זה יכול לקרות לכל אחד כמעט. לעיתים מדובר במהלך תעסוקתי שתוכנן מלכתחילה, פעמים רבות החשש הזה ריחף מעליכם זמן רב לפני שזה קרה, אבל המצב הזה יכול גם לנחות כרעם ביום בהיר – ראו גלי הפיטורים הבלתי צפויים שקרו בחודשים האחרונים (מעל 14,000 עובדים פוטרו באוקטובר 2013). כך או כך, אם מצאתם את עצמכם לפתע ללא עבודה - יש מספר דברים שחשוב לדעת ולעשות.
יצירת תהליך חיפוש עבודה נכון עשוי לקצר את זמן החיפוש שלכם ולנתב אתכם ביעילות למשרה הראויה לכם. אבל אי-אפשר לנבא מראש כמה זמן יידרש לכם למצוא עבודה, ולכן חשוב שתערכו כלכלית לכך שהתקופה תהיה ארוכה מזו שחזיתם.
הזמן הטוב ביותר למצוא עבודה: ינואר עד יוני
לדברי נירית גלר ג'מילי, יועצת עצמאית למציאת עבודה ומחברת הספר "המדריך המלא לבחירה ומציאת עבודה", התקופה הפורה של משרות נדרשות במשק היא המחצית הראשונה של השנה האזרחית. לאחר סיום הדו"חות של השנה שחלפה ובחינת צפי הפעילות העתידית, מחליטות חברות רבות לגייס עובדים חדשים או לחסוך ולייעל באמצעות פיטורי עובדים יקרים, וגיוס של עובדים ברמת שכר המקובלת במשק במקומם. בתקופה הפורה הזו כדאי לכל מחפש עבודה לנסות ולהגיע לכמה שיותר הזדמנויות תעסוקתיות - על מנת להגדיל את הסיכויים להיות המועמד הנבחר.
הגבילו את ההוצאות שלכם
בתקופה בה אתם לא עובדים מומלץ לכם לבנות תקציב משפחתי מיוחד, המותאם לרמת ההכנסות שלכם בעת הזו. כשתחזרו לעבוד, תוכלו לעדכן את התקציב לפי רמת ההכנסה החדשה. גובה ההכנסה בתקופת האבטלה מורכב מהכנסת בן/בת הזוג, דמי אבטלה מביטוח לאומי, קצבאות קבועות נוספות (נכות, ילדים), עזרה קבועה מגורמים חיצוניים (הורים/סבים) ודמי הסתגלות שאולי קבלתם מהמעסיק הקודם. אם אתם נמצאים בפלוס בחשבון הבנק, התייחסו גם אל הסכום הזה כאל מקור הכנסה בזמן האבטלה שלכם, והשתדלו שלא להשתולל ולבזבז אותו על נסיעות לחו"ל או בילויים.
הקטינו מסגרת בכרטיסי האשראי
זה הזמן גם לבחון את גובה המסגרת שלכם בכרטיסי האשראי ולשקול להקטין אותה, על מנת להבטיח שלא תעברו בטעות על התקציב שהגדרתם לעצמכם. זה חשוב במיוחד אם המסגרת שלכם גבוהה והחלטתם שבתקופת האבטלה אתם מצמצמים דרסטית הוצאות משתנות, כגון בילויים, מזון או בגדים.
בצעו מעקב שוטף אחר הוצאות והכנסות
אחרי שבניתם תקציב המותאם להכנסותיכם בתקופת האבטלה, אתם צריכים כמובן לעקוב אחר ההוצאות באופן קבוע ותכוף – כל שבוע. רק בצורה זו תוכלו "לשים ברקסים" כבר במהלך החודש במיוחד על סעיפי הוצאה משתנים, ולא לחרוג מהתקציב.
מצו את הזכויות שלכם בביטוח לאומי
מיותר לציין אך בכל זאת: אל תחכו ולו רגע אחד לאחר סיום ההתקשרות עם המעסיק, ותבעו את זכותכם לקבלת דמי האבטלה לכל הימים להם אתם זכאים, החל מהיום הראשון הרלבנטי אליכם (שונה באם פוטרתם או עזבתם מרצון). פנו מיד לביטוח הלאומי לבירור זכאותכם ואל תתמהמהו עם הגשת מסמכי תביעת דמי האבטלה ובמקביל עם הרישום בלשכת התעסוקה הקרובה למקום מגוריכם.
אל תפדו את הפיצויים
רבים מתפתים לפדות את מרכיב הפיצויים מביטוח המנהלים או קרן הפנסיה שלהם כאשר הם מפוטרים או עוזבים את העבודה, מכיוון שזה בגדר "מותר על פי חוק" (יש פטור ממס על רוב אם לא על מלוא סכום הפיצויים). אך ניצול זכות זאת מקטין דרמטית את הסכום שנצבר עבורנו לפנסיה כמו גם לכיסויים ביטוחיים אחרים הניתנים ע"י ביטוח המנהלים/קרן הפנסיה (חיים ונכות). כפי שידוע לכולנו, גם ללא משיכת הפיצויים גובה הפנסיה שנקבל בעת פרישה מהמוסדות האלו אינו מספיק לרוב לרמת החיים שלנו, אז למה להקטין אותו עוד יותר? גם אם החלטתם שלא לפדות את הכספים, בכל זאת ישנם טפסים מסוימים (161, 161א) שחייבים למלא כשעוזבים מקום עבודה ולהעביר לחברת הביטוח. דאגו לקבלם מהמעסיק הקודם שלכם ולטפל בהם.
שמרו על הרצף הביטוחי
חשוב להמשיך ולשמור על תשלומי הביטוח, כדי שתמשיכו להיות מבוטחים למקרה פתאומי של מוות או נכות (לא עלינו). לפני שימלאו 3 חודשים מסיום העבודה אותה עזבתם ועד שתמצאו עבודה חדשה, מהרו לדאוג ל"הסדר ריסק זמני" או "הסכם המשכת ביטוח" בקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים שלכם. הדבר כרוך בתשלום פרמיה מינימלית לשמירה על שני כיסויים אלו בלבד (כלומר, ללא הפקדה לחסכון פנסיוני). במידה והתקציב הזמני שלכם מאפשר זאת, ניתן גם לבחור במסלול שכן כולל הפקדה לחסכון הפנסיוני – אותו כמובן תשנו ברגע שתחזרו לעבודה.
שמרו על ביטוח הבריאות הפרטי
במידה והמעסיק הקודם שלכם ביטח אתכם בביטוח בריאות פרטי קבוצתי, בררו מהם תנאי המשך הפוליסה לפורשים, באופן פרטי. בדרך כלל ניתן להמשיך את הפוליסה בהנחה משמעותית אצל אותו מבטח, לתקופה של מספר שנים. חבל יהיה להפסיד את הזכאות שצברתם, ובמיוחד אם מאז ההצטרפות השתנה משהו במצבכם הבריאותי (או זה של אחד מבני משפחתכם). לא בטוח שתוכלו להימנע מהחרגת מצבים אלו בפוליסה חדשה בעתיד.
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה