בחורה עם מחשב (צילום: Thinkstock)
מה לגבי פלרטוט קטן בפייסבוק? | צילום: Thinkstock
אקסים הם חלק מכל זוגיות כמעט. האקסים הם אלה שהביאונו עד הלום, ואילולא הם רבים מהזוגות כלל לא היו מגיעים למסד את הקשר ולהקים משפחה. מצד שני, האקס יכול להוות גם צל גדול ומאיים על הזוגיות, בעיקר בימינו אנו, בהם כולם נוכחים, לפחות וירטואלית, בחיי כולם. לאחרונה נמצא, במחקר אמריקני, כי הפייסבוקאי הממוצא מנהל לפחות עוד שתי מערכות יחסים רומנטיות באופן וירטואלי, במקביל למערכת היחסים הזוגית האמיתית. מערכות היחסים החמות הללו שמתקיימות כל הזמן במרחק נגיעה, וכשמסך כבד חוצץ בין הצדדים, הן תופעה חדשה יחסית, ומומחים זוגיים נדרשים לתת עליה ועל השפעותיה את הדעת.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

לתופעה כבר ניתן השם "בגידה דיגיטלית", ועל אף שאקסים הם הפרטנרים העיקריים לה, היא יכולה להתקיים גם עם מכרים רחוקים יותר ועם זרים מוחלטים. המחקר, של אוניברסיטת אינדיאנה, לא מצא קשר בין מספר האנשים שקיימו שיחות פלרטטניות מאחורי גב בן הזוג לבין רמת המחוייבות של אדם למערכת היחסים שלו, אך כן גילה כי הגברים מנהלים פי שניים יחסים מסוג זה. סקר נוסף שהתפרסם לאחרונה בנושא, של חברת הסקרים onepoll מצא כי כמחצית מהנשים שומרות על קשר עם אקסים כדי שיהיה להן 'בעל ספייר' במידה והנישואים יכשלו.

עוד ב-mako בית ומשפחה:

אתם הייתם נפגעים?

על אף שהמחקר לא מצא קשר בין יציבות היחסים לבין בגידות דיגיטליות, המומחים חצויים בסוגיית השפעת היחסים הווירטואליים על אלה של העולם האמיתי. בדיוק כמו המתרחש בעולם האמיתי, מומחים רבים טוענים שפלירטוט לא רק שאינו פוגע ביחסים אלא עשוי אף להלהיט יצרים ולגרום לבני הזוג לחוש נחשקים יותר בעיני עצמם, ובהמשך אחד בעיני השני.

"המון אנשים חושבים לעצמם: לא היתה לי שום כוונה לבגוד באמת, הגנתי על המידע בסיסמה או שמחקתי אותו לגמרי, ומה שבן זוגי לא יודע לא יפגע בו, אז מה הבעיה?", אומרת המטפלת הזוגית והמינית הידועה טרייסי קוקס, "ובכן, יש כמה בעיות. הראשונה היא שפעמים רבות אנשים כן נתפסים. לכל דבר יש נראות גדולה יותר בעולם הווירטואלי, אבל אפילו אם ההסתרה מוצלחת, מרבית האנשים מאמינים שמדובר בבגידה, ושבגידה היא לא דבר מקובל. הידיעה שעשינו משהו שיפגע בבן זוגנו משנה את הראייה שלנו את בן הזוג. פתאום אנו רואים אותו ממרחק, והוא נראה נאיבי ופגיע. יחסים טובים מתבססים על אמון הדדי ולא על רחמים או לגלוג.

"בעיניי זו בגידה לכל דבר. אני מציעה למי שמנהל יחסים כאלה לשאול את עצמו האם בן זוגו יפגע אם וכאשר יחשף למה שהוא עושה. אם התשובה היא כן, מדובר בבגידה. אם התשובה היא כן וממשיכים באותה התנהגות, אפשר להמשיך ולומר בבירור: לא אכפת לי מרגשותיו של בן זוגי. בואו נפסיק להשלות את עצמנו. יש לדברים משמעות".