקל לכל שנה, ותוספת לימודים בסך 400 שקל בכל 3 שנים ובסה"כ 4 פעימות לימוד בשווי 1,600 שקלים מעל השכר הבסיסי.

"מעונות היום השיקומיים נמצאים במשבר שעלול להביא לקריסה באופן מידי", אומר עמיר לרנר, מנכ״ל בית איזי שפירא, "לצערנו, ולמרות ששרי ממשלה וחברי כנסת העלו אף הם את הנושא החשוב שהכרחי לעסוק בו ולמצוא פתרונות מיידים עבורו - נותרנו ללא מענה. הממשלה מתעלמת מהשוואת תנאי שכר לצוותים, ומתעלמת מהילדים שנמצאים במסגרות על מנת לקבל מענים טיפוליים וחינוכיים שהם חייבים לקבל. ארבעת אלפים פעוטות עם מוגבלויות שוב נשכחו בתחתית סדר העדיפויות ועלולים למצוא את עצמם ללא מסגרת טיפולית-חינוכית בטווח המידי. זה הזוי ובלתי נתפס שממשלה ששמה לדבריה 'במרכז' את הגיל הרך, מתעלמת מהקריאות והאזהרות שלנו, כמו גם מכל הפניות הבהולות המתריעות על עזיבה רחבה של נשות צוות, שאם תימשך, מדובר בהקרסת פעילות המעונות השיקומיים".

גם טובה רודמן, מנהלת סניף אלי"ע בירושלים (המסגרת המובילה בישראל המפעילה תוכניות ייחודיות לפעוטות עיוורים ולקויי ראיה) מסבירה: "ההסכם שנחתם מבורך ומהווה בשורה משמעותית לקידום איכות הטיפול בילדים בגנים", אולם גם לפי דעתה לא מדובר בהטבה אמיתית ובטח שלא לילדים רבים שהולכים לגנים שיקומיים. "לתדהמתנו, השאירו את הסייעות של המעונות השיקומיים מאחור. אלי"ע הוא ארגון שפועל 40 שנה לקידום ושיקום פעוטות עם לקויות ראייה ועיוורון, שלא יכול להתקיים ללא צוות הסייעות המסור והאיכותי שלו. הסייעות למעשה נמצאות עם הילדים לאורך כל שעות היום ובצורה מטאפורית מהוות 'עיניים' עבור הילדים - הן מתווכות להם את הנעשה סביבם, מתרגלות איתם את המטרות השיקומיות השונות ומסייעות להם במשימה החשובה מכל - לגדול להיות ילדים עצמאיים שמאמינים ביכולותיהם ומעזים לחלום ולהגשים".

ספרי על העבודה שלך.
"זו עבודה שהיא בית, משפחה ואינסוף אהבה. כבר 7 שנים שאני זוכה לנהל את הסניף בירושלים - מעון שיקומי לפעוטות עם לקויות ראיה ועיוורון. 7 שנים שאני מראיינת עובדות לתפקיד הכי חשוב במערך - סייעות. ובראיון אני מספרת על התפקיד, על הדרישות, על המשימה המשמעותית אותה הן נדרשות לעשות. אני רואה את הלב שנפתח, את הברק בעיניים, את המקום הזה בגוף שנדלק וכבר רוצה להיות חלק מאלי"ע. הן תמיד אומרות שזה מקום מיוחד, שיש פה אוירה אחרת, משהו מרגש כזה, אנרגיות טובות - כל אחת במילותיה, אבל כולן עם אותה הרגשה, העשייה עם ילדים עם לקויות ראיה היא מדהימה, ואני רוצה להיות חלק ממנה, אבל אז מגיע הרגע שאני שונאת מכל - תנאי השכר. מה לעשות, עם אהבה ושליחות לא קונים במכולת, וכל כך הרבה פעמים אני רואה פנים נפולות, מבוכה, פתאום הכורסה כבר לא כל כך נוחה. הגוף שהיה מרוגש ונלהב יושב קצת ברפיון, ותחושת חוסר נעימות מתפשטת בחדר. לפעמים הן אומרות ישר: 'אני כל כך מצטערת, באמת שרציתי אבל בשכר כזה- זה פשוט אי אפשר'. לפעמים הן מבקשות כמה ימים לחשוב.

"חלקן חוזרות אליי. אבל רובן גם זה לא ואני חורקת שיניים. חייבים את הטובות ביותר למשימה. יש לא מעט ישיבות הנהלה בהן אנו מנסים לשפר את תנאי השכר, לחשוב אולי איכשהו נצליח לשפר עוד קצת, לגייס תרומות ולהעלות טיפה את המשכורות. אני מצליחה לגייס את העובדות הכי מדהימות שהן עולם ומלואו עבור הילדות והילדים, עבור הצוות, עבור ההורים - אבל החודש נפל דבר. נחתם הסכם שכר חדש לסייעות לגילי 3-6, סוף סוף שכר מכבד ומעריך עם אופק קידוםאבל באופן תמוה, בלתי ניתן להסבר ואפילו מעליב - לא כללו בו את סייעות הגיל הרך. לכו תנסו לגייס עובדים כשעל בדיוק אותה משרה מציעים להם עוד 40%. ממאות ילדים שהכרתי במשך השנים - הסטטיסטיקה לצערי לא מדלגת על אף אחד. זה לא ענין של מעמד, כסף או עדה. זה לא משנה אם אתה בעד או נגד המהפכה. ילדים עם צרכים מיוחדים  נולדים כל יום, בכל סוגי המשפחות והם זקוקים למעונות שיקומיים כי זו הדרך היחידה שלהם ללמוד את מה שהילדים שלכם לומדים לבד. היו פה פעם מעונות שיקומיים אבל הם נסגרו, הם קרסו כי לא היו להם סייעות".

זיו' מתמודדת עם מוגבלות נדירה שעדיין לא אובחנה לגמרי (צילום: אלבום פרטי)
זיו, מתמודדת עם מוגבלות נדירה | צילום: אלבום פרטי

"להפקיר 4,000 ילדים - הלכה למעשה"

כעת ארגוני מעונות היום השיקומיים לילדים עם מוגבלויות בגיל הרך עדכנו את ההורים להיערך להשבתה מלאה של המערך החל מיום רביעי הבא (17 במאי), "בצער רב נאלצים להודות שהמאבק שניהלנו בשבועות האחרונים על מנת למנוע את קריסת מערך מעונות היום השיקומיים – נכשל והמאמצים הרבים שנעשו מצד כולנו לא נשאו פרי", נכתב במכתב שפרסמו הארגונים, "נציגי הממשלה בחרו להתעלם באופן בוטה ומצער למרות כל ההתרעות החמורות שדאגנו להעלות בפניהם כל העת. הבענו דאגה ממשית לקריסת מערך מעונות היום השיקומיים, ממנה בחרו פשוט להתעלם. מילים אלו נכתבות בכאב גדול לאחר הערכת מצב נוספת שביצענו, ראשי הארגונים, במהלכה הובן לכולנו שאין מנוס מלעדכן על השבתת מערך מעונות היום השיקומיים. בתקופה האחרונה שיתפנו אתכם על מאבק שבכוונתנו לנהל אל מול שרי הממשלה, מאבק שיצאנו אליו מלאי תקווה על מנת שישכילו להבין את גודל האסון שעלול להתרחש באם לא יקשיבו ויתייחסו לאיום הממשי שנוצר עקב אפליה בוטה בשכר הסייעות במעונות היום השיקומיים, אשר גורמת לעזיבה מאסיבית של נשות צוות.

"מלבד אמפתיה וסיסמאות שנזרקו לחלל האוויר נותרנו לצערנו הרב ללא מענה, והגענו למצב בלתי הגיוני שממשלת ישראל הביאה לפתחנו במו ידיה – גל עזיבה של נשות הצוות שלנו, לטובת משרות אחרות ברשויות המקומיות ובמשרד החינוך. מדובר בתהליך בלתי הפיך שלא מותיר לנו ברירה אחרת מלבד לעדכן על השבתת מערך מעונות היום השיקומיים. ניצלנו את כל האמצעים שעמדו לרשותנו בכדי למנוע את סגירת המסגרות וזאת למען שמירה על שגרה מלאה של הילדים ומשפחותיהם. ילדים מיוחדים הזקוקים למענה טיפולי ושיקומי ודווקא מהם בחרו להתעלם.

"דעו לכם כי השמענו בפני כל גורם אפשרי כי לא מדובר במסגרות שחשובות רק בשל כך שהן מאפשרות לכם לצאת לעבוד, אלא במסגרות הכרחיות שמטפלות ומעניקות מענה קריטי לילדיכם. הבהרנו בכל השיחות בפני נציגי משרדי האוצר והרווחה כי לא מדובר במעשה טוב אלא בחובה חוקית. על הממשלה מוטלת החובה החוקית להעניק מענה טיפולי ליותר מ-4,000 ילדים עם מוגבלויות מורכבות, כגון: שיתוק מוחין, עיוורון, חירשות, אוטיזם ועוד. המצב הנוכחי מחייב את הממשלה לאשר ללא דיחוי נוסף את השוואת התקצוב, השוואת תנאי שכר שהכרחי לבצע כדי לבלום את הנטישה שאנו חווים. כאמור, אלו בחרו שלא להיענות ואף להפקיר, הלכה למעשה, 4,000 ילדים ללא מענה!".