אמא סבתא ותינוק (צילום: istockphoto)
"אם לא הקורס, הייתי נעלבת מכלתי" | צילום: istockphoto
אנשים שעומדים להפוך לראשונה בחייהם לסבים וסבתות מתרגשים לפעמים לא פחות מההורים בהתהוות. בכל זאת, מן הסתם הם מחכים לרגע הזה יותר זמן מאשר ילדיהם.

אלא שכמו שבכניסה למחלקת היולדות לא מחלקים ספרי הדרכה להורים טריים, כך לא מחלקים שם גם טיפים לסבא וסבתא ירוקים. התוצאה: טרנד חדש בעולם הלידות במשפחה: שיעורי הדרכה לסבים וסבתות. מדובר בקורס הכנה לסבאות שמתנהל במספר מרכזי הורות ובתי חולים ברחבי ארה"ב, והופך במהירות למתנה פופולרית לכל מי שיהפוך בקרוב לסב.

 "בקורס למדתי לא להתערב אם כלתי לא שואלת"

אין ספק שהסבים של היום הם צעירים יותר ברוחם ובמראה החיצוני מאלה של פעם, ומבינים שהזמנים השתנו, ושיש להם כמה דברים חדשים ללמוד על עולם התינוקות, מעבר לרענון הזכרון, שיכול להקל ולהשיב את הביטחון.
"רשמתי את עצמי לשיעור כי הוא פשוט נשמע לי כמו משהו כיפי לעשות", מספרת דונה מורה, 56, העומדת להיות סבתא בקרוב, ורשמה את עצמה לקורס בבית החולים פאלו-אלטו שבקליפורניה.

"ברור לי שכמה וכמה דברים השתנו מאז שאני ילדתי. נדהמתי לגלות, למשל, שלא משכיבים תינוקות לישון על הבטן יותר. כל הרופאים מתנגדים לזה. למדתי על שיטות האכלה מבקבוק, אבל גם דברים שקשורים במערכת היחסים עם הילדים שלנו. אמרו לנו לתת להם מרחב, לא להתערב ולא להציע הצעות אם לא שאלו את דעתנו. מזל שאמרו לי את זה כי יומיים אחר כך הגיע מכתב מכלתי שבו היא ובני ביקשו שלא נהיה בסביבתם בימים הראשונים אחרי הלידה, כי הם רוצים להיות לבד, ושנהיה הראשונים לראות את הנכד אחר כך.
"אם לא היו מזהירים אותי, סביר שהייתי נעלבת עד עמקי נשמתי. ככה הייתי מוכנה, ואפילו אמרתי לה שזה נהדר שהיא מייצרת גבולות".

תכנית הלימודים כוללת את כל מה שעשוי להיקרות בדרכו של סב טרי: מדברים על יצירת סביבה בטוחה לתינוק ולילד, על יחסים עם הילדים, על שגרת יומו של תינוק ממוצע, ויש אפילו שיעור בהחייאה.

"אנו משתדלים להביא מומחים שונים שידברו אל התלמידים שלנו על כל נושא בנפרד", אומרת ננסי סנצ'ז שעומדת בראש אחת החברות המשווקות קורסים שכאלה.
"יש מלווים התפתחותיים, רופאים ויועצי משפחה, ואנו משתדלים לכסות את כל הבסיסים. פעמים רבות ההורים הטריים הם שרושמים את הוריהם לקורס כטיפול מונע. הם מעוניינים להעניק להוריהם את כל המידע המסודר, ובכך חוסכים לא מעט ריבים מיותרים. כיום, עם המצב הכלכלי הקשה, הורים מקבלים הרבה עזרה מהוריהם, ולכן חשוב שלאלה תהיה את כל האינפורמציה העדכנית ביותר.
"שמנו לב שהחלק שמטריד את הסבים יותר מכל הוא תיאום הציפיות. להבין מה מצופה מהם, ועד כמה הם אמורים לקחת אחריות על הנכדים".

 "היום אכן עובר זמן רב בין הורות טרייה לסבאות טרייה"

 "בעיני זה רעיון מבורך", אומרת ענת ליכטר, מלווה הריון, לידה והורים. "היום אנשים מביאים ילדים בגילאים מאוחרים יותר, אחרי גיל 30, ולפעמים עובר המון זמן בין הורות טרייה לסבאות טרייה. מעבר לזה שהם לא ממש זוכרים את הפרטים מלפני 30 שנה, להורים שלנו יש עוד את האמונות של פעם, שהיום אנחנו כבר יודעים שהן לא נכונות, למשל שאם ידי התינוק קרות זה אומר שקר לו, ובתקופה ההיא בכלל לא הקפידו לשטוף ידיים לפני שנוגעים בתינוק. אלה דברים שחשוב לדעת.
"חוץ מזה נהדר שיהיה מישהו חיצוני שיסביר מה האם עוברת, וכיצד צריך להתנהג אליה, כמה עזרה הורים טריים צריכים ואיך להתנהל מולם. בהחלט כדאי לאמץ את הרעיון הזה גם בארץ".

>> ילד חדש, נכד חדש, מה זה משנה. יש לכם המון מה ללמוד