אשה מרגיעה כלב מפוחד (צילום: Chris Schmidt, Istock)
כלבים רגישים מאוד לתגובת הבעלים. לכן, קודם כל תירגעו | צילום: Chris Schmidt, Istock

תושבי קו העימות מקבלים הנחיות ברורות כיצד לנהוג בזמן אזעקה או בעת מצב חירום, אבל מה לגבי חיות המחמד – חלק בלתי נפרד מהמשפחה המושפע מהמצב לא פחות משאר בני המשפחה? איך מרגיעים כלבים וחתולים ובמה עלינו לצייד אותם במרחבים המוגנים?
חיות המחמד לא יודעות באופן מודע שמדובר במצב חירום, אך הן כן יכולות לקלוט שקיים מתח כלשהו באוויר, מה שאומר שעל מנת להרגיע את חיית המחמד, הבעלים צריך להירגע בעצמו.

כלבים: קולר בהישג יד

כלבים נוטים להגיב בדרכים שונות לרעשים שמבהילים או מפחידים אותם כמו זיקוקים, אזעקות או סירנות. "יש כלבים שמתחילים לנבוח, אחרים מנסים לצוד את גורם הרעש, יש שמייללים כשהם שומעים סירנות ויש כלבים שאדישים לכך", מסביר יוסי סמואל מאלף כלבים. "כלבים רגישים מאוד לתגובות הבעלים שלהם; אם הבעלים נמצאים בחרדה או בסטרס, הכלבים יקלטו את זה ויהיו גם הם במתח".

איך כדאי להיערך לשהות כלבים במרחב המוגן?
לפי הנחיות משרד החקלאות, כדאי להכין לממ"ד את הציוד הבא: כלי למים; כלי למזון ושקית אטומה של מזון למקרה של פינוי; עיתונים ישנים ושקיות אשפה לפינוי הצרכים של בעל החיים; רצועת הולכה קצרה ומחסום פה; כלוב נשיאה לחתול או לכלב. על כלוב הנשיאה יש לרשום את הפרטים הבאים: שם משפחה ושם פרטי של הבעלים; כתובת מלאה; שם בעל החיים; שנת לידתו של בעל החיים; כל מספרי הטלפון של הבעלים ובני המשפחה; שם הרופא הווטרינר המטפל ומספרי הטלפון שבהם ניתן להשיגו; מספר שבב

במצב אידיאלי, הכי טוב להתכונן שבוע-שבועיים מראש ולהרגיל את הכלב לשהות במרחב המוגן. כדאי לארגן בממ"ד או במקלט מקום מרבץ לחיית המחמד, שכולל שמיכה או שטיח כלשהו שהכלב רגיל אליו, כמה משחקים או חטיפים שהוא אוהב. אם מדובר במרחב משותף עם אנשים אחרים, או שהכלב עשוי להיבהל או להתפרע ואפילו לנשוך מישהו, מומלץ להכניס אותו לשם בתוך כלוב טיסה או להשתמש במחסום. במצבי חירום כדאי להימנע משימוש ברצועות נמתחות.
לדברי הווטרינר ד"ר בועז ארד, כלבים יעדיפו לשהות תמיד ליד הבעלים שלהם: "כדאי לספק להם סביבה אוהבת וחמה ולא להשאיר אותם בחוץ. בנוסף, בעלי הכלבים מכירים את הכלבים שלהם ויידעו כיצד הוא נוטה להתנהג במצבים כאלה. האם הוא טיפוס שעשוי להתפרע או לתקוף, ואז אפשר לשים אותו בכלוב או לשים עליו מחסום. אם הוא רגוע מטבעו, כדאי לוותר על מחסום, שרק ילחיץ אותו".
לדברי סמואל, גם מחוץ למרחב המוגן כדאי להשאיר רצועה הקשורה לקולר הכלב, כדי שבמצב קריאה לא נצטרך לחפש אותו או לבזבז זמן על קשירתו.

רבים תוהים לגבי שימוש בתרופות הרגעה עבור הכלבים במצבים כאלה. סמואל ממליץ לנסות להימנע משימוש בהן: "הן מאטות את קצב הלב של הכלב, מטשטשות וממסטלות אותו", הוא אומר.
ד"ר ארד: "ניתן להשתמש בחומרים כאלה רק אם הכלב באמת סובל, אך כמובן שרק לאחר התייעצות עם וטרינר. אפשר להשתמש גם בחומרים טבעיים כמו תמצית "רסקיו" להרגעה.
באשר למזון, אם הכלב נמצא בתוך כלוב טיסה, סמואל ממליץ שלא להכניס לשם קערה עם מים כי אם הכלב זז, הוא עלול לשפוך אותו ולהירטב בעצמו. אוכל אפשר לתת בזמנים קצובים, פעמיים ביום למשל, ואז אפשר להכניס לכלב את המזון לתוך המרחב המוגן. אם הוא לא אוכל, יש להוציא את האוכל.
באשר לעשיית הצרכים, כיוון שגם בני אדם יוצאים החוצה לעשות את צרכיהם, אפשר גם להוציא את הכלב בזמנים קצובים בקרבת הבית. אם בכל זאת מתעקשים על פינת צרכים, כדאי לכסות אותה בנסורת, שסופחת ריחות לא נעימים ולהצטייד בשקיות ניילון כדי לארוז את הגללים.

חתולים: לא לכפות ליטופים

מיאו, חתולה (צילום: jupiter images)
כלוב מספק לחתולים טריטוריה סגורה של ביטחון והגנה. אישה וחתול | צילום: jupiter images

גם חתולים כדאי לנסות להרגיל למרחב המוגן לפני תחילת מצב החירום, במידת האפשר כמובן.
חתולים נוטים להיבהל במצבי חירום, לברוח ולהתחבא. מומלץ מאוד להכניס חתולים לכלוב טיסה תחום, גם כדי להימנע מהתנהגות לא צפויה וגם כדי לספק להם ביטחון של טריטוריה סגורה. אפשר להכניס לכלוב שלהם כרית או שמיכת רביצה ולפתות אותם להיכנס פנימה באמצעות מזון או חטיף כלשהו. אם הכלוב מספיק גדול אפשר להכניס לשם גם ארגז צרכים.
לדברי סמואל, אם חתול נבהל, קשה מאוד לשלוט בו: "במצבי לחץ חתולים עלולים להפוך לחסרי מנוחה ולקפוץ ממקום למקום. חלקם עלולים להפוך לתוקפניים ולשרוט. יש לאפשר לחתול להתנהג לפי אופיו ולא לכפות עליו ליטופים".

כדאי לדאוג מראש שבעל החיים יהיה מסומן, למקרה שיילך לאיבוד. אפשר להצמיד אליו דיסקית עם פרטי הבעלים וטלפונים רלוונטיים, לרשום את הפרטים על הקולר עצמו או לסמן את בעל החיים בשבב אלקטרוני. חיות מחמד אחרות כמו ציפורים או מכרסמים אפשר להכניס למרחב המוגן בתוך הכלובים שלהן. כדאי לכסות את הכלוב כדי לגרום לחיות לחוש בטוחים יותר.
במקרה של נפילת טיל או פצצת מרגמה בקרבת מקום, יש להמשיך ולהרגיע את בעל החיים ולהמתין להוראות כוחות הביטחון.

המרכז הארצי לרישום כלבים שאבדו או נמצאו: 9681610 – 03