יום כיפור הוא זמן להתפייסויות ולחשבון נפש משפחתי וזוגי, אבל יש כאלה שמפייסים בין אנשים כל השנה; לכבוד יום הסליחות, ביקשנו ממטפלים זוגיים ומשפחתיים להיזכר בסיפורים בלתי נשכחים מהקליניקה – כל אותם וידויים מפתיעים ומריבות משפחתיות הזויות שנחרטו בזכרונם. קבלו אותם.

הילד התנכל לאמא הלסבית

לסביות בלונדיניות- מריבות משפחתיות הזויות (צילום: istockphoto)
אהובתי, אני מקווה שאף אחד לא מסתכל | צילום: istockphoto

הנפשות הפועלות: זוג לסביות בנות 40 שיצאו מהארון לאחר נישואים הטרוסקסואליים; ארבעה ילדים בני שלוש עד 15. בנות הזוג נפגשו בסדנה להעצמה אישית והחליטו לפתוח בחיים חדשים וגאים.
המריבה: בנה המתבגר של אחת האמהות סירב לקבל את השינוי והתעמר בבת הזוג החדשה של אמו. בכל פעם שנתקל בה קרא לעברה: "יא לסבית", סירב להישמע לה ופיתח הפרעות אכילה קשות.
הטיפול: במהלך הטיפול המשותף של בנות הזוג גילתה אמו של המתבגר הפרוע חוסר בטחון בולט. התברר שהיא לא שלמה לגמרי עם השינוי הדרסטי, ושהיא מתקשה להפגין גילויי אהבה כלפי בת הזוג מחוץ לבית. הבושה המסוימת הזו הקשתה על הבן, שסרב לקבל את החיים החדשים של אימו.
ככל שהביטחון שלה בקשר הועצם והוחצן והיא העיזה להיראות בציבור עם בת הזוג והפסיקה להתבייש בזוגיות, גם הוא היה מסוגל לקבל את השינוי ואפילו לחבב את בת הזוג של אמו.
מילה מהמומחה: ביצוע שינויים דרמטיים בחיים דורש העזה ולא מעט ביטחון עצמי. ברגע שמהלכים כאלה לא נעשים בלב שלם, אין טעם לצפות שהסביבה תקבל אותם. 

למה לא אמרת שאחותך יפה ממך

הנפשות הפועלות: זוג צעיר פלוס ילדה בת שלוש.
המריבה: העילה לטיפול מבחינת האישה הייתה הדיכאון של בעלה, אך לאחר טיפול יחידני של הבעל התגלה הסוד הגדול: הבעל מאוהב באחותה בת ה- 19 של אשתו. מכיוון שמדובר היה במשפחה דרוזית מסורתית, לא הייתה לו שום אפשרות להתגרש, ובטח שלא לממש את אהבתו אל האחות הצעירה.
הטיפול: הטיפול הזוגי הפך לאישי מכיוון שהבעל לא היה מסוגל להתוודות בפני האישה על אהבתו אל אחותה. מאחר שמדובר במצב ללא מוצא, כל מה שניתן לעשות היה לחזק את הבחור שבור הלב, ולהניח לו לדבר בגילוי לב על אהבתו הנכזבת במסגרת הטיפול.
הידיעה שהפנטזיה שלו היא לא ברת מימוש עוזרת לו בתפקוד היומיומי ואולי ביום מן הימים יוכל אפילו להתגבר עליה ולשפר את מערכת היחסים עם אשתו.
מילה מהמומחה: אי אפשר לפתור כל פלונטר במשפחה. יש קשיים שאנשים נאלצים להתמודד איתם במשך כל החיים וללמוד כיצד לחיות איתם בשלום. לפעמים עצם ההכרה בפנטזיה הלא ממומשת עוזרת להתמודד עם מציאות קיימת.

החמות פתחה חשבון בנק משותף עם בנה

הנפשות הפועלות: זוג פלוס שלושה ילדים עם קילומטרז' של 12 שנה יחד, וחמות תובענית.
המריבה: כבר לפני שנים החמות פתחה חשבון בנק משותף לה ולבנה, ומאז בכל פעם שהיא מגיעה לביתם היא מגרשת את האישה מהבית כדי לדון עם הבעל בנושאים פיננסיים.
חוץ מזה, האם נהגה להזעיק את בנה לביתה בתירוצים שונים. בתגובה, האישה מספרת לילדים סיפורים על סבתם המרשעת.
הטיפול: הטיפול הזוגי התחיל בביטוי טענותיה של האשה כלפי הבעל ובהחזרת המיקוד שלו אליה- כבת זוגו ולא אל אמו. הבעל הבין כי עליו להבהיר לאימו שאשתו וילדיו הם התא המשפחתי שלו והיא צריכה לקבל זאת.בהמשך צורפה האם לטיפול. היא והכלה הונחו להיפגש בבית קפה ולדבר על נושאים שאינם קשורים למשפחה.
לאחר שנשבר הקרח נוסח חוזה בו נקבעו גבולות תקשורת חדשים: מתי מבקרת האם, באיזו תדירות היא מתקשרת ומה הסדרי החגים.
מילה מהמומחה: כדי למנוע מצב כזה רצוי שזוגות בתחילת הדרך יבנו את התא הזוגי שלהם בנפרדות ממשפחות המוצא. כשנוצר בלבול בסדרי העדיפויות חשוב לנסח מחדש שהמיקוד נמצא בקשר הזוגי ובילדים, ולהבהיר לשאר הגורמים את מקומם.

הבעל התלונן: הכלב של אשתי נוחר

גבר כועס על כלב- מריבות משפחתיות הזויות (צילום: istockphoto)
עוד נחירה אחת ואתה עף מהבית, ברור? | צילום: istockphoto
הנפשות הפועלות: זוג צעיר עם שני ילדים קטנים, כלב וחתול.
המריבה: הזוג עמד להיפרד, מאחר שהבעל טען שהכלב האהוב של אשתו לא מפסיק לנחור, מפריע לו לראות טלוויזיה ולישון בלילות. האישה מצדה הבהירה שהכלב הוא חלק מהמשפחה, ואיימה שאם הכלב יסולק מהבית היא תסלק את החתול שלו, או פשוט תעזוב את הבית.
הטיפול: ההתנגחויות על הכלב והחתול היו רק דרך לבטא את התחרותיות ומאבקי הכוח בין בני הזוג. ברגע שבני הזוג הבינו את זה, הם התפנו לעבוד על מוקד החיכוך האמיתי - ההרגשה של הגבר שקולו לא נשמע בבית ושהוא לא מוערך מספיק.
מילה מהמומחה: קורה לא פעם שזוג מגיע לטיפול בעקבות בעיה כביכול, שהיא רק סימפטום למשהו עמוק יותר. 

האם הבטיחה כרטיס לדיסנילנד ולא קיימה

הנפשות הפועלות: אמא בשנות ה- 50 לחייה ובתה הסטודנטית בת ה- 23, המתגוררת בביתה של האם מטעמי חיסכון.
המריבה: החיכוכים הבלתי פוסקים בין האם לבתה העיבו על האווירה בבית, ועד מהרה התבררה הסיבה: האישה הבטיחה לבתה בשנות התבגרותה שלל הבטחות שלא קוימו, כמו טיסה לדיסנילנד, שיפוץ החדר שלה, טיול חלומי ועוד. לאט לאט התפתחו רגשות כעס ומרמור אצל הבת, ונוצר משבר אמון עמוק.
הטיפול: בתהליך הדרגתי שב האמון של הבת באמה, לאחר שזו השתדלה לעמוד מאחורי דבריה ולא לפזר הבטחות שווא.
מילה מהמומחה: הרבה פעמים אנשים מסתובבים עם כעסים שהם עצמם לא מודעים אליהם. הכעסים הללו גורמים לכל מיני פנצ'רים בחיים, ועד שלא שמים עליהם את האצבע ונותנים להם שם, קשה להבין למה הגלגלים לא זזים קדימה.

הבן המועדף, הבת הננטשת

הנפשות הפועלות: זוג בשנות ה- 30 המאוחרות, ילד בן שש וילדה בת שלוש.
המריבה: האם האשימה את בעלה בכך שהפך את בנם לילד המועדף בבית, וכי הוא לא יוצר שום קשר עם בתם הקטנה. המצב הידרדר עד כדי כך שהבת קראה "אבא" לכל מיני גברים אקראיים שראתה ברחוב.
האב טען שהוא לא יודע איך לבלות עם בתו, ולכן הוא משקיע את זמנו במשחקי בנים עם הילד.
הטיפול: התברר שגם לאמא היה תפקיד ביצירת החלוקה המשפחתית; היא לקחה אחריות בלעדית על הבת והרעיפה עליה חום ופינוקים. לקחה אותה לשופינג ושיחקה איתה בבובות. נוצר מצב שבו לא היה זמן משפחה משותף. האב בילה רק עם הבן והאם בילתה עם הבת.
במהלך הטיפול נבנתה תוכנית לשינוי הדפוסים בבית. נקבעו זמני בילוי משותפים וההורים למדו כיצד אפשר להתנהל ביחד במרחב המשפחתי באופן מאוזן.
מילה מהמומחה: המקרה הזה ממחיש עד כמה גם היום, עלול להיווצר מצב של חוסר שיוויון במסגרת המשפחתית.

המטפלים שהשתתפו בהכנת הכתבה: ד"ר שרה ברסלרמן, יועצת פרטנית, זוגית ומשפחתית; דליה שוורץ, יועצת זוגית ומאמנת; גדי רוזן, מאמן אישי, משפחתי וזוגי