גורל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חיכית שהחופש ייגמר אבל אז הגיעו הלימודים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הורים הם יצורים הפכפכים; רגע אחד הם יכולים למרוט שיערות ולהתפלל שהילד יירדם כבר, ורגע אחר כך, כשהקטן ישן, הם מביטים בגעגועים בתמונותיו באייפון. ובכן, לאחר שחיכו במשך קיץ שלם ומתיש לרגע שבו ייפתחו שערי הגן ובית הספר וישחררו אותם מעול החופש הגדול, מסתבר שרוב ההורים סובל מבלוז-חזרה-ללימודים.
מחקר מקיף של חברת התיירות באטלינס, סקר אלפי אמהות מכל רחבי בריטניה וגילה ש- 84 אחוז מהאמהות חשות בדכדוך בתקופה זו של השנה. המומחים קוראים לזה "טרום תסמונת הקן המתרוקן", זו שמתעוררת כשהילדים עוזבים את הבית.

לאמהות קשה יותר מאשר לילדים

לפי המחקר, 43 אחוז מהאמהות מרגישות עצובות ובודדות כעת, 22 אחוז חוות חרדה של ממש, ו-20 אחוז חוות תחושת אומללות ורוצות להמשיך לבלות עם הילדים בחופש. מתברר ש-12 אחוזים בלבד מכל האמהות - חוות תחושת הקלה. הדכדוך קשור גם לבית שהופך לריק פתאום, אך גם לחרדות האמהיות שהולכות לבית הספר עם הילד: רבע מהאמהות חוששות שהילד לא ימצא חברים חדשים ויסבול במסגרת הגן או הלימודים.

יש לחרדות הללו בסיס; סקרים מראים ששלושה רבעים מהילדים אכן יעברו תקופה ראשונית מלחיצה ויחוו חרדות בתחילת השנה, אך רובן קצרות מועד וקלות יחסית. ברוב המקרים, לאמהות ייקח הרבה יותר זמן להתרגל ולהתאושש מהקושי הראשוני מאשר לילד. האמהות במחקר טענו שגם חיות המחמד המשפחתיות חשות בשינוי, ו-51 אחוזים מהאמהות שמגדלות בבית חיות, דיווחו על שינוי בהתנהגות הכלב או החתול לאחר שחברו הצמוד למשחק נפרד ממנו פתאום.
עוד נמצאו במחקר שתי הדרכים הפופולאריות ביותר להתמודדות עם המשבר: שישית מהאמהות מתנחמות בשופינג, בעוד שרבע מהאמהות ישקיעו את כל האנרגיות בעבודה.

"לנשים שאינן עובדות, זהו בלוז צפוי"

הסיבות העיקריות לכך שאמהות חוטפות את בלוז החזרה ללימודים הן:

  • חזרה להכנת ארוחות עשר, מריבות על שיעורי בית, ארגון חומרי לימוד, ריבים על זמן השינה (54 אחוז מהאמהות)
  • געגועים לזמן האיכות המשפחתי (48 אחוז).
  • סוף לחופשות המשפחתיות (39 אחוז).
  • אין יותר תירוצים להבריז מהעבודה (10 אחוז).

"לדעתי בישראל האמהות חרדות סביב ההשתלבות של הילדים במסגרות, אבל לא בטוח שעד כדי דכדוך", אומרת עידית רונן-סתר, יועצת חינוכית ומטפלת זוגית, משפחתית ומדריכת הורים. "לנשים שאינן עובדות ונשארות בבית, הבלוז הזה צפוי יותר מאשר לנשים עסוקות עם תחומי עניין. חשוב שאמהות יממשו את עצמן גם כבני אדם; הילדים יוצאים אל העולם, פוגשים וחווים דברים חדשים והאמהות נותרות עם הקבוע המוכר והלא משתנה.
"יש לסייג ולהזכיר שלפעמים לילד יש קשיים אמיתיים בהשתלבות, שיש להתמודד איתם. אי אפשר לבטל את החרדות האימהיות באופן גורף".

>> עדיין מתקשים להיפרד מהילד בגן?