שני זוגות יושבים בארוחה עם סלט, יין ונרות (צילום: jupiter images)
"כאשר רואים זוג קרוב שמתגרש נוכחים לפעמים שהשד לא נורא כל כך" | צילום: jupiter images
אם יש לכם חבר קרוב או בן משפחה שעובר בימים אלו תהליך גירושין, כדאי שתתמכו בו. לא רק כי אתם אנשים נפלאים, מכילים ומבינים – פשוט כי יש סיכוי לא קטן שבקרוב תהיו במצב דומה, וכדאי שיהיה מי שיתמוך בכם (וגם ייתן לכם טיפים של בעל ניסיון). ולא, לא מדובר באמונה תפלה, אלא בנתונים מדעיים: מחקר חדש, שהתפרסם בגיליון האחרון של כתב העת Social Forces, גילה כי גירושין בסביבה הקרובה מעלים בעד 75% את הסיכוי שתתגרשו בעצמכם בעתיד הלא רחוק.

אופן התפשטות של מחלה

המחקר נערך באוניברסיטת בראון היוקרתית, וניתח נתונים דמוגרפיים שנאספו במשך לא פחות מ-30 שנה מאלפי אזרחים אמריקאים. מניתוח הנתונים גילו החוקרים כי גירושין של חבר קרוב מעלים את הסיכון לגירושין ב-75%. למעשה, גילו החוקרים כי אפילו גירושין של חבר מהמעגל המשני ("חבר של חבר") מהווים גורם סיכון, ומעלים ב-33% את הסיכון לסיום הנישואין. למעשה, לדברי החוקרים אפילו לא צריך לפגוש את הזוגות הנפרדים – מספיק לשמוע על זוג חברים שהחליט לסגור את הבאסטה כדי להעלות משמעותית את הסיכון לפירוק הבאסטה הפרטית שלכם.  

"עניין אותנו לבחון את העלייה בשיעור הגירושים בשנים האחרונות במונחים של מגיפה", מסבירה אחת החוקרות, ד"ר רוז מקדרמוט. "ואכן, גילינו שאופן ההתפשטות מזכיר מאוד מחלה, רק שאפילו אין צורך במגע פיזי – מספיק לשמוע על זוגות מוכרים, אפילו אם מדובר בהיכרות שטחית, כדי להעלות את הסיכוי של זוג מסוים להתגרש בעצמו".

הסוציולוגים מכירים את התופעה, המכונה "הידבקות חברתית", ויש לציין כי יש לה גם צדדים עגומים פחות. לדוגמה, מחקרים קודמים הוכיחו כי ההחלטה להביא ילדים מושפעת במידה רבה מהחלטה דומה שקיבלו חברים ובני משפחה. יתרה מכך, המחקר הנוכחי העלה כי בדומה לאפקט המדבק של הגירושין, גם למערכות יחסים מוצלחות בסביבה הקרובה יש השפעה על מערכות יחסים אחרות. "גילינו גם כי מערכות נישואין טובות, יציבות וארוכות שנים בסביבה הקרובה מעלות במידת מה את הסיכוי לקיים מערכת דומה בעצמכם", ניסתה ד"ר מקדרמוט לרכך את המכה.

"מההיבט הפסיכולוגי, כאשר רואים זוג קרוב שמתגרש נוכחים לפעמים שהשד לא נורא כל כך", אומרת ענת לוין יעקבי, מטפלת משפחתית. "זה נותן סוג של אומץ ומוריד את תחושת השונות, ולכן אנשים מרגישים שזה אפשרי. באופן פרדוקסלי, ככל שהזוג המוכר שהתגרש היה זוג מוצלח יותר – או לפחות נחשב למוצלח יותר – יש יותר 'לגיטימציה' לגירושין שלנו, כי אם הזוג המושלם ההוא התגרש – גם לנו מותר. למעשה, אין כאן עניין של 'גורם מדבק', אלא 'גורם מאפשר' – העובדה שמישהו אחר העז ועשה זאת לפנינו סוללת לנו את הדרך.

"בנוסף, חלק משמעותי מהליך הגירושין הוא תחושת הבדידות. לפעמים, אנשים נשארים במערכת לא טובה רק מחשש להיות לבד, וכאשר יש עוד חברים או בני משפחה באותו הסטטוס - זה מקל על התחושות האלה, ואפשר להעביר חגים, שבתות ואת הימים שבהם הילדים לא איתנו עם בני משפחה וחברים במצב דומה, ולשאוב נחמה מהעובדה שאנחנו לא לבד בסיטואציה החדשה והבלתי מוכרת הזו".

>> לעמוד הפייסבוק שלנו כבר עשיתם לייק?

>> טרנד בעולם הגירושים: מגדלים את הילדים בבית משותף