בכל שנה בחודש פברואר, מתבקשים ילדי הגנים להביא תמונות משפחתיות ולצייר אילן משפחתי. קומץ הילדים בערים השונות המגיעים ממשפחות חד הוריות או משפחות בהרכב קצת שונה נאלצים להתמודד עם מבוכה בשל החריגות שלהם בנוף התאים המשפחתיים "הנורמטיביים". במעון ויצ"ו ברחוב רמז בתל אביב משפחה של אימא-אבא-ילד הם דווקא השונים. אחוז גבוה מילדי הגן מגיע ממשפחות בעלי הרכב מגוון: שתי אימהות, שני אבות, שפע של הורים חד הוריים, נשים וגם גברים, אימא ושני אבות. הגיוון המשפחתי בגן הביא את מנהלת המעון לחגוג את יום הילד במקום את יום המשפחה.  

מעון ויצ"ו רמז בתל אביב נפתח בספטמבר 2009 ומנוהל על ידי מיכל גליד אשר החליטה השנה לחגוג את יום הילד בגלל מגוון המשפחות המורכבות שיש בגן. "כולם נופלים למקום של עץ המשפחה בו חייבים להיות שני הורים - אימא ואבא ולא רציתי להיכנס לזה, ביקשתי להתמקד בילד, שהוא וכל מי שסובב אותו יהיו במרכז. בכל מקום תמיד ההורים הם הדומיננטיים, אבל כאן יש מקום לעוד דמויות כמו הסבים והסבתות, אשר עוזרים המון בייחוד במשפחות החד הוריות, ולכן בחלק מהאירועים שאנחנו עושים, גם הם מוזמנים, כי יש להם מקום חשוב במשפחות האלה".  

זה היה אך טבעי שהטקס הסמי שמרני של אבא ואימא שבת, יקבל גרסה מעודכנת בגן רמז. מיכל מעידה כי אצלם בגן חוגגים עם שני אבות שבת ושתי אימהות שבת. "יש לנו בגן ספרים בנושא של משפחה מורכבת או משפחה אחרת, מה שלאחרים נראה שונה, אצלנו זו מציאות והיא מציאות יפה. המטפלות בגן אשר מגיעות מרמלה, בת ים או לוד, מתרשמות לטובה מהאבות הגאים בגן ואומרות שהם אבות נהדרים, והלוואי ויכלו למלא את המעון בעוד אבות כאלו. לפני 15 שנה לא הייתי שומעת את האמירה הזו ממטפלות, תמיד היה חשד האם האב יכול לטפל. אבל כאן מבינים את החשיבות והמקום שיש לאבא".  

מיכל מספרת שבגלל שבמשפחות רבות בגן יש אבות, המקום שלה בחייהם הופך להיות מאוד דומיננטי. זוג גברים שלח לה תמונות של התינוקות שנולדו להם בפונדקאות בחו"ל, הם מתייעצים איתה, ונעזרים בה, והיא גם מסייעת להם לייצר קהילה ורשת תמיכה. "מכיוון שכל אחד מהם מתמודד לבד עם ההורות, הנחנו מחוץ לגן ספסלים כדי שיוכלו לשבת ולשוחח אחד עם השני, בקומה העליונה מתוכנן להיות גן ירק, אני מנסה לחבר בין ההורים כי הם זקוקים לתמיכה ואכן נוצרים חיבורים. יש בגן שתי אימהות לסביות שמגדלות בת אחת והן התחברו לאם חד הורית, ולקחו אותה איתן לחו"ל. המעון הוא העוגן למשפחות האלה", מספרת מיכל, "עבדתי במעון רגיל הרבה שנים וכאן זה מרגיש כמו משפחה. הילדים של המשפחות האלה הם מוצלחים ומושקעים,  ההורים רגישים ולפעמים קצת חרדתיים כי לא היה להם פשוט להביא אותם לעולם, בין אם זה בפונדקאות, או בהפריות שעברו אימהות חד הוריות".

הילדים שיש להם אימא ואבא הם יוצאי הדופן

יום המשפחה - עמית קנריק (צילום: צילום ביתי)
"המשפחה שלי או משפחה חד הורית לא שונה מכל משפחה אחרת" | צילום: צילום ביתי
יהונתן ובן זוגו הם אבות לשלושה ילדים ושתי חתולות. התאומים שלהם במעון של ויצו ברמז, וגם הבת הבכורה שלהם, שהיום נמצאת בגן עירייה הייתה בעבר באותו מעון. יהונתן מעיד כי ההרכב של הילדים בגן הוא יוצא דופן, אבל הוא עדיין אינו רואה בעיה לחגוג את יום המשפחה. "המשפחה שלי או משפחה חד הורית לא שונה מכל משפחה אחרת. אני לא מבין את המוטיבציה לחגוג את יום הילד. אמנם בהכנות מתמקדים לא רק במשפחה, אלא בילד ובסביבה שלו: בעלי חיים, אחים וצעצועים, מה שהוא אוהב ללבוש. לילד זה הרבה יותר מעניין מאשר המשפחה שלו, ולא משנה מה ההרכב שלה", אומר יהונתן ומציין כי באופן כללי במעון של ויצו מתחשבים בנושא המשפחה האחרת, וקיימת פתיחות גדולה. "זה לא 'אישיו' בשום מובן, הילדים לא מרגישים חריגים, דווקא הילדים שיש להם אימא ואבא הם יוצאי הדופן. יש הרבה מאוד ילדים שהמצב הסוציו אקונומי של המשפחות שלהם הוא נמוך אבל ההורים עושים מאמץ כדי לגור בסביבה שתתאים לילד ושלא ייחשב בה לחריג".

מרגישות בנוח בסביבה הטבעית שלנו

למאיה ובת זוגה יש שלושה בנים: תינוק בן שבועיים, ילד אחד במעון ויצו רמז וילד נוסף בגן עירייה. "אנחנו גרות בתל אביב שזו המדינה של הקהילה שלנו", אומרת מאיה, "במעון הזה אנחנו מרגישות עוד יותר בנוח כי יש מגוון: זוגות חד מיניים, חד הוריות, אבא יחיד, שני אבות ושתי אימהות, ככה הרבה יותר קל לנו. אני מניחה שהילד שלי ישאל פחות שאלות לעומת ילדים שגרים מחוץ לתל אביב וירגיש רגיל ונורמלי כשהוא נחשף להרבה סוגים של משפחות". 

מאיה מספרת כי בפעילות ליום המשפחה שהשתתפה בה לאחרונה בגן עירייה, המפעילה ביקשה מאימא ואבא לרקוד עם הילד. "לי זה פחות הפריע אבל עמד לידי אבא שיש לו בן זוג והאמירה הזו מאוד הפריעה לו והוא כעס שהמפעילה לא השתמשה פשוט במילה הורים במקום אימא ואבא. בויצ"ו לקחו את זה צעד אחד קדימה, והפכו את זה ליום הילד. משמח אותנו כי אנחנו מרגישות שאנחנו זוג נורמאלי וזה מרגיש לנו הכי טבעי וכייף שזו התחושה בגן. לכן גם נעשה מאמצים להישאר באזור, אנחנו מוכנות לשלם את המחיר הגבוה כדי לגור כאן".

אוהד ורועי מגדלים את רנה בן השנה ושבעה חודשים בהורות משותפת עם גל. אוהד מספר שמהיום שרנה נולד היה להם חשוב כמשפחה שרנה יהיה חשוף לכל סוגי המשפחות שיש. "העובדה שבשכבת הגן שלו יש כל כך הרבה צבעים וסוגים שונים של ילדים ומשפחות, גרמה לנו להכניס אותו לגן בגיל שנה וחודש באנחת רווחה. מהיום הראשון היה ברור כי הצוות רגיל לעבוד עם משפחות אחרות. בהתחלה לא הבנו למה צריך לשנות את הקונספט של יום המשפחה ליום הילד, הלוא יום המשפחה מדבר לכלל המשפחות. אחרי ההסבר שקיבלנו ממיכל והדאגה כי הילד הוא המרכז, אנחנו מרוצים מהשינוי".