חוגים, כסעיף בתקציב המשפחתי שלנו נכנסים לתוך קבוצת ההוצאות הנקראת "חינוך", וככאלו, החשיבות שלהם מובנת וגבוהה. כיום, כאשר ניתן למצוא בכל יישוב בארץ מגוון רחב מאוד של חוגים - מאלו הרגילים (בלט, כדורגל וכו') ועד האקזוטיים יותר (טרמפולינה, ג'אגלינג) - מוטלת על ההורים משימה לא פשוטה: בחירת החוגים לילדים – איזה, כמה והיכן. הבחירה כוללת כמה פרמטרים: גיל הילד, רצונותיו ותכונותיו, לוח הזמנים שלו ושלכם, וכמובן - עלויות. בכתבה זו אתמקד בעיקר בהיבט הכלכלי כמובן, למרות שהוא משפיע ומושפע מההיבטים האחרים.

ילדה בבגדי בלט ורודים מתכופפת הצידה (צילום: Miroslava Arnaudova, Istock)
אם יימאס לה פתאום, תקבלו את הכסף בחזרה? | צילום: Miroslava Arnaudova, Istock

משלמים במזומן? מגיעה לכם הנחה

קיימת שונות רבה במחירים לחוגים בין אזורים שונים בארץ. באזור המרכז, למשל, העלויות מתחילות בכ-120 שקל לחודש לחוג בן חצי שעה המתקיים פעם בשבוע, ומכאן המחיר רק עולה. עבור משפחה ממוצעת עם שני ילדים בגילאי בית ספר יסודי אשר משתתפים בשני חוגים כל אחד, ההוצאה על חוגים יכולה בקלות להגיע ליותר מ-700 שקל בחודש. לכן, חשוב מאוד להבין על מה אתם משלמים ולבדוק כיצד ניתן לחסוך בעלויות, ולשם כך גיבשתי 10 המלצות שכדאי לזכור כאשר אתם עומדים בפני בחירת החוגים:

1. הנחות. מרכזי החוגים השונים מציעים הנחות שנקבעות לפי פרמטרים שונים: הנחות על הרשמה מוקדמת (במהלך ספטמבר), ליותר מילד אחד מאותה משפחה וליותר מחוג אחד לילד. ייתכנו גם הנחות או הטבות בזכות מבצעי "חבר מביא חבר", לחד-הוריים, הנחה על תשלום במזומן או במספר תשלומים קטן וכו'. בררו אלו מרכזים יעניקו לכם את ההנחה שהכי תשתלם לכם.

2. תשלומים. ודאו כי יש מספר אפשרויות תשלום (צ'ק, מזומן וכרטיס אשראי), וכי ניתן לשלם במספר תשלומים. מקובל שהתשלום הינו מראש לכל השנה, אך נגבה ב-10 תשלומים חודשיים.

3. קרבה גאוגרפית. השתדלו לבחור חוג המתקיים במקום אשר קרוב אל ביתכם. מדובר בחסכון גם בדלק וגם בזמן.

4. שיעורי נסיון. עדיף לבחור חוג או מרכז שמאפשרים לפחות שיעור נסיון אחד בחינם או אפילו שניים, במיוחד עבור הילדים הצעירים יותר.

5. ביטול הרשמה ואפשרות להחליף בין חוגים. בררו היטב לגבי מדיניות ביטול או החלפה בין חוגים במהלך השנה. המדיניות המקובלת היא לאפשר ביטולים בהודעה של חודש מראש, וזאת רק עד חודש אפריל (כלומר ביטול לאחר אפריל לא מזכה בהחזר כספי). יש לארגן את העזיבה בצורה מסודרת, במשרד של מרכז החוגים כולל מילוי טופס ביטול, ולא בטלפון או מייל ובוודאי שלא בהודעת טקסט.

6. ביטוח. בררו היטב לגבי הביטוחים הקיימים במקום. האם המרכז מסתמך רק על הביטוח של משרד החינוך או שמא מתגברים אותו באמצעות ביטוח תאונות אישיות מורחב? נהוג לגבות עד 100 שקל לילד לשנה עבור ביטוח מסוג זה (אלא אם מדובר בחוג אקסטרים עליו הביטוח גבוה יותר), והוא שמי ולפי תעודת זהות. בקשו כמובן לראות את הפוליסה על מנת שתבינו על אלו כיסויים אתם משלמים. שימו לב שלא בכל מקום קיימת אפשרות זו ולדעתי היא חשובה ומצדיקה את המחיר. בנוסף, שאלו האם למרכז יש ביטוח צד ג' ולמפעיל יש אחריות מקצועית? אל תסתפקו בתשובה של "כן", אלא בררו לכל הפחות באיזו חברה.

7. ציוד, תלבושת ואירועים. כדאי להתעניין האם מחיר החוג כולל "צ'ופרים" או שמא יהיו עלויות נוספות בהמשך. לדוגמא, ישנם חוגי כדור המעניקים תלבושת, תיק וכדור לכל מצטרף, כמו גם כרטיסים לאירועי ספורט מספר פעמים בשנה. ייתכן ואלו מעלים במקצת את המחיר החודשי, אך עשו את החישוב וייתכן שתחליטו שעבורכם זוהי אפשרות עדיפה על לשלם עבור כל דבר בנפרד אחר כך.

ילד מנגן בגיטרה בים (צילום: stask, Istock)
את הגיטרה תקבלו מהחוג או שתצטרכו לקנות? | צילום: stask, Istock

8. לו"ז חופשות וחגים. בקשו כבר בהרשמה לקבל לו"ז מסודר. ישנם מרכזי חוגים הפועלים כרגיל גם במהלך ימי חול המועד ומקיימים חוגים אפילו בערבי ימי זיכרון. חשוב שתבדקו שבאיזון הכללי על פני כל השנה החוג של ילדיכם מתקיים בממוצע כארבע פעמים בחודש.

9. שיעורי השלמה. בררו מהן האפשרויות שעומדות בפניכם במידה והילד מפסיד חוג בגלל מחלה או נסיעה. האם ניתן להשלים בחוג מקביל ביום אחר? מאידך, האם המדריך מקיים שיעורי השלמה במידה והשיעור מתבטל עקב סיבות הקשורות בו?

10. קייטנות. מנסיוני, כדאי לבחור מרכז חוגים המקיים גם קייטנות בחופשות, כך שלילדים תהיה קליטה נוחה ומהירה בקייטנה, שכן הם כבר מכירים את המקום מהחוגים בהם הם משתתפים במהלך השנה.

בנוסף לאלו, יש שני פרמטרים חשובים אחרים שאינם דווקא כלכליים, אך עשויים להשפיע על רמת המחיר של החוג:

תנאים פיזיים ובטיחות – בדקו את התנאים במקום בו מתקיים החוג, כולל רמת הנקיון: האם יש שירותים וברזיות, מקום המתנה להורים ולאחים קטנים, חימום בחורף ומזגן בקיץ, קפיטריה, וחשוב ביותר – בררו ובדקו בעצמכם במידת האפשר את בטיחות המתקנים.

צוות המדריכים וההנהלה – דדי ביטון, מנהל "מרכז דור" בהוד השרון, מספר כי הוא מעודד הורים לשאול כמה שיותר שאלות לגבי המרכז ולגבי המדריכים עצמם, כגון מהו הוותק שלהם בתחום, מהי ההסמכה שלהם והחשוב ביותר – הגישה שלהם לילדים.

חוגים הינם דרך נהדרת להעשיר את חינוכם ואופיים של הילדים שלנו באופן חוויתי וכייפי, ובניגוד למערכת החינוך, תחום זה ניתן לשליטתנו. גם אם מחליטים לוותר על חוגים בשנה מסוימת, זה בסדר, לפעמים הילדים זקוקים לקצת מנוחה משלל הפעילויות שלהם. שתהיה שנה נפלאה!

דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

>> עושים קניות לחג? קבלו טיפים שיחסכו לכם כסף בסופרמרקט

לכל הטורים של תקציב משפחתי