גבר מרים ילד בלונדיני על הכתפיים ומסתכל עליו על חו (צילום: jupiter images)
אם המעסיקים היו משחררים אתכם קודם, הייתם מביאים את הילדים? | צילום: jupiter images
הגברים לא עוזרים עם הילדים? סקר שערך מכון הסקרים "פאנלס" עבור mako קובע: רוב הגברים דווקא היו רוצים לקחת את הילד מהגן או מבית הספר אבל מקום העבודה לא מאפשר להם לצאת מוקדם יותר לשם כך. 

בשבוע שעבר פרסמנו סקר נוסף שערך מכון "פאנלס" עבור mako, לפיו יותר ממחצית הנשים -50.5% - יוצאות מהעבודה בשעות 15:00-16:00 כדי לקחת את הילדים מהגן ו/או מבית הספר 4-5 פעמים בשבוע, לעומת 8.6% מהגברים בלבד שיוצאים בשעות אלה כדי לקחת את הילדים מספר זהה של פעמים.

גרף כמה פעמים אתה לוקח את הילדים לגן/לביה"ס? (צילום: mako)
צילום: mako
אבל לאחר שמיהרנו להאשים את הגברים על שאינם לוקחים חלק שווה בנטל, כעת מתבררת התמונה המלאה. מהסקר החדש שנערך בסוף השבוע בקרב 301 גברים,  עולה כי אבות אומנם נוטים לקחת פחות את הילדים מהגן או מבית הספר, אבל 82% מתוך אלה שלא אוספים את ילדיהם בכל יום דווקא היו רוצים לעשות זאת יותר: 39.7% מתוכם העידו כי היו רוצים לקחת את הילד בכל יום, 38.5% היו רוצים לקחת את הילדים לפחות פעמיים-שלוש ו-3.8% רצו לקחת את הילד פעם בשבוע. לעומתם 18% הנותרים לא הראו נכונות לקחת את הילדים כלל.

כשנשאלו מדוע אינם לוקחים את הילדים יותר פעמים בשבוע, השיבו 72% מהאבות הנשאלים כי מקום העבודה אינו מאפשר להם לצאת מוקדם יותר. 33.9% נימקו זאת בכך שבת הזוג לוקחת אותם, 37.2% יחסו זאת לסיבות פרקטיות של מרחק וניידות, 4.6% הודו שהעבודה חשובה להם יותר ו-2.9% הסבירו שהמטפלת כבר דואגת לקחת את הילדים.  נתון מעניין במיוחד הוא ש-100% מתוך הגברים שאינם יוצאים מוקדם יותר כדי לקחת את הילדים אף פעם מעידים כי מקום העבודה לא מאפשר להם זאת.

אך למרות שהנשים הן אלה שאחראיות יותר על החזרת הילדים מהמסגרת החינוכית, נראה שכשזה נוגע להבאתם של הילדים אל הגן או ביה"ס בבוקר, האבות פעילים יותר. 38.5% מהאבות העידו על עצמם כי הם מביאים את הילדים מדי בוקר אל הגן/ביה"ס, 9.6% אמרו שהם מביאים את הילדים 4-5 פעמים בשבוע, 35.9% מביאים אותם פעם עד שלוש פעמים ו-16% לא מביאים את הילדים אף פעם.

גרף: כמה פעמים היית רוצה לקחת את הילדים? (צילום: mako)
צילום: mako

"חשוב שאבא יקח את הילד לפחות פעם בשבוע"

אז מי אחראי לפער בין התפקידים בבית? האם המעסיקים הם שאחראים לכך או שבסך הכל מדובר בתירוץ נוח של האבות?

אביטל יעקבי, פסיכולוגית התפתחותית וחינוכית, מסבירה שלפעמיים העבודה אכן אינה מאפשרת לגברים רבים לצאת מהעבודה מוקדם יותר ובכל זאת, לעיתים מדובר בתירוץ בלבד.

"לגברים בדרך כלל הרבה יותר קל להישאר בעבודה מאשר להגיע ולהיות עם הילדים ולכן, יש אבות שחשוב להם להיות עם הילדים אבל יש גם שמעדיפים להשתמש בעבודה כתירוץ. בעבודה, גם אם יש לך לחצים רבים, יש בדר"כ תחושה רבה יותר של שליטה, לעומת תפקיד ההורה שבו אתה נמצא כל הזמן במבחן מתמיד", אביטל מסבירה.

כמו כן, היא מוסיפה: "הבאתם של הילדים לגן או לביה"ס בבוקר נעשית לרוב בחטף ולכן, בעיקר בקרב אבות שחוזרים מאוחר בערב, חשוב שהאב כן ינסה לצאת מהעבודה מוקדם יותר לפחות פעם בשבוע ויקדיש יום אחד לפחות כדי לבלות עם הילדים. כשוקחים את הילד בצהריים,  אני הייתי ממליצה לשבת עם הילד לאכול צהריים, לדבר על חוויות הילד מהגן או מביה"ס וגם לשתף את הילד לגבי חוויה מעניין או חביבה שהייתה לאבא בעבודה. שיחה שכזאת תגרום לילדים להרגיש שהאב נוכח יותר, מעורב ומתעניין".

גרף: למה אינך לוקח את הילדים יותר? (צילום: mako)
צילום: mako