נכון, עדיף שזה בכלל לא יקרה, אבל אם אתם בכל זאת נקלעים לרעידת אדמה קטלנית במזרח הרחוק או אפילו לאסון כמו שריפה בבניין מגורים בלונדון, אז תשתדלו לפחות לעשות את זה ב-2017. נראה שכמו הרבה תחומים בחיי היום-יום שלנו, גם בתחום החילוץ וההצלה נוספו המון חידושים שהופכים את עבודתם של צוותי החילוץ לקלה יותר ואת הסיכויים שלנו לשרוד להרבה יותר טובים. על מה אנחנו מדברים? שימו לב, העתיד לגמרי כאן:

MEOSAR - Medium Earth Orbit Search and Rescue

איתור ניצולים בעזרת לוויינים אינו חדש: מטיילים, אנשי ים או אוויר שנקלעו לסכנה, משתמשים במשדר מיוחד ששולח אות מצוקה. מערכת הלוויינים קולטת את האות, מחשבת את המיקום ממנו שודר ומעבירה את הנתונים לכוחות ההצלה. חייהם של עשרות אלפי אנשים ניצלו באופן זה, תודות למערכת הלוויינים שקיימת כבר שנים רבות. 

מערכת ה-MEOSAR היא מערכת לוויינים חדשה, המשפרת באופן דרמטי את אפשרויות החילוץ. הלוויינים מרחפים בגובה של 24-19 אלף קילומטר מעל פני כדור הארץ, ומכסים את כל שטחו. אות המצוקה מאותר תוך מספר שניות (לעומת מספר שעות במערכת הישנה) והמיקום ממנו נשלח מחושב בדיוק גבוה מאוד. לכן זמן התגובה של כוחות ההצלה התקצר משמעותית. חידוש נוסף - המערכת שולחת אישור לשולח האות על קבלת אות המצוקה, מה שבוודאי עוזר להתמודדות הנפשית בזמן ההמתנה לחילוץ.

משדרי מצוקה לבישים

למרות שמשדרי מצוקה חיוניים במקרה של סכנת חיים, רוב המטיילים, אנשי הים והטייסים העצמאיים אינם רוכשים משדרי מצוקה. למרבה המזל, נמצא פתרון טכנולוגי כדי להעלות את כמות המשתמשים במשדרי מצוקה: המשדרים מוטמעים בבגדים, חגורות הצלה, סירות הצלה, חליפות טיסה ושעונים. כך למשל, ספינות דיג שמחויבות להצטייד בחגורות הצלה לא יצטרכו לרכוש משדר מצוקה במיוחד, ובמקרה חירום יוכלו לשלוח אות מצוקה ישירות מחגורת ההצלה. 

נחש רובוטי (צילום: יחסי ציבור)
הכירו את ה Snakebot | צילום: יחסי ציבור

מזל"טים ורחפנים לסיוע ראשוני

במקרים רבים, ניתן להגיש סיוע ראשוני לניצולים בעזרת מזל"ט או רחפן. בתנאי שטח קשים, הפעלת כלי טיס כזה זולה ומהירה יותר מצוות חילוץ. הם מכוונים באמצעות מפעיל אנושי או עצמאית – בעזרת תוכנות שסוקרות את השטח ומחשבות מיקום אפשרי של ניצולים. הם אף יכולים להגיש סיוע ראשוני (למשל, מים, מזון או ביגוד) ובכך להגדיל את סיכויי ההישרדות של הניצול עד להגעת כוחות ההצלה.

Snakebot

רובוט דמוי נחש לאיתור ניצולים שנקברו תחת הריסות. הרובוט נישא ע"י כלבי חילוץ, המאומנים להפעיל אותו בנביחה. כאשר הכלב מאתר ניצול אך לא יכול להגיע אליו, הוא נובח והרובוט מתקדם לעבר הניצול בזמן שהכלב נשאר במקום. הרובוט מפנה את הדרך תוך כדי שידור וידאו לצוות החילוץ, עד שלכלב או לכוחות ההצלה יש גישה לניצול.  

תערוכת rescue (צילום: Scitech Discovery Centre, Western Perth Australia)
מתוך תערוכת rescue | צילום: Scitech Discovery Centre, Western Perth Australia

ערכת חיישנים לבישה למחלצים

כוחות חילוץ והצלה נעזרים לא פעם ברובוטים שנשלחים ראשונים לאיזור החילוץ, מצלמים וממפים את השטח. הנתונים מועברים לאנשי החילוץ והם מתכננים איך לפעול ובאיזה ציוד להשתמש. אבל לעיתים שיטה זו גוזלת זמן יקר ומעכבת את החילוץ. בתנאי שטח מורכבים, דווקא לאדם שיכול לחשוב ולהסתמך על ניסיונו בחילוץ יש יתרון על רובוט.

כדי לשלב בין היכולות הרובוטיות ליכולות האנושיות הומצאה ערכת החיישנים הלבישה, שמקנה לאדם הלובש אותה את התכונות של הרובוט: הערכה מיועדת לאדם שעומד בראש צוות המחלצים. זו מערכת מתוחכמת של מצלמה וחיישנים שאוספת נתונים על השטח בזמן אמת, יוצרת מפה דיגיטלית תלת-מימדית ומשדרת אותה לצוות החילוץ שעוקב אחריו ומתעדכן על התקדמותו באיזור הסכנה. 

תערוכת rescue (צילום: Scitech Discovery Centre, Western Perth Australia)
מתוך תערוכת rescue | צילום: Scitech Discovery Centre, Western Perth Australia

אם אתם ממש בעניין והנושא מדליק את הקטנים שלכם, תוכלו להגיע למדעטק בחיפה ולהנות מהתערוכה הבינלאומית לחילוץ והצלה שהגיעה מאוסטרליה, "Rescue". בתערוכה האינטראקטיבית תוכלו לראות כיצד מדע וטכנולוגיה יכולים לעזור במשימות החילוץ הנועזות ואפילו לקחת חלק בפעילויות כמו חילוץ אדם משריפה וירטואלית, הצלת טובעים על גבי אופנוע ים, טיסה נמוכה בהליקופטר חילוץ ועוד המון התנסויות חווייתיות.