שנת 2020 לא הייתה נורמלית לאף אחד, אבל כהורים אין ספק שהיא עשתה לנו בית ספר. בכל זאת, כשכל המשפחה סגורה במטראז' קבוע בעוד העולם בחוץ מאיים לעשות Delete על כל העסק, עולות לא מעט תובנות שמשנות הרבה מהתפיסות שלנו לגבי הורות. רגע לפני שהשנה נגמרת, הנה 20 שיעורים שלמדנו מהשנה ההזויה שעברנו.

1. אנחנו לא *באמת* מכירים את הילדים שלנו כמו שחשבנו

עם יד על הלב, כמה מכם הופתעו במהלך הקורונה מהילדים שלהם? סביר להניח שכמעט כולנו. אמנם חשבנו שאנחנו קרובים לילדים שלנו ויודעים עליהם הכל, אבל כל הזמן הזה ביחד והנסיבות הקיצוניות גרמו לכולנו להתקרב קצת יותר ולהבין שיש סיכוי שלא ראינו הכל, ויותר מזה – כנראה לא ממש ניסינו. טיפ להבא: בואו ננסה לשמר את זה גם ביום שאחרי.

via GIPHY

2. פסטה זו ארוחת ערב לגיטימית (גם 7 ימים בשבוע)

משום מה בשנים האחרונות התקבעה המשוואה שאהבה הורית צריכה לבוא לידי ביטוי באוכל מושקע, מזין, מגוון ומותאם לילדים – אבל אף אחד לא סיפר לנו מה אנחנו אמורים לעשות כשנפתח אצלנו בבית מזנון 24/7 עם קהל לקוחות חמוד ורעב במיוחד. 2020 לימדה אותנו שזה בסדר לחזור על אותה ארוחת ערב ברצף כל השבוע וזה גם בסדר לסגור פינה עם חביתות, סלט וגבינה ולא להתחיל להתפנפן עם מאפינס תירס וקינואה שילדים אוהבים (למרות שגם לזה לא נתנגד). מה שכן, אנחנו אף פעם לא נפסיק לנסות.

via GIPHY

3. ההורות משתנה במצבים משתנים

מעבר לרישום בתעודת זהות, ידוע שתפקיד ההורה הוא תפקיד משתנה לאורך השנים. הורה לתינוק בן שנה נדרש לתפקוד אחר מאשר הורה לנער מתבגר. מה שכן, השנה גילינו שלא רק הגיל משפיע על התפקיד אלא גם התקופה, ואם בחוץ משתוללת מגפה שגורמת לבית הספר להיסגר ולחברים להתרחק – זה חייב לבוא לידי ביטוי בבית ולקבל מענה גם בהתנהלות שלנו כהורים.

4. כשהחוגים הופכים לחוגי בית

אם פעם חשבנו שילדים חייבים לצאת החוצה כדי ליהנות או כדי להתנתק מהמסכים, 2020 הוכיחה לכולנו שגם בבית יש לא מעט אוצרות שיכולים להפוך אותו למקום ממש פאן. משחקי קופסה חזרו לאופנה, פעילויות יצירה הן אחלה אלטרנטיבה ויום ההורה המעשיר בגרסה הפרטית יכול להיות ממש כיף. אין ספק שלצאת לפארקים ולגינות בחוץ זה סופר חשוב, אבל מסתבר שאפשר להסתדר גם בלי חוג סוסים.

via GIPHY

5. אסור לנו לשכוח את עצמנו

זו אולי קלישאה, אבל הורה טוב הוא הורה מאושר. זכרו שכדי להיות הכי טובים לילדים שלכם, אתם צריכים להיות טובים גם לעצמכם. אל תוותרו על ארוחות, על מקלחת טובה, על שעות שינה (במידת האפשר) וגם על זמן איכות עם עצמכם, עם חברים, עם שיעור פילאטיס אונליין ועם בן או בת הזוג. אולי זה נשמע בייסיק, אבל במרוץ השגרה הלא שגרתי הזה, כשהשעות מתהפכות, המסגרות בסגר וכל יום שעובר נראה אותו דבר – מאוד קל ללכת לאיבוד.

via GIPHY

6. שיחת ועידה בזום וילדים – זה לא הולך ביחד

אין ממש צורך להרחיב בנושא והוא די מוצה בכל פלטפורמה אפשרית, אבל ברשימה כזאת זו אמירה שחייבת להיאמר (לפחות עד שגם אצל מקבלי ההחלטות יבינו) – קשה מאוד עד בלתי אפשרי לעבוד מהבית כשאנחנו חולקים את אותו מרחב עם הילדים. אנחנו אולי עובדים מצוינים והורים מצוינים אבל כשזה קורה ביחד אנחנו פשוט נכנסים להפרעת קשב בלתי נגמרת. כשזה רק התחיל זה היה קצת מצחיק, כשזה המשיך זה היה קצת נסבל אבל עכשיו זה כבר באמת פשוט לא סוחב. ניסינו. לא הולך. למרות שאנחנו לגמרי בעד מולטי-טאסקינג, יש גבול לכל תעלול. דרך אגב זה עובד גם הפוך – אתם לא רוצים להיות ההורה המביך הזה ברקע בשיעורי הזום של הילדים שלכם.

via GIPHY

7. הבידוד של השכן נראה ירוק יותר

תחילת הקורונה הכניסה את כולנו לעולמות של הורות חדשה באווירת ניו אייג'. רובנו טרחנו לפרסם איזה יומן בידוד שמראה איך אנחנו עושים ניסויים עם הילדים בסודה לשתיה, מנביטים עדשים, מסדרים את הבית לפי סוד הקסם היפני, ממחזרים פסולת באופן יצירתי ואופים עוגיות טחינה טבעוניות. לאט לאט הבנו שכשנכנסים לבידוד כל שבועיים זה ממש לא נראה ככה ושלקפוץ על הספות בסלון זו פעילות גופנית לגיטימית לחלוטין. אם במקרה מישהו מספר לכם איזה שקר כלשהו על זה שהוא מרכיב פאזל עם הילדים ובונה מיניאטורות מפימו – קחו את זה בערבון מוגבל, זה כנראה הבידוד הראשון שלו.

via GIPHY

8. בואו נדבר על זה

לפעמים יש לנו נטייה לגונן על הילדים שלנו ולהסתיר מהם חדשות מפחידות, מצבים מורכבים וחוסר וודאות, אבל כשכל העולם עובר משבר – הדבר הכי נכון לעשות הוא פשוט לדבר על זה. צריך להבין שאנחנו היסוד היציב היחיד שנשאר להם והתפקיד שלנו כהורים הוא לתווך להם את המציאות. זה הופך להיות חשוב הרבה יותר כשכל הנורמות עליהן הם גדלו משתנות. פתאום אבא ואמא לא הולכים לעבודה, אין בית ספר, אסור לפגוש חברים, לצאת לגינה ואפילו להתחבק. נקודה חשובה נוספת היא לשים לב לא רק למה שאנחנו משמיעים להם אלא גם למה יש להם להשמיע לנו. בארבע מילים – שיח פתוח זה ה-דבר.

via GIPHY

9. לא חייבים להמציא את הגלגל

אנחנו נוטים לקחת על עצמנו אחריות להיות צוות הווי ובידור של הילדים שלנו, במיוחד כשלעולם החיצון אין מה להציע, אבל עם הזמן למדנו שזה ממש לא חייב להיות ככה. זה בסדר להעתיק רעיונות מאחרים, זה בסדר להעביר רעיונות מיום ליום, זה בסדר גם לנסות דברים חדשים וזה בסדר גם לא לעשות כלום. רק אל תרגישו מחויבים לעשות את זה, אתם גם ככה גיבורים.

10. בין שקיעה להשקעה

נהוג לחשוב שהעולם נחלק לשניים – הורים שוקעים והורים משקיעים, אבל תזכרו שבין לבין יש המון שטח אפור. במקום להתייאש כשמשהו לא מסתדר לפי "המדריך להורה המושלם" או להיכנס לסטרס כדי לעמוד בסטנדרט מוגזם ולא סטנדרטי בעליל שאנחנו רואים אצל אחרים – אין צורך לתייג את עצמנו ולהכניס את עצמנו לשבלונה מסוימת. אנחנו הורים כמו שאנחנו וזה הכי בסדר בעולם.

11. אי של שפיות

2020 הזכירה לכולנו שוב ושוב כמה הבית שלנו הוא המקום הכי מרכזי בחיים שלנו ושל הילדים שלנו (אחרי הדרייב אין לבדיקות קורונה). ככזה אנחנו חייבים לעשות הכל כדי לבודד אותו מהסערות שבחוץ, ממש כמו תיבת נח והמבול, ולשמור בו על אווירה נעימה ומכילה, סדר יום הגיוני וסביבה שראוי לחיות בה.

via GIPHY

12. רגשות אשם זה לחלשים

כהמשך ישיר לסעיפים הקודמים, ובניגוד מוחלט אליהם – חשוב לזכור לא להיות קשים עם עצמנו. זה לא תורם לאף אחד וזה רק שואב למטה. מה כן תעשו? תרימו לעצמכם. הורים כמוכם יש רק אחת למאה שנה.

via GIPHY

13. הישגים קטנים הופכים להצלחות גדולות

במציאות מתמשכת של שגרה לא שגרתית, סדר החיים הרגיל הופך להיות לא מובן מאליו. כשכל רגע הופך להישרדות, קשה למדוד ולהצביע על הישגים גדולים. 2020 לימדה אותנו שכל הצלחה קטנה היא משמעותית וחשובה. הצלחתם להשכיב היום את הילדים בזמן? אליפות. סגרתם את היום עם בית נקי? אין עליכם. פיניתם עשר דקות לעצמכם? זה חתיכת דבר. כשמתחילים להתייחס לזה ככה – אין סוף להצלחה ולתחושת הסיפוק.

via GIPHY

14. כל יום השמש זורחת מחדש

ואם כבר מדברים על הצלחות קטנות – זכרו להקטין גם את הרגעים הפחות מוצלחים. אם עברתם יום רע, זכרו שזה לא סוף העולם (זאת אומרת, אולי זה כן אבל הבנתם למה התכוונו...) ושמחר יגיע יום חדש עם הזדמנות להתחיל אותו ברגל ימין. כל השנה האחרונה עברה עלינו בניסוי וטעיה, כך שכל עוד אתם עם הפנים קדימה – תמיד יש סיכוי לשינוי.

via GIPHY

15. אהבה לא קונים בכסף

מי מאיתנו לא הרגיש לפעמים שהוא צריך לפצות את הילדים שלו בגלל שהוא יותר מדי בעבודה? מי מאיתנו לא מצאה את עצמה קונה מתנה או הפתעה כפיצוי או כתחליף לזמן איכות? בעידן שלפני הקורונה, כשהבית היה רק המקום הזה שאנחנו ישנים בו, ניסינו הרבה פעמים לפצות על כך באמצעות מתנות חומריות וטובין גשמיים. 2020 לימדה אותנו שלפעמים הפתרון הזול יותר הוא גם השווה ביותר – זמן איכות, שיח קרוב ומכבד, חוויות בלתי נשכחות ואהבה.

via GIPHY

16. גם הורים צריכים הורים

בכל הורה מסתתר לו ילד. זה נכון לא רק פסיכולוגית אלא גם מעשית. כולנו צריכים מישהו להישען עליו, להיעזר בו ולקבל ממנו תמיכה והכוונה. גם אם חשבנו שאנחנו יודעים כל מה שצריך לדעת ושכבר ראינו הכל, הקורונה הזכירה לנו כמה ההורים שלנו חשובים ומשמעותיים עבורנו, גם מרחוק.

via GIPHY

17. מסכים זו לא מילה גסה

עוד מאז שאנחנו ישבנו כמו זומבים על הספה וצפינו ב"רחוב סומסום" או ב"קטנטנות" ללא הכרה (תלוי באיזה שנתון אתם), הדיון על מינון השימוש במסכים היה על הפרק. מאז המסכים נגסו ביותר ויותר תחומים, הסמארטפון והטאבלט הגיחו לחיינו וילדנו אף זכו לטייטל המפוצץ "דור המסכים". בעידן כל זב חוטב יודע להעלות סטורי עוד לפני שהוא לומד את האלף בית השימוש במסכים כמעסיק ילדים בשעות הפנאי זכה ליחסי ציבור לא משהו. אבל אז באה 2020, הראתה לנו שזמן פנוי זה עניין יחסי והדגימה לנו איך גם לנטפליקס וליוטיוב יש סוף. יש ימים שזה בסדר לגמרי לקחת אוויר, להפסיק את הקייטנה ולהיעזר בבייביסיטר הטכנולוגי המופלא הזה.

via GIPHY

18. אם לא נצחק – נבכה

וואלה, במובנים מסוימים השנה האחרונה הייתה לא פחות מטרגדיה, אבל איך משפט עתיק אומר? הטרגדיה של האחד היא הקומדיה של האחר. צלחנו את השנה הזאת והתמודדנו עם מצבים בלתי הגיוניים? אז למה שלא נרים לעצמנו? גם על הכישלונות שלנו לספר ידענו, ואם זה בא עם שיתוף וים של לייקים – זה הכי כיף בעולם. ותודה למאמאצחיק ולאבא פגום שהביאונו עד הלום.

via GIPHY

19. שגרה זה לא רע

זוכרים את הימים ההם שחיכינו שמשהו מעניין יקרה? זוכרים בכלל את המילה הזאת – שעמום? ובכן, בימים המשעממים שעוד נכונו לנו – חשוב לזכור תמיד שגם יותר מדי אקשן זה די מתיש. 2020 לימדה אותנו להעריך את הרגעים הבנאליים והיומיומיים. קמת בבוקר, פיזרת את הילדים בגנים ובבתי הספר ומיהרת לפגישה בחדר הישיבות במשרד? כל השאר זה בונוס.

20. תמיד יש לאן לשאוף

והכי חשוב – למדנו שתמיד יש לנו מה ללמוד ולאן לשאוף. גם כשחשבנו שאנחנו יודעים הכל, עברנו את כל הדרכות ההורים האפשריות, התייעצנו עם כל העולם ואפילו ניסינו את מודל ההורות שלנו על ילד או שניים – מסתבר שהמציאות והחיים הם בית הספר הטוב ביותר, החכמה היא להבין מה קורה בין הפסקה להפסקה.

via GIPHY