השבוע, לראשונה מזה שנתיים, יצאתי עם הבעל לנופש. שזה משהו שהוא מאוד שונה מחופשה עם הילדים. ההבדל הוא קטן בסמנטיקה וענקי במציאות: חופשה עם הילדים היא שבירת שגרה, יציאה מפעילות היום-יום והתרעננות. אבל לומר שאני חוזרת משם נינוחה, שהרגשתי שנפשתי? אתם כבר יודעים את התשובה.

כולנו אמנם אוהבות להעלות לפייסבוק תמונה בה כולם מחוייכים, נקיים, עומדים בשורה ישרה או יושבים על פי סדר הילודה אבל כולנו גם יודעים את המייקינג אוף: האמת היא שכדי להגיע לתנוחה המושלמת, היית צריכה לנתק את כולם מהמסכים, לנקות את השוקולד שהיה מרוח לקטן על הפרצוף, להוציא את החולצה שהילד מתעקש להכניס למכנסיים ולתקן את הבעל 38 פעמים במשפט: "לא ככה, מזווית יותר טובה!!"

חופשה עם הילדים רחוקה שנות אור ממה שאנחנו מוכנות להודות ולשקף ברשתות החברתיות וכשהיא מסתיימת, יש לי תמיד תחושה שאני צריכה חופשה מהחופשה.

אז, השבוע, יצאתי לנופש. מה ההבדל? שקט! אם תחפשו את ההגדרה למילה "נופש" בוויקיפדיה, תמצאו את ההגדרה הבאה: "נופש הוא שם כולל לבילוי זמן מתוך תחושת הנאה, אשר מטרתו השגת רגיעה של הגוף והנפש".

עכשיו תגידו לי אתם, האם ניתן להגיע לרגיעה של הגוף והנפש עם הילדים? פתאום, אחרי שנתיים של שגרה, בילינו שלושה ימים של שקט. זה התחיל מזה שלא היו ילדים שהתרוצצו סביבנו, ולא היה את הסאונד המרגיז של תוכניות הטלוויזיה שיוצאות לנו כבר מכל החורים. וזה המשיך בזה שפשוט התחלנו לדבר אחד עם השני בטון-שניים יותר נמוכים. והיינו בסוג של שקט נופשי.

בדרך חזרה הביתה, פתאום הבנתי שב-72 שעות האחרונות לא הרמתי את הקול אפילו פעם אחת. לצד תחושת הרוגע המהנה של מילוי המצברים, התמלאתי פתאום ברגשות אשמה על אי היכולת לשלוט בעוצמת הקול שלי במהלך שגרת היום-יום.

אישה מתוסכלת (צילום: John Sommer, Istock)
"יפה שלי. צריך לצאת לחוגגגגגגגגג!" | צילום: John Sommer, Istock
תמיד קיוויתי להיות אמא כזאת שלא אומרת משפטים בנאליים שגדלתי עליהם, אבל לצערי, גם אני מגיעה למצבים בהם אם לא אומר בווליום נאה: "אל תגרמו לי להרים את הקול" -  אני אמשיך לדבר אל הקירות (או אל הלמפה!). שלא תטעו, זה לא שאני מנהלת את חיינו בצעקות משבע בבוקר ועד תשע בערב, אבל איכשהוא, כשהמסך מרצד ללא הפסק וצריך להתארגן לשינה/לאכול/לצאת לחוג, טון הדיבור השקט והנעים לא חודר את הסחת תשומת הלב שהטכנולוגיה העדכנית מספקת. .

כל זה עבר לי בראש בנסיעה הביתה. הרדיו הנעים את הדרך בפסקול שהזכיר תקופות אחרות, נושאי השיחה היו רחוקים מענייני היום-יום והשגנו את מטרת הנופש. החנינו את הרכב בשעות אחה"צ המאוחרות ובנשיקה אחת אחרונה, נשמנו עמוק וצעדנו בשביל הגישה אל ביתנו כאילו היה זה גוב אריות.

על דלת הכניסה נתלה שלט עליו הילדים עמלו במרץ וכל כך התרגשנו. אפילו עצרתי רגע כדי לצלם ולתעד. לתעד את הרגעים האחרונים שאני רגועה ושלווה לפני החזרה לשגרת היום-יום.  הגענו בדיוק אל מסכת ההסעות לחוגים. צעד אחד אל תוך הבית זיכה אותנו בחיבוק מוחץ מכל צאצא והתענוג היה אדיר.

- "איזה כיף שחזרתם, ראיתם את השלט?".
- "כן, מתוקים שלנו. היה מדהים וגם אנחנו התגעגענו. תודה על השלט".
- "אה, אמי, יש לי עבודה להכין בתנ"ך. זה למחר" הוא אמר 10 דקות לפני שמתחיל לו חוג ג'יוג'יטסו.

אני נושמת עמוק ובוחרת שלא להעיר לו על העובדה שיכול היה להכין העבודה בשבועיים שנתנו לו או על העובדה שכבר ארבע פעמים במהלך השבועיים האלו וידאתי איתו ש"ממש עכשיו" הוא יושב להכין את העבודה. אני משחררת את האוויר מריאותיי, מחייכת אליו ועונה. "מתוק, הלימודים הם אחריות שלך. אתה תישא בתוצאות. עכשיו לך ללבוש את חליפת הג'ודו לחוג".

איך הוא חמוד שהתנצל. רק חזרתי וכבר הרמתי את הקול?

טיירה בנקס צועקת (צילום: צילום מסך)
צועקת עכשיו, מיוסרת ממצפון אחר כך. אבל היי, זה קורה גם לטיירה בנקס | צילום: צילום מסך
אני ממשיכה ונושמת עמוד כשהוא עושה שני צעדים במעלה המדרגות ונעצר כשהוא נועץ מבט בטלויוזיה. "חמוד, עוד 10 דקות החוג מתחיל" אני אומרת ומתעקשת לשמור על נימה נעימה כשכל מה שמתחשק לי הוא להלביש אותו ולהעלים אותו מאחורי דלת החוג. "יפה שלי, קדימה" אני ממשיכה להתעקש אבל ללא שום הצלחה.

אין לי שום סיכוי במלחמה על תשומת הלב שלו מול הטלויזיה. אני מניחה את כף ידי על כתפו כדי לשבור את קשר העין בצורה מובהקת יותר. "קדימה, אין זמן" אני אומרת וחושבת שהצלחתי כשהוא עולה עוד 2 מדרגות ושוב נתקע. "יאללה, יאללה, יאללה, יאללה" אני צועקת בקול שגורם לו לרוץ לחדרו, להחליף בגדים, לחזור חזרה וגם להתנצל מעמקי נשמתו תוך בדיוק 30 שניות.

ואז... המצפון. אוי המצפון. למה צעקתי? איך הוא חמוד שהתנצל. רק חזרתי וכבר הרמתי את הקול?
ואם זה לא מספיק יש לכוכב גם כמה משפטי מפתח משלו כמו: "אני מתנצל, תסלחי לי?" שמרגישים כמו חרב שננעצה בבטני והסתובבה. אז אני חוזרת הביתה ומכינה ארוחות ערב ומביטה בחבורה שנותרה על הספה. נושמת עמוק וקוראת להם לבוא לשולחן.

בדור שבו קשר עין הוא מצרך נדיר, שיחות בין אנשים מתנהלות בהודעות וואטסאפ ומגע פיזי כמעט ונעלם מחשש של תביעות להטרדה, אני תוהה אם השארנו לעצמנו ברירה מלבד להרים את הקול והאם יש בכלל דרך חזרה מזה או דרך חדשה מכאן?

אישה צועקת (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אם אין עם מי לדבר, אני אצעק. יש לכם פתרון אחר? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
היום, בנקודת הזמן הנוכחית, אני מבינה שכנראה יש סיבה לכך שגם אני גרמתי להוריי להרים את הקול וייתכן שגם בעוד 30 שנה או יותר, אחד הילדים שלי יכתוב פוסט כזה בדיוק בבלוג האישי שלו. כי בשורה התחתונה, אני לא מאמינה שיש דרך קסומה שמישהי המציאה להורות נטולת כעסים והרמת קול. אני לא חושבת שהבית שלנו (שהוא שמח לכל הדעות) יוצא דופן מאחרים. כנאמר, זה קורה גם במשפחות הכי טובות.

אז כיוון שהנושא עלה לתודעה, חשוב שיעלה גם לדיון. אני יודעת שאתם מתים להגיב, אני יודעת שיש לכם מה להגיד וברור לי שכולכם יודעים להרים את הקול, קדימה, השמיעו קול והצטרפו אלי לסיעור מוחות. בואו נחשוב על דרך קסומה שתעזור לנו להביא את השינוי כבר בדור שלנו ולשבור את השרשרת. עד אז אני צורחת בחדווה ומקבלת את העובדה שיש משפטים שהורים פשוט לא יכולים להתנהל בלעדיהם. אז בחייאת, אל תגרמו לי להרים את הקול!

>> לכל הטורים של אלונה ירדן