לרגל יום האישה הבינלאומי 2023 ויצו בחרה להעלות נושא שמושקט-מוחרש חברתית ונוגע לכולנו, והוא - מה האימהות צריכות? לשם כך, פרסמה הבוקר (ה') סקר שנערך בשיתוף מכון גיאוקרטוגרפיה לקראת ה-8.3 הבא עלינו, ולא ממש לטובה.

החל מתקופת ההיריון, דרך קשיי האישה בשוק העבודה, במערכת הבריאות ובמערכת החינוך, אפשרויות הסיוע הלא מספקות, אי השוויון המגדרי בישראל ועוד – התמונה העולה מהסקר היא עגומה ומאכזבת. לדברי העמותה, "ממצאי הסקר הזה צריכים להדאיג כל אישה בישראל ורצוי שיעוררו את כל מקבלי ההחלטות באשר הם, כמה שיותר מהר". מתוך הסקר עולה כי יוקר המחייה הוא הקושי העיקרי שניצב בפני אימהות בישראל, כאשר לאחריו צוינו הקשיים הקשורים עם שילוב אימהות ועבודה, מחסור בזמן עצמי, והצורך לטפל במקביל במטלות הבית השונות.

הנושאים העיקריים בהם נדרש סיוע בזמן ההיריון הם: מידע על זכויות, סיוע במטלות הבית ומידע רפואי, כאשר ניכר מענה גבוה יותר בקשר עם מידע רפואי והכנה ללידה, ומנגד שיעור סיוע נמוך יחסית בכל הקשור לנושאים רגשיים. גם בהקשר של התקופה לאחר הלידה, הנושאים העיקריים בהם נדרש סיוע הם מידע על זכויות, התאמת מקום העבודה להורות ועזרה בטיפול התינוק, כאשר ניכר מענה גבוה יותר בכל הקשור לסיוע בטיפול בתינוק, השתייכות לקבוצת אימהות ומידע על זכויות ומנגד מענה נמוך יחסית בכל הקשור לסיוע במציאת מקום עבודה חדש וייעוץ זוגי.

"קנס האימהות"

השילוב של כל האתגרים החברתיים והכלכליים האלו איתם מתמודדות אימהות, בניגוד למקביליהן הגברים נקרא גם "קנס האימהות". מדובר בכינוי לסנקציות חברתיות וכלכליות שאימהות נאלצות לשאת בתחום התעסוקה ובמצבן הכלכלי. תופעה זו מתקיימת על רקע אפליית נשים ובחברות מערביות שבהן לא מיושמת מדיניות תעסוקה תומכת אימהות. במדינות אלו אימהות סובלות מסטיגמה כעובדות פחות מחויבות, ופחות כשירות. אימהות שהן נשות קריירה מצליחות יסבלו מסטיגמה לגבי טיב הטיפול האימהי שלהן, ועדיין יישאו בהפחתת ערכן כעובדות.

תכונות הנתפסות כחיוביות אצל עובדים גברים, נתפסות כשליליות אצל אימהות כעובדות, ולכן אימהות
המצליחות בעבודתן נתפסות באופן שלילי יותר ומעסיקים נוטים לתגמל אותן פחות (דן דויד, 2013). בחברות בהן נשים נפגעות מאפליה, לאימהות יש השפעה שלילית על מצבה התעסוקתי של האם. אימהות מנותבות לעיסוקים המציעים תגמול נמוך ואפשרויות קידם מועטות. מעסיקים נוטים להשקיע פחות בהכשרתן, וההטבות הסוציאליות שלהן נפגעות. פגיעות אלו ברווחה הכלכלית והתעסוקתית של אימהות מצטרפות לפגיעה בהן כנשים בשוק עבודה מפלה (דן דויד, 2013).

קנס האימהות הוא פגיעה המתרחשת על רקע שוק עבודה שקיימת בו אפליה מגדרית. הפגיעה מייצרת מגמות ממוגדרות נוספות בשוק העבודה הפוגעות ברווחתן של נשים: פערי השכר בין נשים לגברים, תת ייצוג נשי בתפקידים בכירים או מנהיגותיים, שיעור השתתפות נמוך יותר בשוק העבודה, וסגרגציה מגדרית- הסללתן של נשים למקצועות טיפול וחינוך במקביל לשלילת ערכם של מקצועות אלו (דן דויד, 2013).

איך משלבים קריירה ומשפחה? (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אמא עובדת וילדים ברקע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז מה חסר לאימהות?

מעבר למחקר החברתי שנערך, נשאלו נשים בגילים שונים ובסטטוסים שונים על המחירים הכבדים שהן נאלצות לשלם בגין היותן אימהות. הסקר שנתן לאימהות בישראל של 2023 קול אותנטי המחזק את הנתון אודות מיקומה של ישראל במקום האחרון באחוז ההשתתפות במימון הוצאות הטיפול והחינוך בילדים מבין המדינות החברות ב-OECD.

71.1% מהאימהות ענו כי הן זקוקות לאפשרות לעבוד מהבית, ל-60% מהן חסר סנכרון עם מערכת החינוך והעבודה, 60% צריכות חינוך מסובסד ואיכותי מתחת לגיל 3 ו-50% זקוקות ליותר ימי מחלת ילד. 34% מהאימהות ענו כי אין להן מספיק סיוע בשמירה על הילדים בעת ימי מחלה או חופשים, 31% זקוקות לסיוע במציאת עבודה, 60% מהאימהות זקוקות לסנכרון והתאמה בין שעות העבודה למסגרת החינוכית של ילדיהן ו-60% ענו כי הן זקוקות לחינוך איכותי חינם מגיל 3 חודשים, אז נגמרת חופשת הלידה. 

ומה לגבי מחירים כלכליים, מילולית? 54% מהעונות לסקר שיתפו כי הן זקוקות להשתתפות מקום העבודה בתשלום עבור מסגרת חינוכית לילד, 50% מהן זקוקות להחזר תשלום ימי מחלת ילד מהיום הראשון ויותר ימי מחלה מהנהוג (כי הן אלו שנדרשות להישאר עם הילדים בבית במידה והם חולים), 47% זקוקות לגמישות בהיקף המשרה בהתאמה לאינטנסיביות הטיפול בילדים, 43% זקוקות להארכת משך זכאות לשעת הנקה (פחות שעת עבודה) ו-50% זקוקות להכרה של המדינה בעבודות הטיפול בבית ובילדים.

אם תקראו את כלל ה"דרישות" או החסכים של האימהות, תמצאו כי לא מדובר בדרישות נדירות או מוגזמות, אלא רק כאלו שמבקשות שוויון הזדמנויות, הכרה והערכה בתפקיד האימהות בתוך משק הבית הישראלי. רבות מדובר וידובר על שוויון בנטל מטלות הבית בתוך התא המשפחתי או על חשיבות שוויון ההזדמנויות בשוק התעסוקה עבור גברים ונשים, אבל כל עוד בבסיס נמשיך לאכול את העוגה ולקוות שתישאר שלמה, לדרוש מהאימהות לקחת פיקוד על הטיפול בילדים ובבית ולשלם את מחיר הג'אגלינג - נראה שעדיין יש לנו הרבה לאן לשאוף.