חיי הזוגיות מצריכים מאיתנו עבודה ואנרגיה מתמדת. ריבים, חילוקי דעות, אכזבות, כעסים הם חלק מהשגרה. לעיתים נדמה שאילו לא היה לנו את פסק הזמן בו כל צד יוצא לעבודתו, היינו משתגעים. אך לא כולם. יש המון זוגות שעובדים יחד, חיים יחד, שומרים על שפיות ומתחזקים זוגיות למופת. איך עושים את זה?  6 זוגות מנסים לפענח את הנוסחה.

אילן וסוניה רוברג: "משתפים פעולה גם אם כועסים"

עסק משפחתי-רוברג (צילום: תומר ושחר צלמים)
"פה אני הבוס, בבית אין לי מילה" | צילום: תומר ושחר צלמים

אילן (60) וסוניה (57) רוברג נשואים 39 שנים. לפני שש שנים החליטו להפוך את גג ביתם שנמצא ביישוב ליבנים שבצפון, למסעדה. לרעיון הם צירפו את ילדיהם וכיאה לעסק משפחתי קראו למקום "מסעדת רוברג".

"כולם רצו לעבוד יחד, כל אחד מהילדים חיפש משהו אחר, אז חשבנו מה אנחנו יכולים לעשות עד שהסכמנו לרעיון של מסעדה על גג הבית".

איך אתם מחלקים את העבודה?

"אני שף ויועץ במקצועי ולכן אני זה שאחראי על הבישולים, אשתי אחראית על ניהול החשבונות. הבן שלי שף בעצמו והבת קונדיטורית, כולנו עובדים ומנהלים יחד את המקום. אנחנו נפגשים בבוקר במסעדה, כל אחד עובד בתחומו, ומשתדלים שלא להפריע אחד לשני. יש לנו חלוקת עבודה מסודרת. את אשתי אני כמעט שלא רואה במסעדה, ואנחנו נפגשים כולנו בבית לארוחת צהריים".

לפי אב המשפחה, הסוד להצלחה הוא בהפרדה בין שני העולמות. "ישנה הפרדה מאוד ברורה בין עבודה ומשפחה - בין הקומה העליונה שהיא המסעדה לבין הבית. כאשר אנחנו נמצאים למעלה במסעדה, אני המנהל, כאשר אנחנו בבית אשתי המנהלת. אין לי מילה שם. בבית אשתי בעלת הבית".

מה קורה כאשר רבים?

"יש ריבים וחילוקי דעות, זה חלק מהעניין, אך אנחנו לא מביאים אותם לעבודה. בעבודה עובדים ומשתפים פעולה גם אם כועסים. גם אם רבנו, אנחנו מספיק בוגרים ומקצועיים לעשות את ההפרדה ולשים דברים בצד".

למרות חילוקי הדעות והעבודה הצמודה אילן מאוד מרוצה. "אני מאוד ממליץ, עסק משפחתי הוא עסק בריא. כל הבעיות וחילוקי הדעות נפתרים בתוך הבית, בתוך המשפחה, ואין שום שותף חיצוני".

מה יש לך לומר לזוגות ששוקלים לפתוח עסק משותף?

 "תקשיבו אחד לשני, תחלקו אחריות, שיהיה ברור מי המנהל ומי הבוס, שלכל אחד תהיה אחריות על משהו אחר. חשוב שתהיה הפרדה, שיהיו פגישות מכוונות מחוץ לעבודה על העבודה בלי קשר לזמן המשפחה. אל תשאירו דברים בבטן ותקשיבו אחד לשני גם אם אתם לא מסכימים. פשוט  לדבר".

רפאל ואירנה רובין: "מפנקים אחד את השני בעבודה"

עסק משפחתי-רפאל ואירנה 2 (צילום: תומר ושחר צלמים)
"רואים את צדדים אחרים של בן הזוג במהלך העבודה" | צילום: תומר ושחר צלמים

רפאל רובין (26) ואירנה (21) נישאו לפני כשנה. הוא מעצב שיער והיא מאפרת ועושה טיפולי יופי. "לפני כשנתיים אירנה הגיעה למספרה שלי", אומר רפאל. "היא ליוותה חברה שביקשה להסתפר וכבשה אותי. מייד הענקתי לה שירות וי.איי.פי, ולא הסתרתי ממנה שהיא מוצאת חן בעיניי. החלטנו להיפגש ומשם זה בעצם התחיל. לא ידעתי שהיא גם עוסקת בתחום.
"את העבודה ביחד התחלנו ממש לא מזמן. כאשר פתחתי אקדמיה ומספרה נוספת. האמת שזה דווקא נחמד. בעבודה כל אחד עוסק בנישה שלו, יש לנו חלוקת תפקידים ברורה. היא לגמרי אחראית על נושא טיפוח הציפורניים והקוסמטיקה, ואני בתספורות וטיפולי שיער. בין לבין אני משתדל לפנק אותה בכל מיני דברים טעימים, והיא מצידה יודעת איך לפנק אותי גם".

מה קורה כשחוזרים הביתה?
"שנינו אוהבים את המקצוע שלנו אז  ברור שמדברים על העבודה גם בבית, אבל משתדלים להקדיש כמה שיותר זמן לענייני הבית, ולעשות טיפה הפרדה".

הייתם ממליצים לזוגות אחרים להיכנס לעסק משותף?
"אני חושב שבסופו של דבר  טוב לזוגות לעבוד ביחד. רואים את הפן האחר אחד של השני במהלך העבודה. אלו דברים שלא תראה בבית. זה מעניין לעבוד עם המשפחה, בייחוד שכל אחד עוסק בחלק המקצועי שלו, וככה נוטים להשלים אחד את השני".

שרון ובועז בורשטיין: "לפעמים העבודה באה על חשבון הזוגיות"

בורשטיין - עסק משפחתי (צילום: תומר ושחר צלמים)
"אי אפשר להתנתק מהעבודה במאה אחוז" | צילום: תומר ושחר צלמים

בועז (36) ושרון (35) נשואים שמונה שנים והורים לשני ילדים. לפני שלוש שנים הם הקימו חנות מקוונת למוצרי תינוקות טבעיים בשם "טבע ש.ב.א" לאחר שהתקשו למצוא בארץ חיתולים אקולוגיים לבתם הבכורה. "כשהבת שלנו, אופיר, הייתה בת שנה גיליתי את עולם החיתולים הרב-פעמיים והמוצרים האקולוגיים, ומתוך החיפוש אחר מוצרים כאלו הגיע למעשה הרעיון לפתוח את העסק. לבועז היה חלום להיות עצמאי כך שהכל הרגיש מתאים", מספרת שרון. "לאחר שעלה הרעיון, התחלנו לעשות חישובים לוגיסטיים וכלכליים ויצאנו לדרך. בנינו לאט את החנות, יצרנו קשר עם חברה שוודית והתחלנו לייבא לארץ את המוצרים".

חלוקת העבודה ביניהם אמנם הייתה ברורה, אבל בועז מספר כי העבודה האינטנסיבית ביחד הקשתה עליהם. "השתדלתי לצאת הרבה מהבית, כי זה מאוד קשה לחיות אחד בתוך השני כל הזמן. בגלל שאנחנו עובדים מהבית היה לנו קשה לעשות את ההפרדה. ניסינו לעשות הפסקה מהעבודה בשעות שבהן הילדה היתה בבית ועד שהלכה לישון, אבל לא באמת אפשר להתנתק במאה אחוז. לפעמים הרגשנו שזה קשה, שאין לנו זמן לעצמנו, זו אחת הסיבות שלאחרונה חזרתי לעבוד גם כשכיר. לפעמים זה עלה לנו על חיי הזוגיות. אנחנו עדיין מנסים, לפעמים אפילו בכוח, לעצור ולהקדיש זמן לעצמנו".

איך עושים את זה נכון?

"חשוב  לא להיות יותר מדי זמן ביחד, לעשות הפסקות, ולמצוא זמן לעצמכם. לעשות הפרדה, גם כשעובדים יחד בעסק משפחתי צריך להגדיר מי עושה מה. לפעמים, כשדברים לא ברורים ואין הגדרות, אתם יכולים לפגוע אחד בשני. תימנעו מזה. עבודה היא לא כמו משפחה שבה חלוקת העבודה היא טבעית, ותפקידם ברורים בעסק צריכים הגדרות".

גילי ויעל: "טפחו תחביב משותף"

עסק משפחתי-גילי ויעל (צילום: תומר ושחר צלמים)
פרק ב' שהוליד עסק משותף | צילום: תומר ושחר צלמים

גילי בר (48) ויעל דורון (42) חיים יחד שמונה שנים. הם הכירו באתר היכרויות כאשר חיפשו זוגיות לפרק ב'. השניים מגדלים יחד חמישה ילדים: שלושה שלו ושניים שלה. לפני שש שנים החליטו להקים יחד את "מכון זוגות"- מכון המספק עזרה, תמיכה וייעוץ לזוגות.

"המכון הוא הבייבי המשותף שלנו", אומרת יעל. "שנינו לא ליקקנו דבש במערכות היחסים הקודמות שלנו, לא היה קל לצאת מהן ולא היה קל למצוא זוגיות חדשה. כשהכרנו אני עבדתי כפסיכולוגית והוא כעובד סוציאלי ומאמן אישי. חיפשנו דרך לעזור לאחרים לחיות טוב, אם זה לעזור לאנשים למצוא זוגיות מתאימה, לסייע לזוגות שנתקלים בקשיים, או לסייע להם בתהליך הפרידה, וככה נולד המכון".

"מאוד כיף לנו לעבוד יחד", אומר גילי. "המזל הוא שהדבר שאותו אנחנו אוהבים לעשות הוא גם הפרנסה שלנו. אנחנו מנחים יחד קבוצות, שידרנו יחד ברדיו וכיף לנו מאוד. אנחנו מביאים את העבודה הביתה, כי זה עולם שמאוד מעניין את שנינו. אנחנו כותבים בבית ומתייעצים. נכון שלפעמים זה קשה, אבל זה חלק מהעולם שלנו".

מה קורה כאשר יש חילוקי דעות?

"לגילי יש מוטו", אומרת יעל. "לא משנה מה יקרה, בסוף היום נאכל יחד סלט. אנחנו אוהבים לחלוק את הסלט שלנו ולאכול מאותה קערה. נכון שכשעובדים יחד לפעמים לא מסכימים על כל דבר, אז אנחנו מדברים על אי ההסכמה שלנו. לפעמים בזמן הנחיית הקבוצה, אנחנו חושבים  אחרת ויש חילוקי דעות. העניין הוא לקבל את זה, גם אם לפעמים זה מאוד מכעיס. אי הסכמה זה לא משהו שמפרק. להיפך, הכח זה השוני בינינו".

למי זה מתאים?
"לא לכולם, במיוחד לא לכאלו שתחומי העניין שלהם שונים", אומרת יעל. "זה מזכיר לי בעלי מכולת שהכרתי בעבר, בעל ואישה שעבדו כל היום יחד במקום קטן וסגור. כשהייתי רואה אותם הייתי אומרת לעצמי שלי זה לא יקרה. אבל הנה זה קרה וזה הדבר הכי טוב שיש".

טיפ: "קודם כל דברו על הדברים שמפריעים לכם כאשר הם קטנים. אל תתנו להם לצמוח למשהו גדול. טפחו תחביב משותף כמו רכיבה על אופניים או טיולים. אנחנו למשל, התחלנו לרכוב על אופנוע יחד. חוץ מזה, אל תקבלו שום דבר כמובן מאליו, והשתמשו בהמון חיזוקים הדדיים".

איתן ואהובה נאור: "הוויכוחים בעבודה דומים לוויכוחים בבית"

עסק משפחתי - משפחת נאור (צילום: תומר ושחר צלמים)
"העבודה היא הבית והבית הוא העבודה" | צילום: תומר ושחר צלמים

איתן (36) ואהובה (35) נישאו לפני עשר שנים. השניים הכירו בזמן הלימודים לתואר במשפטים, התחברו, התאהבו, התחתנו והקימו משפחה. לפני שש שנים החליטו השניים לפתוח בקרית גת משרד משותף בשם א. נאור משרד עו"ד.

"אחרי הלימודים עבדנו כשכירים במרכז, בשלב מסוים היה ברור שנפתח משרד יחד וזה מה שעשינו", אומר איתן. "אנחנו עושים הכל בעצמנו ואפילו מזכירה אין לנו. אני חושב שזה סידור מצוין לזוגות, במיוחד כשיש ילדים. יש לנו ילדה בת 9, ולא קיים מצב ששנינו בעבודה כשהיא חוזרת הביתה מהגן. יש ימים שאני יוצא להביא אותה מהגן ויש ימים שאשתי".

בני הזוג אמנם עובדים באותו משרד, אך החליטו שכל אחד יפעל בתחום שונה. "יש לנו חלוקת עבודה ברורה", אומר איתן. "אני מתעסק בדיני עבודה ונזקי גוף ואשתי בנדל"ן.  שנינו מכירים את שני התחומים ויודעים לגבות אחד את השני במקרה הצורך".

איך עושים הפרדה בין העבודה לבין הבית?

"במקרה שלנו העבודה היא הבית והבית הוא העבודה. קשה לנו להפריד, אבל אלו דברים שלא גורמים לנו לחילוקי דעות. אנחנו עוזרים אחד לשני אם צריך ומשתדלים פשוט לזרום. לפעמים הוויכוחים בעבודה מאוד דומים לוויכוחים בבית. לדוגמא, אם אשתי צריכה עזרה בתיק, היא קוראת לי, אני אומר שאין לי זמן, היא מתעצבנת, בסוף אני בא וכולם נרגעים".

יש לכם טיפים למתחילים?

"אנחנו משתדלים לא לעבוד בבית, כך שיהיה לנו יותר זמן משפחה. אבל כשצריך, עושים את זה. בכדי להצליח, צריך לתת מרחב וחופש, ולדעת לשחרר. במקרה שלנו, לכל אחד יש את הנישה שלו. וזה עוזר. בגדול, ברור לנו שזו הצלחה משותפת, זה היחד שלנו. אנחנו אוהבים את זה. זה מה שאני מכיר הכי טוב, מבחינתי זה הכי טבעי שיש".

אבי ואילנית ילוז: "אם הזוגיות חזקה בבית, היא תהיה חזקה גם בעבודה"

יום המשפחה 2012 - משפחת ילוז (צילום: תומר ושחר צלמים)
"ההצלחה של החנות נובעת מהעבודה ששנינו עובדים יחד" | צילום: תומר ושחר צלמים

אבי (43) ואילנית (40) נשואים 12 שנים, ויש להם ארבעה ילדים. יחד הם מטפחים עסק משפחתי בשם "לוז דיזיין" של ייבוא רהיטים מהמזרח.

"בשנת 2000 אילנית עבדה כיועצת משפטית ברמלה, לאחר מכן היא החלה לעבוד במשרד בתל אביב, וכאשר עברנו למושב צור משה, העבודה שלה היתה רחוקה מהבית וזה מאוד הקשה על שנינו", מספר אבי. "באותה תקופה התחלתי עם העסק, אמנם בלעדיה, אבל הוא גדל התפתח ושינה כיוון כאשר היא נכנסה".

איך מחלקים את העבודה?

"אילנית מתעסקת בכל הנושא המשרדי והלוגיסטי ואני מנצח על הכל ומתעסק עם הלקוחות. אין מצב ששנינו יושבים כל היום בחנות. יש ימים שאני יוצא לסידורים ואשתי נשארת, ולהיפך. בכל מקרה, רק אחד מאיתנו נמצא בעסק אחר הצהריים, השני הולך להיות עם הילדים".

אבי רואה בצורה חיובית את העבודה המשותפת, אבל מאמין כי לא כל זוג יכול לעבוד יחד. "אני חושב שעניין ההפרדה בין חיי המשפה לבין חיי העבודה זה משהו שנמצא באופי - או שיש לך את זה או שאין. אצלנו גם אם קיים מתח זה לא פוגע. המציאות מחייבת אותך להעביר דברים. לא כולם יכולים לעשות את זה. אצלנו, גם אם יש כעס, אנחנו יודעים להבליג וליצור הפרדה. חוץ מזה שאנחנו משתדלים לא לדבר על עבודה בבית. ההצלחה של החנות נובעת מהעבודה ששנינו עובדים יחד, אני מאמין שאם לא היינו עובדים יחד העסק לא היה מתפתח כפי שהוא עכשיו, אני חושב שהיתרונות שלנו משלימים".

למרות היתרונות, אבי לא ממליץ לרוץ ולעבוד עם בן הזוג. "מצטער, אני פשוט לא יכול, זה מאוד תלוי בסוג העבודה ובאופי, זה תלוי אם קיימת הפרדה ואם לכל אחד יש את המקום שלו. לעבוד יחד זה קשה, זה לא כמו שזה נראה. אצלנו באמת לכל אחד יש את מקום שלו, יש ימים שאנחנו כלל לא מתראים".

בכל זאת, טיפים למתחילים?
"ש לי משפט אחד לומר: אם זה חזק בבית זה חזק בעבודה".

>> מחפשים תחפושת זוגית לפורים? קבלו כמה רעיונות