הפרעות נפשיות הן מנת חלקם של רבים, כשחלק מחולי הנפש מהווים סכנה לעצמם ולסביבה. מחלות נפש מתפרצות בשלבים שונים בחיים, אבל קשה מכל, אולי, להכיל את העניין כאשר מתגלה שבתוך הילד המושלם, בו הושקעו שעות אינספור של טיפול מסור וטוויית תקוות וחלומות, מתגוררת מפלצת. אנסקה, ילדה בת 12, נתנה השבוע הצצה מרתקת ומבהילה לתוך נפשה האלימה והמסוכסכת, המסכנת תמידית את אלה שאוהבים אותה יותר מכל.

הראיון שנערך עם אנסקה בתוכנית של ד״ר פיל חשף 12 שנים ארוכות של מקרים קשים ומבהילים, ומודעות עצמית מפתיעה מהילדה היפה וחסרת האונים שכל זה מתחולל בתוכה ללא שליטתה. בגיל שש כבר הרגה את האוגר המשפחתי בעזרת לפיד בוער, בגיל שבע קטלה קן של ציפורים שרק בקעו מהביצה ומחצה אותן אחת אחת בידיה, היא נהגה באלימות קשה כלפי הוריה, ואחיה פוחדים ממנה פחד מוות. אחת הסיבות העיקריות שלהם לחשש מזכירה קצת את סיפור א.ק הכה-פופולרי בימים אלה: בדיוק כמו אותה א.ק., גם אנסקה מציירת ציורים בעלי אופי אפל, בהם לא פעם נראים אחיה מתים, או בקברים, כשהיא נישאת מעליהם עם נשק בידה. ״ההתנהגות שלי די איומה״, מודה אנסקה. ״בסולם של אחת עד עשר, אני חושבת שהזעם שלי מגיע לעשר״.

אנסקה לא רק משתוללת מתוך התקפי זעם. כל ההתנהלות שלה קשה ובעייתית. באופן קבוע היא משקרת, גונבת ומאיימת על הוריה המפוחדים. ״האלימות גורמת לי להרגיש בנח״, היא מודה. ״וזאת פשוט סיטואציה לא טובה״. הוריה של אנסקה, מלאני ודייב, שגם הם התראיינו בתוכנית בפתיחות ואומץ, הודו שהם זקוקים לעזרה. אביה סיפר כי לאחרונה הבעירה שמיכות בחניית ביתם, וגנבה לו כרטיסי אשראי וכסף מהארנק. ״אנסקה אולי נראית מתוקה ותמימה אבל היא מחזיקה את משפחתנו במצב תמידי של חרדה״, אמרה האם. ״היא כמו חומר נפץ, אלימה ואגרסיבית, משקרת, גונבת ולא מצייתת לסמכות. אני חוששת שהיא תפגע באחים שלה״.

״פעם הם ממש עצבנו אותי״, מאשרת אנסקה, ״ורדפתי אחריהם בכל הבית עם סכין״. מיותר לציין כי מאז נועלים בני המשפחה את הסכינים.

בגיל צעיר החלה אנסקה לשמוע קולות שלדבריה מתרים בה לעשות מעשים מסוימים. באותו מקרה עם קן הציפורים, היא אומרת ששמעה קולות שונים, אחד של חייל שמת בשדה הקרב, שאמר לה שאם לא תהרוג את כל האפרוחים, הוא יפגע בה. לדבריה, כיום היא לא שומעת קולות. ״לפעמים אני שומעת לחישות שאני לא מצליחה לפענח, אז זה מלחיץ אותי״, היא אומרת. בני המשפחה מאמינים שהתנהגותה של אנסקה השתנתה כשהייתה בת שלוש ורכבה על תלת-אופן. ״היא נפלה על הפנים ושברה שן. כל הפרצוף שלה היה נפוח והיא דיממה״, סיפרה אמה. ״אנסקה נלקחה לבית החולים ואמרו לנו לקחת אותה הבית. שבוע אחר כך שמנו לב לשינוי גדול באישיות שלה. זה כאילו מישהו כיבה את האור. אנסקה הייתה ילדה אחרת לגמרי קודם. בינתיים שום דבר לא עובד, ובכל שנה זה נהיה יותר גרוע״.

צילום מח חשף שאנסקה כנראה סובלת מהפרעה דו קוטבית ומקשיי ויסות חושי קיצוניים. המשפחה ניסתה המון טיפולים ותרופות, והתייעצה עם המוני רופאים ומומחים. אנסקה ניסתה כבר 35 סוגים של תרופות ואושפזה עשרים פעמים במחלקות פסיכיאטריות. ״אם היא תמשיך ככה, מהר מאוד אנסקה תמות או תהיה בכלא״, אומרת אמא שלה בכאב.

אין ספק שמדובר במקרה קיצון, ובכל זאת - יש הרבה מאוד ילדים שסובלים מדיכאון ופוסט טראומה שמובילים להתנהגות אלימה. "עצוב לגלות שגם ילדים סובלים מדיכאון ואף בשיעור לא מבוטל, בין אחוז לשניים מאוכלוסיית הילדים סובלים מהפרעת דיכאון חמורה", אומר ד"ר אילן טל, בעל מרכז ד"ר טל - תמיכה רגשית ונפשית. "בד"כ ילדים הסובלים מדיכאון יפגינו סימנים המזכירים מעט בעיית התנהגות: עצבנות, מצב רוח לא יציב, נטייה להתקפי זעם ובנוסף יופיעו גם סימנים של בעיות בריכוז, מוטיבציה נמוכה, ערך עצמי נמוך, חוסר הנאה מפעילויות מהן הילד נהנה בעבר, נסיגה חברתית, הפרעות בשינה, תשישות ושינויים בתאבון או במשקל. חשוב לאבחן ולטפל בדיכאון בקרב ילדים כמה שיותר מהר, שכן העדר טיפול עלול להוביל לבעיות התנהגות או עבריינות בעתיד, שימוש בסמים, הופעת דיכאון בבגרות ונטייה לאובדנות.  

אילו טיפולים נפשיים קיימים לילדים?
"טיפולים בילדים בגילאים השונים ובוודאי בבני נוער הינם טיפולים שונים המתאימים ליכולת המילולית ולשלב ההתפתחותי בו הילד הנמצא. מטיפול במשחק, עבור להדרכת הורים ועד טיפול פסיכיאטרי שקיים עבור קשיים שונים החווים ילדים או מתבגרים, ובמקרים שונים תרופות לטווח קצר או ארוך יכולות לסייע בהפגה הסימפטומים המעוררים מצוקה. כמובן, שכל טיפול תרופתי מחייב התייעצות עם גורם מקצועי - פסיכיאטר המומחה לטיפול בילדים ובני נוער ובשיתוף פעולה מההורים והילד".

>> הילד אלים? זה מה שאתם צריכים לעשות