"את שומעת? הם מתגרשים!", היו פעם מלחששים בחדרי חדרים על זוגות שלא צלחו יחד את הדרך. מאז, הרבה מים עברו בנהר, ולא מעט זוגות עברו ברבנות. בניגוד לעבר, אז רבים מהם התביישו בעובדה שהתגרשו, כיום גירושים הפכו לעניין הרבה יותר לגיטימי. עד כמה לגיטימי? יש כאלו שאפילו חוגגים את היציאה לחיים חדשים. חלקם מציינים זאת במסיבות, אחרים מעלים תמונות לפייסבוק היישר ממדרגות הרבנות ואחרים משתמשים בדרכים שונות ויצירתיות שנועדו להכריז: "אנחנו מתגרשים וזו סיבה למסיבה".

"הילדים רואים שאפשר גם אחרת"

נקודות מפנה רבות בחיינו מצוינות בטקסים חברתיים: בר מצווה, חתונה, ברית, חנוכת בית, הלוויה. הטקס הוא למעשה אקט סמלי, שמסייע לילד או לאדם הבוגר להכיר בשינוי שנוצר בחייו ולעבור ממצב א' למצב ב'. זהו צורך טבעי שקיים באדם מאז ומתמיד, בין אם מדובר ביהודי דתי מירושלים או בבחור אפריקאי צעיר משבט המסאיי. זה היה אך טבעי שמסיבות הגירושים יצטרפו לרשימת הטקסים בחיינו. המסיבה מציינת סיומו של עידן בחיי הזוג, שלרוב, בשלהי תקופה זו היה מלא בקושי ובכאב, כמו גם את הגדרתם מחדש כאנשים עצמאיים ובמידה מסוימת חגיגה של יציאתם לחופשי זה מזו.

ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית בכירה באוניברסיטת בר אילן, מחלקת את הזוגות שלוקחים את הגירושים בקלילות לשתי קבוצות: זוגות שלהם בדרך כלל אין ילדים והפרידה שלהם למעשה שקולה לפרידה של כל זוג חברים. הקבוצה השנייה היא זוגות שאמנם תהליך הפרידה נחווה באופן קשה, אך הם מונעים מרצון להקל על גורמים משותפים בסביבה שלהם, בעיקר הילדים, אך גם להקל על החברים שלהם.

עוגות גירושים - עקב (צילום: pinterest.com, צילום מסך)
עוגות גירושים, בקרוב גם אצלנו? | צילום: pinterest.com, צילום מסך

"אחד הנושאים שזוגות שמתגרשים מתמודדים איתו הוא שהחברים צריכים לבחור צד. המסיבה המשותפת באה להצהיר שנמנעת מכם הבחירה", אומרת ד"ר קגן. "אחד הזוגות בהם אני מטפלת הם הורים לשלושה ילדים  בגיל ההתבגרות שנפרדו על רקע בגידה של אחד מהם. מה שמוביל אותם בתהליך הגירושים הוא שלומם הרגשי של הילדים, ולתפיסתם, המסיבה המשותפת תראה לילדים שאפשר להמשיך להיות חברים ולשמור על קשר".

ד"ר קגן מאפיינת את "החוגגים" כבעלי אישיות מוחצנת ופתוחה יותר. "אלו בדרך כלל אנשים שבתהליך הגירושים עירבו המון אנשים ולא נסגרו בחדרי חדרים, ובכלל הם בני זוג שנוטים להיות יותר מתקשרים וורבליים".

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

איך תהפכו ריב מגעיל לוויכוח בונה?
סודות הזוגיות: תהיי טובה במיטה ופלרטטי עם החמות
על עוגות גירושים שמעתם?

"נפגשנו במועדון, אז רצינו לסיים במועדון"

א' (37) מפיק מוזיקלי ודי.ג'יי, היה נשוי כשמונה שנים. כאקט של סגירת מעגל, את גירושיו הוא החליט לציין בתאריך יום הנישואים שלו ושל זוגתו לשעבר במסיבה גדולה שהפיקו לכל החברים והמכרים, אשר הביעו פליאה על כך שהם מתגרשים. החברים, שהכירו אותם עוד מימיהם כזוג רווקים, עדיין נותרו ברובם חברים משותפים של שניהם.

"זה פשוט הרגיש נכון", אומר א'. "שנינו אנשי מסיבות, נפגשנו במסיבה, ורצינו גם לסיים את זה במועדון, לחגוג את מה שהיה טוב. זו הייתה פרידה ברוח טובה. חלק מהסיבות לכך היא העובדה שאין לנו ילדים או נכסים". הדבר המשותף היחיד שיש לשניים הוא הכלב, שאותו הם עדיין חולקים לפרקי זמן ארוכים.

אודליה שר היא מפיקה ומבקרת איכות לאירועים, שהפיקה בין היתר מספר מסיבות גירושים בשנים האחרונות. לדבריה, בחלק מהמסיבות החגיגה והריקודים לא היו העיקר, והיה להן ערך מוסף. "לאחת המסיבות הגיעה היועצת הזוגית שליוותה את הזוג והעניקה למוזמנים הרצאה בנושא 'הטעויות מהן כדאי להימנע בחיי נישואים'. הזוג הסכים לשתף וסיפר מה לא היה טוב בזוגיות שלהם ומה הם לא ממליצים לעשות, כל זאת מול 80 אנשים בחצר הבית של חבריהם".

שר מעידה כי האווירה הייתה מרגשת וטעונה. שיאו של הערב, היא משחזרת, היה כשהילדים כתבו הבטחות אחד לשני איך ינהגו עם שני ההורים ועם בני הזוג שיהיו להם. "כבת להורים גרושים, בעיניי זה דוגמא ומופת לדרך שבה ראוי להתגרש, בעיקר כשהדבר נעשה מול הילדים", אומרת שר.  

"רציתי להרגיש מוקפת אנשים בתקופה הזו"

עבור ורד שביט (40), בלוגרית, חוקרת ומרצה, קליפ הגירושים שצילמה על מדרגות הרבנות בתל אביב, הגיע ממקום אחר. כשנישאה עם בן זוגה לפני מספר שנים, לא הסכימה לעבור ברבנות ולהתחתן בטקס אורתודוכסי, והשניין קיימו טקס רפורמי בארץ וטקס אזרחי בקפריסין.

"המוסד של הרבנות מתנהל בצורה בעייתית", היא אומרת. "מכעיס אותי שגם למי שאין נגיעה לדת, בנקודות הכי קריטיות בחיים: נישואים ומוות, דווקא שם לרבנות יש דריסת רגל גסה ומכוערת". כשהחליטה היא ובן זוגה על פירוק הנישואים, גילתה לתדהמתה כי אמנם הרבנות לא מכירה בטקס רפורמי כחתונה, אך מחייבת אותם להתגרש ברבנות אם אחד מהם ירצה להתחתן בעתיד דרך הרבנות. "הבנתי שאין מנוס ואם אני רוצה לשחרר את בן זוגי אני צריכה להתגרש ברבנות, ושאלתי את עצמי מה אני יכולה לעשות כדי להקל על עצמי. אז כדי לסיים את זה בטוב, עלה הרעיון לרקוד קאן קאן על מדרגות הרבנות".

ורד שביט (צילום: שירי ישועה)
"שאלתי את עצמי מה אני יכולה לעשות כדי להקל על הגירושים". ורד שביט | צילום: שירי ישועה

בשלב זה עולה במוחה לתעד זאת בקליפ, וכל חבריה הגיעו לצילומים בשבת בבוקר ברחוב מיכל, מעוזה של רבנות תל אביב. "ההתגייסות הייתה מדהימה", מספרת שביט. "היה חשוב לי להרגיש מוקפת בתקופה זו. היה להם כיף והם הרגישו שהם חלק מפרויקט יצירתי". מספר ימים לאחר צילום הקליפ התגרשה שביט ברבנות. היא מעידה כי זו לא הייתה חוויה נעימה במיוחד, אך צילום הקליפ הקל במידה מסויימת.

"מסיבות הגירושים מגיעות גם ממקום שאומר 'בואו תראו אותי, אני פנוי, משנה סטטוס'", אומרת ד"ר קגן. "ההצהרה הפומבית הפכה להיות צורך עוד יותר גדול משהיה בעבר. אבל אין לטעות, רוב הגירושים עדיין מסתיימים בטונים צורמים עם נזקים רגשיים גבוהים לבני הזוג ולילדים. אמנם ל'חוגגי הגירושים' יש יותר נראות כי הם עושים הרבה 'רעש', אבל אין זה אומר שהם יותר מבחינה כמותית".

>> לעמוד הפייסבוק שלנו עשיתם לייק?