כשהילדים קטנים, הנשיקות בבית פורחות לכל הכיוונים, וכולם שמחים, נשיקה כששמח בלב, נשיקה של גאווה על הישגים, נשיקה מנחמת בגלל בכי או מכה ברגל, נשיקה של 'כל הכבוד', נשיקת בוקר טוב ולילה טוב, נשיקת ביי ביי לפני שיוצאים מהאוטו נשיקה כשחוזרים, ועוד ועוד. נשיקות מתוקות. אך מה קורה כשהילדים בכלל לא אוהבים נשיקות? ומה עושים כשהם מתבגרים והאם לתת נשיקת לילה טוב גם כאשר קצת כועסים?

הנשיקה מהווה מחווה ופעולה לביטוי אהבה במשפחה, והמגע חשוב מאין כמוהו, גם כאשר זה קורה ללא מילים וחשוב מאוד להעריף נשיקות וחיבוקים לילדים כבר מגיל צעיר. לרוב, כאשר הבית נחשב למנשק ומחבק תמיד, כך גם הילדים יחזירו בנשיקות וחיבוקים להורים ולאחים, וזה יבוא באופן טבעי לכולם. 

"נשיקות מעניקות תחושת ביטחון"

ההורים שבינינו ודאי זוכרים איך זה היה בביתם כשהיו קטנים – בעבר לא כל ההורים הביעו נשיקות וחיבוקים בשגרת היום יום, אבל כיום, רוב ההורים עושים זאת באופן טבעי ובכך משמשים מודל טוב לילדים שלהם, ומאפשרים להם לקבל אהבה ולהביע אותה. אפשר לומר שהעניין הזה התפתח בכיוון הנכון, כי הורים שבילדותם לא קיבלו הרבה נשיקות מהוריהם, ינשקו יותר את ילדיהם, והילדים שלהם כבר יעשו זאת באופן טבעי וינשקו בלי סוף את הילדים שלהם. זה דבר חשוב מפני שהנשיקה או החיבוק מאפשרים להביע אהבה במאור עיניים, במגע, בריח, והילדים מרגישים שהם מוקפים באהבה במשפחה וזה מעניק להם תחושת ביטחון. 

עם זאת, מומלץ לזכור כי לא כל הילדים "זורמים" עם זה. יש ילדים שיש להם קושי עם מגע, בעיקר בשל נושא הוויסות החושי, ויש כאלה שפשוט נבוכים או לא נהנים מזה. המפגש עם תגובות הילד מאלץ את ההורים לבדוק את דרכי הפעולה ואולי לשנות אותם בהתאם לצרכיו של הילד. הורה מכיר את הילד שלו הכי טוב ויודע מתי כן אפשר ומתי לא, וצריך לכבד את רצונם. עדיין, מומלץ לא להפסיק לגמרי אלא להמשיך לחבק ולתת נשיקה אבל במינון שמתאים לילד ולקרוא את המפה נכון

אמא מנשקת ילד במצח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נותן תחושת ביטחון. אילוסטרציה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אנו כהורים, באופן טבעי רוצים להמשיך את המגע והקרבה הפיזית לילדים שלנו, אך חשוב כמובן לשים לב לשינויים שחלים ככל שהם גדלים, מפני שגם המגע וגם הנשיקות מתפתחות ומשתנות בהתאם לסיטואציה ולגיל. כפי שהורה לא ימשיך לקלח או להלביש את ילדיו גם בגיל ההתבגרות, כך גם במגע של חיבה, נשיקה או חיבוק, צריך להתאים את זה לגיל הילד ולרצון שלו. בניגוד לילד בן 5, שמעבר לשעות בהן הוא במסגרות החינוך, ההורים צמודים אליו ויש יותר הזדמנויות לתת לו נשיקות במהלך היום, את המתבגרים פוגשים פחות ואת הגדולים יותר, אף פחות מכך, ולכן, גם אופי המגע משתנה - לדוגמא: הילד בן 25 והוא חזר מטיול ארוך, חייל שחוזר הביתה לחופשה, הסיטואציה של הגעגוע מגבירה את הצורך ויש המון חיבוקים ונשיקות, אם המתבגר שגר בבית יוצא לבילוי או מסיבה, ההורים יברכו אותו בבילוי נעים ולרוב זה יהיה מלווה בחיבוק או נשיקה, אך סביר להניח שהם לא יעמדו דקות ארוכות לחיבוקים. כלומר, יש זמן ומקום להבעת הרגשות והאהבה, וההורים, כמו גם הילדים, יודעים לעשות זאת באופן מותאם לסיטואציה ולסיבה. 

מדוע הם מתרחקים בגיל ההתבגרות? 

בגיל ההתבגרות הילדים מגיבים אחרת כמעט לכל סיטואציה, שונה לגמרי מהדרך שבה הגיבו כשהיו קטנים. הם מודעים יותר, נבוכים יותר, רגזנים יותר והדבר שהכי בולט זה שהם לא רוצים יותר שיתייחסו אליהם כמו אל ילדים קטנים. זו הסיבה שהם לרוב יעדיפו להימנע מנשיקות, חיבוקים או שמות חיבה ילדותיים, בעיקר אם זה ליד אנשים זרים או חברים. 

אם הורה רגיל לתת נשיקה לילד בכל יום כאשר הוא נכנס הביתה לאחר העבודה אך ביום מסוים, הילד נמצא עם חבריו ויתכן כי לא יתאים לו שההורה שלו ייגש אליו עם חיבוק או נשיקה וזוהי לגמרי זכותו של הילד להחליט אם הוא מוכן לקבל נשיקה מההורה בפומבי. במצב כזה ההורה, שמכיר מספיק את ילדיו ויודע מה מתאים ומה לא, יכול להימנע מהמגע כדי לא להביך את הילד, אלא אם כן הילד עצמו ניגש להורה לחיבוק, ואז זה בסדר, שהוא מבין את הסיטואציה ושלם איתה.  

הורים שמהווים דוגמא לילדים שלהם, לא צריכים לבקש מהילדים לגשת לנשק את סבא וסבתא, הם כבר יעשו זאת בעצמם וזה מאוד מרגש כיצד הילדים מיישמים את האהבה שהם חווים בבית, גם כלפי המשפחה המורחבת ובעתיד גם במשפחה שהם יקימו. 

ההורים צריכים להכיר את הילד ולקרוא את המצבים החברתיים, את האיתותים שהוא משדר ולפעול בהתאם. עם זאת, ההורים לא צריכים להרים ידיים ולוותר וגם אם כרגע הילדים הם בשלב מסוים בחיים שזה פחות מתאים להם, זה לא אומר שצריך להפסיק עם זה לגמרי. מה עושים? מומלץ להמשיך ולעודד אותם למגע, להמשיך בנוהל חיבוק או נשיקה לפני  השינה, להרגיל כאשר הם יצאים מהרכב בדרך לחברים, לחוג או לתחנת הרכבת, כאשר יושבים יחד ורואים טלוויזיה, מתפנקים או לאחר הקידוש בארוחת השבת. המטרה היא למצוא את הזמן שמתאים להם ולהביע את הרגשות, לא לברוח מהם ולא לשכוח אותם, מפני שככל שההורה ישריש את היופי והחשיבות של הבעת אהבה בין ההורים לילדים ובין האחים בבית, כך הם יגדלו לתוך בית אוהב, חם ומכיל יותר. 

ומה קורה כאשר כועסים?

מומלץ מאוד לא להפסיק להביע אהבה גם כאשר כועסים. גם אם הילד עשה דבר מאוד מכעיס, וביום יום ההורים רגילים לתת לו נשיקה לפני השינה, מומלץ לעשות זאת ולתת לו נשיקת לילה טוב. זה לא צריך להיות תלוי מצב רוח או ויכוח וחשוב לשדר לו ביטחון ואהבה, שידע שגם אם יש חילוקי דעות ויש כעס, ההורים לא מפסיקים לאהוב אותו. אחד הדברים שמאוד מסייעים הוא מודל שההורים מהווים לילדים במשפחה. אם זה בית מחבק וגם ההורים מביעים אהבה אחד כלפי השני, ככל שהם יביעו את זה יותר, כך הם יעבירו לילדים את חווית האהבה והילד ירגיש שהוא גדל בתוך בית אוהב. כך בדיוק כאשר ההורים פוגשים את ההורים שלהם, במקרה הזה את סבא וסבתא של הילדים – איך הם מביעים את האהבה להורים שלהם? האם הם שולחים את הילדים לתת נשיקה לסבתא ובעצמם לא ניגשים לנשק אותם או לחבק? האם כולם מחבקים את כולם במפגש המשפחתי המורחב? הורים שמהווים דוגמא לילדים שלהם, לא צריכים לבקש מהילדים לגשת לנשק את סבא וסבתא, הם כבר יעשו זאת בעצמם וזה מאוד מרגש כיצד הילדים מיישמים את האהבה שהם חווים בבית, גם כלפי המשפחה המורחבת ובעתיד גם במשפחה שהם יקימו. 

אלה הילדים שלכם, אתם אוהבים אותם ורוצים להראות להם כמה אתם אוהבים, לכן אל תוותרו על המגע האוהב כבר מהרגע הראשון בו הם נולדים ותמשיכו כך לאורך שנים, כך שגם כאשר התנאים משתנים והילדים גדלים, יתכן כי הם בעצמם לא ירצו לוותר על זה, והקשר ביניכם יהיה חזק ואוהב תמיד.   

הכותבת היא מנהלת מרכזי ההורות והמשפחה בחברה הארצית למתנ"סים.