נערה כועסת וברקע הוריה במטבח ואימה מסתכלת (צילום: jupiter images)
המתבגרת מטריפה אותך? אתה לא לבד | צילום: jupiter images

הורות היא מקצוע מעייף ורווי מתחים; את זה אנחנו כבר יודעים. כל הורה מנוסה שיביט לאחור יוכל לציין גיל או שלב מסוים בהתפתחות הילד שלו שאתגרו והקשו עליו במיוחד, אבל עכשיו מתברר שהתשובה לכך אינה כה אינדיבידואלית. מחקר אוסטרלי מקיף במיוחד, מצא שהקושי הגדול ביותר עבור אבות הוא כאשר בנותיהם הופכות לנערות בגיל ההתבגרות, ובעבור אמהות, האתגר הקשה מכולם הוא בנים בגילאי הגן.

מחצית מההורים הנבדקים חשו תשושים תמידית

המחקר בדק מה הם הקשיים המשמעותיים ביותר עבור הורים, ובדק כ-8000 משפחות במשך עשור שלם. המסקנות מעניינות, ובעיקר שונות מגדרית: "אבות לא מצליחים להתמודד עם הבנות שלהם כשהן מגיעות לגיל בו ההורמונים משתלטים עליהן", אומר ד"ר רוג'ר וילקינס, שעמד בראש צוות החוקרים במכון המחקר הסוציאלי של מלבורן. "לעומת זאת, עבור אמהות הקושי הגדול הוא בנים בגילאי שנתיים עד ארבע. בשני המקרים ההתעסקות וההתמודדות מול הילד מתוארת כחוויה של איזור מלחמה. מעניין שכמחצית מההורים חווים את חוויית ההורות באופן כללי כקשה בהרבה מכפי שאי פעם האמינו שהיא עשויה להיות, וחשו בכל נקודת זמן עייפים, תשושים וחסרי יכולת לעמוד בדרישות ובצרכי הילדים".

ועכשיו, למספרים: כאמור, בראש הטבלה נמצאים בנים בגילאי שנתיים עד ארבע, עליהם דיווחו שליש מהאמהות. במקום השני נמצאים האבות לנערות בגיל ההתבגרות, שאחד מכל חמישה מהם חווה דחק בחייו מתוך התמודדות עם בנות 12-14. גם גיל הטרום-התבגרות של הבנות, 9-11, מעורר באבות אימה דומה, וחמישית מהם נמצאים בסטרס קבוע ומעיק בשל כך.

גם האמהות מתקשות מאוד להתמודד עם המעבר של הילדות לגיל ההתבגרות, וכ-29 אחוז מהן דיווחו על רמות חרדה שונות בהתמודדות עם בנות 9-14 .
באופן כללי נמצא שהאמהות חוות מתח גבוה יותר בהתמודדות עם כל קבוצות הגיל. האבות, מאידך, נרגעו כשהבנים הגיעו לגיל 11, ורק 12 אחוזים מהם דיווחו על חרדה או מתח בגילאים אלה.

הכי מאושרים: אבות נשואים

המחקר עקב אחר אלפי משפחות משנת 2001 והלאה, ומצא גם שאמהות חד הוריות חוות את הרמות הגבוהות ביותר של מתח, בעוד הכי רגועים הם האבות הנשואים. "ניכר שהאמהות עדיין אוחזות במושכות של המשפחה מבחינה רגשית", אומר ד"ר וילסון, "ולוקחות על עצמן את מרבית הדאגות ועבודות הבית. גם כאשר שני ההורים עובדים במשרה מלאה, האמהות עדיין נושאות בנטל גדול יותר בבית מבחינת הטיפול בילדים והעבודה הביתית השוטפת, ולכן הן יותר מותשות ומודאגות.
"ניתן לראות גם שנשים דואגות וחרדות יותר לילדיהן באופן טבעי, ועל כך יש לתת את הדעת מאחר שמצב קבוע של חרדה אינו בריא".

"לאבות אכן קשה יותר להתמודד עם גיל ההתבגרות של בנותיהם", אומרת ענת ליכטר, יועצת התפתחותית ומדריכת הורים. "קושי בגידול בנים קטנטנים בהחלט קיים אצל אמהות, אבל כאן כבר מדובר בקושי תלוי נסיבות: מה קורה בבית, מה האופי של הילד וכו'. קושי זה דבר שבא והולך, הילדים כל הזמן משתנים, וגם ההורות משתנה ללא הרף. מה שחשוב זה לקבל מספיק תמיכה סביבתית, וגם פעילות ספורטיבית עוזרת לשחרור אנדורפינים במח ויכולה להקל על המתח. והכי חשוב לזכור שבסוף כל הקשיים עוברים".

לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" כבר עשיתם לייק?

>> שמעתם פעם על אמא שלא מרגישה ייסורי מצפון?