בימים אלה הורים רבים מתחבטים לאיזו מסגרת חינוכית לרשום את האוצרות שלהם, תינוקות ופעוטות בגילאי לידה עד שלוש בשנה הבאה. בחירת מסגרת לתינוקות ופעוטות הינה האתגר המורכב במציאת המעון הטוב עבור ילדכם. מסגרת בה הילד יקבל את הטיפול המיטבי לו הוא זקוק בגיל כה צעיר, תלויה לחלוטין במטפלים בו. מסגרת מתאימה צריכה להיות כזו שתאפשר לכם ההורים להרגיש נוח, להרגיש רצויים ובטוחים. חשוב למצוא מסגרת שההורים סומכים עליה, הילד צריך לקבל תחושה שמשאירים אותו במקום בטוח. כאשר ההורים בעצמם לא בטוחים במסגרת, הם משדרים חרדה אשר עלולה להשפיע עליו.

תקופה זו, כאשר המלחמה טרפה את פני המציאות של כולנו, מאופיינת בעיקר בתחושת אי וודאות, הן במציאות הרגעית והן בטווח הארוך ועל כן נודעת חשיבות רבה למציאת מסגרת מתאימה לילדכם על מנת לשמור על שגרה יציבה ובטוחה הן לילדים והן להורים. ילדים זקוקים ככל האפשר לתחושת וודאות המסייעת להתפתחותם, ולכן מסגרת חינוכית תאפשר ליצור וודאות, רצף וחוסן הן ביצירת סדר יום קבוע והן בידיעה והכנה לכך שהילד הולך כל בוקר למעון.

אז מה עושים? איך תבטיחו לעצמכם שהכנסתם את הילד למסגרת טובה ואחראית?

  1. חשוב לאסוף כמה שיותר מידע על המעון. לשאול שאלות כגון: כמה ילדים במעון? לכמה קבוצות מחולקים? כמה אנשי צוות יש במקום? כמה זמן הצוות עובד במקום? אילו ארוחות המעון מספק ומי מכין אותם? וכו'.

  2. חשוב שהמסגרת החינוכית תכלול גירויים ותכנים מותאמים ונכונים.

  3. חשוב להגיע לביקור במעון ולשוחח עם הדמויות המרכזיות בו, בדקו עם מנהלת המעון את הזמינות שלה להורים. במהלך הביקור במעון חשוב לשים לב לרמת  ההיגיינה  ולמצב הצעצועים והמתקנים. כדאי לבקר במעון בזמן שהילדים ערים ופועלים בזמנים שונים של היום. שימו לב למרחב הפנימי של המעון,  גודל, האם השטח הפיזי מעניק מרחב מחייה לכל ילד, מספר האסלות בשירותים, האם יש כיורים נמוכים, מראות בגובה הילדים על מנת לאפשר להם עצמאות, ווי תלייה, מקום להחתלה לצעירים יותר.

  4. משחקי המעון- המעון צריך להכיל משחקים מסוגים שונים (משחקי השחלה, פאזלים, קוביות בגדלים שונים, כדורים, בובות וכו'), וכן עמדות למשחק סוציו דרמטי התורם להתפתחות הילד.

  5. חצר המעון חשובה מאד להתפתחות המוטורית - יש לשים לב האם ארגז החול נקי, מקורה, האם מתקני החצר בטוחים לילדים.

  6. בקשו לשוחח עם ההורים במעון ולקבל זווית ראייה נוספת.

  7. בביקורכם במעון בחנו את מערכת היחסים בין אנשי הצוות ובין הצוות והילדים. שימו לב להתנהגות הגננת ויחסה לילדים.

  8. בדקו עם עצמכם על מה אתם מוכנים להתפשר ועל מה בשום אופן לא. תנו מקום לתחושותיכם והרגשתכם ונסו לדייק היכן היה לכם הכי נוח והכי נעים וקבלו החלטה.

  9. תקופת המלחמה שינתה את כללי המשחק בכל הקשור לנושא המיגון – בדקו האם המעון פועל על פי הנחיות פיקוד העורף והרשות המקומית, האם קיים מרחב מוגן במעון או במיקום קרוב בעת הצורך ובהתאמה לדרישות, האם הצוותים החינוכיים הוכשרו בנושא, והאם המעון מספק לצוותים, להורים ולילדים סדנאות חוסן וכלים להתמודדות בעת מלחמה, משבר ומצוקה.
נועה מאיר (צילום: באדיבות המצולמת)
נועה מאיר | צילום: באדיבות המצולמת

לסיכום, בגילים הצעירים הילדים זקוקים בעיקר לתשומת לב וחום ולכן המסגרת חייבת לכלול מספיק כוח אדם אשר יאפשר התייחסות אישית וקשובה. חשוב לקבל המלצות ולשאול שאלות פרקטיות.

הכותבת היא אשת חינוך, מדריכת הורים ויועצת בקו הייעוץ קו להורה של האגף לגיל הרך בויצו. הורים הזקוקים לייעוץ וסיוע, מוזמנים לפנות אל קו הייעוץ של האגף לגיל הרך בויצו - בטלפון 6968*