משפחה מאושרת (צילום: Monkey Business Images, Istock)
השלישי יגרום להם לחייך פחות? לא בטוח | צילום: Monkey Business Images, Istock
אומרים שהלב ההורי הוא האיבר הגמיש ביותר בעולם, ואיכשהו, עם כל ילד חדש שנוסף למשפחה, הוא מצליח להתרחב עוד, ולהכיל בו עוד אושר. חוקרים בריטיים קוראים כעת תיגר על ההנחה הזו, וטוענים כי דווקא כשזה נוגע לילדים, פעם שלישית ממש לא מביאה איתה גלידה, ובניגוד לילד הראשון והשני, שאכן מגדילים עם בואם את אושרם של ההורים, ילד מספר שלוש, וגם אלה שאחריו, ממש לא.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

עשירים נהנים יותר

המחקר, של בית הספר הגבוה לכלכלה ומדעים של לונדון (LSE) בשיתוף עם אוניברסיטת ווסטרן הקנדית, התבסס על נתוני שני סקרים סוציואקונומיים לאומיים שנערכו בבריטניה ובגרמניה, וחושף כי בשנה לפני ואחרי בואו של הילד הראשון, אושרם של הוריו מתעצם, ואחר כך חוזר למה שהיה לפני שהתחיל עניין הילדים. בילד השני מתרחש אותו העניין, רק מופחת בחצי וההורים המצפים יחוו אושר גדול יותר במחצית השנה לפני ואחרי לידת האח. בהריון השלישי האפקט כבר לא קיים, או זניח. המחקר מצא גם שאת האושר הרב ביותר חוו הורים מבוגרים יותר, בני 35 על 49, ומבוססים יותר כלכלית.

עוד ב-mako בית ומשפחה:

"הממצאים שלנו מראים עלייה ניכרת באושר לפני ואחרי שני הילדים הראשונים", אומרת מיקו מירסקילה, ראש צוות החוקרים ומרצה בבית הספר LSE. "העובדה הזו מרמזת על כך שמדובר פה על משהו מעבר ללידה עצמה, על היווצרותה של משפחה, של קשרים חזקים וחדשים בין בני הזוג ויצירת תוכניות לעתיד. הילד השלישי אינו מביא עוד אושר, אך זה לא אומר שהוא פחות אהוב מהילדים שלפניו אלא משקף את העובדה שההורות כבר אינה דבר חדש להורים, פחות מרגשת, וגם שהילד השלישי מביא עמו גם לחצים ואחריות חדשה שמאתגרת את המשאבים של ההורים".

עוד דבר שגילו החוקרים היה הבדל בין אושרם של האם והאב. נשים חוו אושר גדול יותר לפני ומיד לאחר הלידה, והיו להן ירידות חדות יותר ברמות האושר בין התקופות הללו. כך קורה שכשמסתכלים על המספרים כמכלול, לא נרשם הבדל ברמת האושר שהפיקו ההורים מהצטרפות הילדים למשפחה במצטבר. "מעניין לראות שהורים מבוגרים ומבוססים יותר מפיקים את רמות האושר הגדולות ביותר", אומרת החוקרת רייצ׳ל מרגוליס מאוניברסיטת ווסטרן. "בעוד הורים צעירים מאוד לא חווים אושר מוגבר סביב הלידה, ואצל חלקם אף נרשמת ירידה ברמות שביעות הרצון. זה נותן אולי סיבה לכך שיותר ויותר אנשים מביאים בימינו ילדים בגיל מבוגר יותר".