מצבם הפגיע של אזרחים ותיקים שעם התבגרותם חווים ירידה בתפקודים האישיים וכן התמעטות של הקשרים החברתיים, הוא כר פורה לניצול ולהתעללות מצד בני משפחה ומצדם של גורמים עבריינים המזהים קורבן קל שלא ימהר להתלונן, אם בשל חשש ואם בשל יכולות אישיות.

במקרים שהובאו לאחרונה לטיפולנו, בן 83 שיתף את רופא המשפחה שהמטפל הסיעודי ביצע בו מעשים מגונים במקלחת. בהתערבות העו"ס לחוק ההגנה על חוסים הוגשה תלונה במשטרה והמטפל הורחק. מקרה נוסף של זקנה בת 87, המאושפזת במוסד סיעודי, התגלתה חבלה באיברה האינטימי והיא נזקקה לטיפול רפואי. בעקבות חקירת המשטרה נעצר איש צוות מהמוסד הסיעודי החשוד בפגיעות מיניות והוגש נגדו כתב אישום.

פרשות אלו העלו לדיון נושא טעון שבדרך כלל לא זוכה להתייחסות מספקת: פגיעה מינית באזרחים/יות ותיקים/ות, כחלק מתופעה רחבה יותר של פגיעה והתעללות מכוונת באזרחים ואזרחיות ותיקים. בעוד שלפגיעות בילדים ישנה מודעות גבוהה, הרי שפגיעות באזרחים ותיקים עדיין מושתקות והמודעות אליהן נמוכה.

רק בשנת 2022 הצטברו במשרד הרווחה והביטחון החברתי 90 דיווחים על פגיעות מיניות באזרחים ותיקים ואנו יוצאים מנקודת הנחה שמקרים רבים של פגיעות מיניות אינם מדווחים בשל בושה, פחד וחשש מלהתלונן כלפי מי שעלול לשוב ולפגוע.

פגיעה מינית ופיזית איננה מתרחשת רק על ידי זרים. כמו ברבות מהתופעות החברתיות השליליות גם כאן אירועי התעללות והזנחה נגרמים בעיקר על ידי סביבתם הקרובה של האזרחים הוותיקים ובכלל זה המשפחה הקרובה והשכנים.

אנו יכולים לומר כי פגיעות מיניות הן לעיתים חלק ממסכת התעללות מתמשכת הכוללת התעללות רגשית, פגיעה פיזית, ניצול, פגיעה כלכלית, הזנחה, מניעת צרכים בסיסיים, ועוד. הקמתן של יחידות למניעת התעללות והזנחה ב-155 מחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות יחד עם שיפור תהליכי הדיווח והתיאום עם משטרת ישראל מאפשרים כיום לכולם ובפרט לאזרחים ותיקים לפנות ולהתלונן על פגיעה בהם. משנה לשנה אנו מזהים עלייה בהיקפי הדיווחים על מקרי התעללות והזנחה.

עלינו כחברה, מוטלת החובה לגלות ערנות לתופעת הפגיעה באזרחיות ואזרחים ותיקים במקרים רבים דווקא מצד הקרובים אליהם. אוכלוסיית ישראל מזדקנת ובעתיד הלא רחוק יהיו יותר אזרחים ותיקים שיחיו שנים רבות יותר ולכן יזדקקו להגנה מפני מי שמזהים בהם יעד קל להתעללות מסוגים שונים.

מניעה של תופעות אלו מתחילה בהגברת המודעות. בשנים האחרונות מקצה משרד הרווחה משאבים רבים לפעילויות להגברת המודעות בקרב אנשי מקצוע, אזרחים ותיקים ובני משפחותיהם, באמצעות קיום כנסים, הרצאות, ימי עיון ופרסום. כמו כן מתוך העבודה המשותפת עם משרדי ממשלה נוספים בתחום אנו עדים לעליה במודעות לנושא גם בקרב אנשי הטיפול במערכת הבריאות במסגרת קופות החולים ובתי החולים, אך לא כך הדבר בכל הנוגע לציבור הכללי. מודעות נמוכה הנה כר פורה למי שמבקש לפגוע ולנצל לעשות זאת ביתר קלות וללא חשש. שורה של סימנים מעידים כגון, חבלות לא מוסברות, מראה מוזנח, בידוד חברתי, מניעת שירותים בסיסיים, רתיעה ושינוי חד בהתנהגות עקב בואו של אדם לבית האזרח הוותיק ועוד שורה של סימנים מעוררי חשד יכולים לשמש אותות אזהרה המחייבים דיווח על חשד להתעללות והזנחה.

אנו קוראים לכל אזרח ואזרחית ותיקה שנפגעו ולכל מי שחושד שמתרחשת פגיעה באדם מבוגר לפנות אלינו דרך מוקד 118 של משרד הרווחה, מוקדי 106 של הרשויות המקומיות או פנייה ישירה למחלקות לשירותים חברתיים.  

יריב מן הוא סמנכ"ל משרד הרווחה וראש המנהל לאזרחים ותיקים
גל שחם הוא עובד סוציאלי ראשי לחוק ההגנה על חוסים במשרד הרווחה