מהון להון, יש בישראל כבר כחמישה דורות של הורים שקוראים ספרים בעברית לילדיהם. תחום הספרות העברית לילדים מוצג עכשיו, במיוחד לכבוד שבוע הספר, בסדרה חדשה ומעמיקה של יס דוקו, מבית היוצר של מודי בר-און וענת זלצר, שמסבירה איך הומצאה והתפתחה הספרות העברית לגיל הרך, מביאליק, דרך ליון קיפניס ולאה גולדברג ועד לימינו אנו. ספרי הילדים הם חלק חשוב בנוף הילדות של כולנו, מעצבים, משפיעים ומחברים בינינו לבין הסביבה, המקום והמשפחה. ביקשנו מאמהות בקבוצות הורים שונות שישתפו אותנו בספרי הילדים שהכי אהבו בילדות, אותם הן מספרות לילדיהן גם היום, ולא נס ליחם. מוזמנים לשתף אותנו בתגובות בספרים הנצחיים שלכם, ששמעתם בתוך החיבוק של אמא ואבא, ועכשיו אתם קוראים לדור הבא.

"יש לי הרבה ספרים שלי ששמרתי ועכשיו אני קוראת לבן שלי, ואת אלה שלא שרדו קניתי שוב":, אומרת אמא באחד השרשורים העמוסים ומלאי התשוקה והאהבה לספר. "ושמתי לב שאני אומרת את המילים בדיוק כמו שאמא שלי היתה אומרת אותן, וקוראת באותה מוזיקה. יש ספרים, כמו תירס חם, שאבא שלי היה שר את השיר של ה׳בים-בם-בם׳ במנגינה מסויימת, וגם הבן שלי מכיר עכשיו את המנגינה הזאת".

המלכה האם: לאה גולדברג

אין ספק בכלל שהספרים הקלאסיים האהובים על האמהות הישראליות שייכים ללאה גולדברג. גולדברג שולטת ביד רמה בכמות האזכורים לספרים שהם ׳חובה׳ מבחינת האמהות, בזכות החרוזים והרגש הרב שבספריה ושיריה, כשהבולטים הם איה פלוטו, דירה להשכיר והמפוזר מכפר אז״ר. "אני וחברה שלי גדלנו ביחד בקיבוץ של פעם עם לינה משותפת, ואנחנו מקריאות את הסיפור הזה ב-ד-י-ו-ק באותה אינטונציה", מספרת קוראת נלהבת של ׳איה פלוטו׳. "בדיוק כמו שהמטפלת שלנו הייתה מקריאה לנו. לא הבנו את זה עד שיום אחד הקראתי את זה לבת הבכורה שלה ובעלה שמע את זה מהחדר השני והיה בטוח שזו אשתו". גם לסדרת ספרי ילדי העולם שתרגמה גולדברג יש מקום של כבוד, כשהילדות הפופולריות מכולן, כך נראה, הן נוריקו-סאן הילדה מיפן ואלה קרי הילדה מלפלנד.



בשרשורים מתגלה שהקריאה לילדים לא נפסקת בגן. אמהות רבות מספרות שהן קוראות לילדיהן בהמשכים ספרים שאהבו בגילאים מבוגרים יותר, כמו ספרי אריך קסטנר, ובמיוחד את אורה הכפולה, ואת האסופית. גם פו הדוב, שחגג ממש לא מזמן 90 שנה להולדתו, נשאר רענן ומסופר. "הפרק בפו הדב שבו הם עוקבים אחרי עקבות הסועל, התועל ושאר החברים נורא הצחיק אותי כילדה, והכי כיף שזה מצחיק גם אותם", אומרת אם נוספת. גם ביליבי נשארת דמות פמיניסטית חשובה. "כשקראתי אותו שוב כאמא, הבנתי עד כמה הוא השפיע עלי בתור ילדה", אומרת אחת האמהות.

מיץ פטל (צילום: באדיבות עם עובד,  יחסי ציבור )
מיץ פטל ממשיך להצחיק את הילדים בדינמיות שלו | צילום: באדיבות עם עובד, יחסי ציבור
עוד ספר שהותירו חותם וממשיך לחיות ולככב בארון הספרים הוא ׳גן גורים׳. "כשהילדים שלי היו ממש קטנים, אהבתי לקרוא להם אותו בעיקר בגלל המקצב והשיריות שלו. עוד מככבים ספרים לא קלילים במיוחד, לכל אחד מהם רובד של עצב או פרדה משלו: העץ הנדיב, הנשיקה שהלכה לאיבוד, שמוליקיפוד, מעשה בחמישה בלונים, שמלת השבת של חנה׳לה, ויהי ערב וציפור הנפש.

מיץ פטל ממשיך להצחיק את הילדים בדינמיות שלו. "אני אוהבת לקרוא את מיץ פטל, כילדה הרגשתי שאני ממש בתוך הספר, והילדים אוהבים נורא את השאלות שהאריה והג׳ירפה שואלים אותו ואת ה׳היתחרות׳,״ מסבירה אם אחת את סוד ההצלחה. ׳והילד הזה הוא אני׳ ממשיך לדברר באופן צלול את רגשות הילדים, עם האיורים המקסימים של דני קרמן. אחת האמהות שיתפה בתעלול מקסים שניתן לבצע לספר: כשגוזרים את דלת הבית, בעמוד שלפני גילוי זהותו של הארנב, אפשר לפתוח אותה ולראות אותו עומד שם.

אבא מספר סיפור (צילום: Shutterstock)
"שמתי לב שאני אומרת את המילים בדיוק כמו שאמא שלי היתה אומרת אותן, וקוראת באותה מוזיקה" | צילום: Shutterstock
גם למומינים יש מקום של כבוד בספריה העברית, ולספריה האחרים של טובה ינסון. ״מה סוד הקסם של המומינים? עד היום זו המשפחה הספרותית שהכי קל לי להזדהות איתה,״ מספרת אם אחרת. ״עוד לפני הערכים שהיא מייצגת, שהם פחות או יותר כל מה שחשוב לי בחיים האלה, אוסף היצורים השונים כלכך זה מזה, שמתקבצים תחת כנפיה האוהבות של מומינאמא כאילו מדברים את השפה שלי, וגם של ילדיי, לשמחתי.״

הסדרה המקסימה והמעמיקה ׳עוד סיפור אחד ודי׳ תשודר החל מ-7.6, ימי רביעי בשעה 21:00 בערוץ yes דוקו

>> איפה הם היום: המורה שהתאהבה בתלמידה בן ה-12