אמש (ג'), אושר סופית החוק שמגדיר מעמד לבנות זוג של חיילים שנפלו בקרב, גם לפני הנישואים. על פי הצעת החוק שעברה בכנסת בקריאה שנייה ושלישית, אלו שיוכרו כארוסות של חללים, יהיו זכאות למעטפת כלכלית ושיקומית ל-5 שנים בשווי כ-600 אלף שקלים. "אלו החיים עצמם. לקחתי על עצמי לתקן את העוול הזה ואני מתרגש שזכיתי לעשות זאת", בירך יו"ר הקואליציה אופיר כץ, מיוזמי החוק.

ההכרה תחול על נופלים מה-7 באוקטובר, ותחול גם על ארוסות של נפגעי פעולות איבה, שוטרים, סוהרים, ואנשי מערכת הביטחון. המעטפת שאושרה תכלול תגמול חודשי של כעשרת אלפים שקלים, ⁠מימון תואר ראשון, ⁠מימון טיפול רפואי כמו תרופות, ייעוץ ובדיקות. כמו כן, יורחבו ל-10 שנים ⁠טיפולים רגשיים וליווי פסיכולוגי.

עוד במדור הורים

ידועים בציבור של חללי צה"ל זוכים כיום להכרה ככאלה ממשרד הביטחון, אך מי שהיו מאורסים לנופלים ולנופלות לא זכו עד כה להכרה. נועה רובין, בת 23, בת הזוג של אריאל רייך ז"ל שנפל בעזה ב-31.10 ממטען שהוצמד לטנק בו שהה, דיברה אתמול בוועדת העבודה והרווחה בכנסת, והמחישה את נחיצותו של החוק החדש: "נהוג להגיד כי 'במותם ציוו לנו את החיים'. על איזה חיים מדובר? איך אפשר להמשיך לחיות? ביום שארוסי, האהוב שלי אריאל נהרג אני הפסקתי לחיות. אני ועוד כל אותן בנות שהארוס שלהן נהרג".

רובין סיפרה כי היא ואריאל היו אמורים להתחתן בשבוע הבא. "אני נתתי לכם את כל עולמי, את אריאל שלי. אני מבקשת בתמורה שתבינו שאני לא יכולה לסחוב הכול על כתפי לבד. חשוב לי להסביר שההכרה תאפשר לנו את התמיכה הנדרשת והיכולת להיבנות מחדש מהשבר שתמיד יישאר שם".

את ההצעה הנוכחית הגישו ח"כ אופיר כץ (יו"ר הקואליציה), מירב כהן, מיכל וולדיגר וקבוצת חברי כנסת נוספים, והיא מבוססת על הצעה שעלתה עוד לפני כעשור בימי מלחמת "צוק איתן", על ידי ח"כ עליזה לביא בשיתוף פעולה עם עמותת "הותיר אחריו חבר.ה". "לא מדובר במאבק על זכויות או כסף. רק בהכרה", מציינת לביא. "עצם ההכרה היא מרכיב משמעותי בתהליך הריפוי והשיקום, ואם יש דרך להקל – הרי שזוהי חובתנו. השכול אינו פוסח על אף אחת, גם אם טרם ענדה טבעת. כעת אני עם תחושת הקלה גדולה - ארוסות חללי צה״ל כבר לא שקופות. הן קיבלו הכרה ומעמד. אמנם עשר שנים באיחור, אך עדיין - הצדק נעשה".