להיות הורים זה אומר גם לדאוג לילדים מבחינה כלכלית - לשלם על הלימודים ולממן את מה שעושים בזמן הפנוי. בזמן שאתם נלחמים על כל שקל שנכנס לחשבון, הכפילים הקטנים שלכם יהיו מוכנים להקריב משכורת חודשית ממוצעת במשק כדי לקנות את הפליימוביל החדש. אז הגיע הזמן לקחת את ההגה לידיים ולספר להם דבר או שניים על המקום שממנו מגיע הכסף ולמה כדאי לשמור עליו

מטבע שוקולד זה הכי טעים!
כבר בגיל שנתיים אפשר ללמד אותם להבדיל בין אגורות לשקלים ומטבעות שוקולד. לכל מטבע יש גודל שונה וצבע אחר ותודו שאף פעם לא ספרתם כמה קנים יש למנורה במטבע של העשר אגורות. זה נכון שלפעמים הם יעדיפו את האגורות כי זה יותר נוצץ, רק תשמרו שלא יכניסו אותם לפה.

רוצה משלוחה?
ילדים בגיל שנתיים או שלוש ישמחו לשחק בחנות דמיונית או לפתוח ולסגור קופה רושמת, ואפילו יצטרפו בשמחה לטיול בסופרמרקט כדי להיות אלו שיושבים בעגלה - בתמורה לבמבה אדומה או משהו מתוק ודביק אחר. כשיגדלו קצת, אפשר לתת להם גם לעזור עם המוצרים כשמגיעים לקופה.

קופה קטנה.
כשהם מספיק גדולים בשביל להבין, זה הרגע לקנות להם קופת חיסכון קטנה וצבעונית ולספור איתם יחד את המטבעות. כשהמטבעות יצטברו, תוכלו ללכת איתם לבזבז את הכסף שהם חסכו ועל הדרך גם להשוות קצת מחירים.

קניתי לך דובי.
אם הילד מקבל דמי כיס על זה שהוא סידר את החדר, אז למה אבא לא מקבל דבר על זה ששטף כלים? או סבתא על ריבת התות שרקחה? כשרוצים לצ'פר על התנהגות טובה, או על זה שהם סידרו את החדר, שטפו את כל הכלים ועשו ספונג'ה בכל הבית בזמן שישנתם (או שאולי חלמתם את זה), עדיף לקנות להם מתנה קטנה.

זמן כסף.
המפתח עם דמי כיס וכמו בכל דבר עם הילדים, הוא עקביות. רוב ההורים מאמינים שדמי כיס הם צ'ופר על התנהגות טובה, או שזו הדרך שלהם להראות אהבה. הבעיה היא שמהר מאוד תהפכו לכספומט אנושי עם אופציה למשיכת כסף מרחוק. כדי לפתור את כל הדילמות הללו, כדאי לתת דמי כיס בזמנים קבועים.

יש לך עודף ממאתיים?
כשנותנים לילדים דמי כיס, השאלה הגדולה היא תמיד כמה זה מספיק כי זה אף פעם לא. אם תתנו סכום קבוע בכל פעם, תחסכו את המתח שלפני והם ידעו בדיוק למה לצפות. בקיצור, דמי כיס הם עוד דרך לתת לילדים חינוך פיננסי, אבל אין צורך להפוך את זה לדרמטי מדי.

מדור דמי כיס 3 (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"אם אתם אוהבים לבזבז, תהיה לכם בעיה לגדל דור של חסכנים" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אבא ואמא הלכו  לעבודה.
מה שנראה לכם כמו משהו שדי מובן מאליו, להם זה ממש לא ברור. שבו איתם וספרו להם על העבודה שלכם, על האנרגיות הרבות שאתם משקיעים, על הבוס שלא מוותר ולמה לפעמים אתם חוזרים רק אחרי שהם הולכים לישון. זה גם יחזק את הקשר ביניכם (או לפחות ירדים אותם מהר) וגם ילמד אותם שלכסף יש משמעות.

תעשה מחיר.
אם אתם אוהבים לבזבז, תהיה לכם בעיה לגדל דור של חסכנים. גם כשרוצים לחיות טוב לא חייבים לזרוק כסף על כל דבר שזז, ותמיד אפשר להראות דוגמה אישית של חסכון והתנהלות מחושבת. תוכלו אפילו לגלוש איתם לאתרי השוואת מחירים ולהסביר להם שאתם מחפשים את המחיר הכי משתלם (רק תיזהרו שהם לא יתמכרו כבר בגיל הזה לאתרי הקניות מסין).

לא כולל שירות.
כשאתם הולכים איתם לסופרמרקט, לחנות או אפילו כשאתם יושבים במסעדה, אפשר להראות להם את החשבונית בסוף ולהסביר מה זה לא כולל שירות, וגם איך אתם יודעים כמה להשאיר למלצר הנחמד. אם הם קטנים, תנו להם לזהות את המספרים. לגדולים יותר תוכלו לעשות תרגילי חיבור פשוטים.

שלוש ארבע ולעבודה.
אומרים שהדרך הכי טובה ללמוד היא דרך הידיים והרגליים. אם הילדים כבר בגיל שאפשר להתחיל, תנו להם להרוויח קצת כסף בעצמם. החינוך הכי טוב מגיע דרך הניסיון האישי, ואם הם יעבדו קשה בשביל הכסף הם יעריכו אותו הרבה יותר מכל דבר אחר.

>> בתשעה צעדים: כך תצאו להורים שלכם מהכיס