תשעה באב הוא צום לזכר חורבן בית המקדש ויהודה (ככה קראו פעם למדינת ישראל). מכירים את המשפט: "רבותי ההיסטוריה חוזרת"? אז לפחות לגבי תשעה באב זה נכון. לעם ישראל היו שני בתי מקדש ושניהם חרבו בתשעה באב. בית המקדש הראשון הוקם על ידי שלמה המלך (במאה התשיעית לפנה"ס) וחרב בכיבוש הבבלי על ידי נבוכדנצר בט באב שנת 586 לפנה"ס.

עם החורבן יהודה אבדה את עצמאותה ורבים מתושביה גלו. "עַל נַהֲרוֹת  בָּבֶל שָׁם יָשַׁבְנוּ גַּם־בָּכִינוּ בְּזׇכְרֵנוּ אֶת־צִיּוֹן" (תהילים קל"ז,א') . גלות בבל הייתה קצרה יחסית, כורש המלך הפרסי שהכניעה את האמפריה הבבלית, הנהיג מדיניות סובלנית. הוא אשר ליהודים לשוב לירושלים ולשקם את המקדש ההרוס. וזה קרה. וכך נבנה בית המקדש השני על ידי השבים מגלות בבל בשנת 516 לפנה"ס.

בהתחלה המקדש היה קטן וצנוע, אבל אחר כך שופץ והורחב למבנה פאר על ידי המלך הורדוס. אם יש לכם בראש תמונה של מבנה לבן גדול עם עמודי זהב, כנראה שראיתם את דגם השחזור (שנמצא במוזיאון ישראל) או תמונה שלו. בית המקדש השני ומדינת יהודה התקיימו לאורך ימי הממלכה הפרסית, התמודדו עם השלטון היוני (הסיפור של המכבים וחנוכה- זוכרים), אבל עם הרומאים הם הסתבכו קשות. מרד בשלטון הרומאי, הביא לחורבן ירושלים והמקדש ולגלות. זה קרה על ידי טיטוס הרומאי, בט באב בשנת 70 לספירה.

 רוצים לשמוע עוד על הסיפור של ממלכת יהודה ואיך ולמה היא חרבה? האזינו לפרק על חרבן ממלכת יהודה וגלות בבל מתוך "ויהי פודקאסט- סיפורי התנ"ך לכל המשפחה"

מה מציינים בי"ז בתמוז?

כמו שאתם יכולים לדמיין, כיבוש של עיר והחרבה של ממלכה לא קורים ביום אחר. כבר לאחר חורבן בית המקדש הראשון נקבעו  ארבעה תאריכים בלוח השנה, צומות לזכר החורבן. צום עשרה בטבת- לציון היום שבו התחיל המצור הבבלי על ירושלים. צום שבעה עשר בתמוז- לציון פריצת חומת העיר, צום תשעה באב- חרבן המקדש, וצום גדליה- שחל בג בתשרי, ומציין את הרצח הפוליטי של גדליה בן אחיקם מנהיג הישוב היהודי שנשאר בארץ אחרי חורבן הבית הראשון. רצח שהוא כמו המסמר האחרון בארון המתים של ממלכת יהודה.

מה זה "ימי בין המיצרים"?

בין י"ז בתמוז ו-ט' באב יש שלושה שבועות שמכונים "ימי בין המיצרים", הכינוי לתקופה הזו מגיע ממגילת איכה שהיא מגילה של קינות, שירי אבל על החורבן. "גָּלְתָה יְהוּדָה מֵעֹנִי… לֹא מָצְאָה מָנוֹחַ כָּל רֹדְפֶיהָ הִשִּׂיגוּהָ בֵּין הַמְּצָרִים." (איכה ג פסוק א). מיצרים הם מקומות צרים מאד, כמו קניונים בערוצי נחלים , תעלות,  רחובות צרים… כשהרודפים משיגים אותך במקום צר אין לך לאן לברוח. בימים האלה, על פי המסורת היהודית, נוהגים קצת כמו אבלים, לזכר החורבן. למשל לא מתחתנים. 

למה להמשיך לצום?

שאלה מצוינת. הרי הגלות והחורבן כבר מאחורינו ויש לנו מדינה משגשגת. ואגב, אנחנו לא הראשונים ששואלים. גם בתקופת שיבת ציון, אחרי שחזרו מגלות בבל, משלחת של נכבדי העם אל הכוהנים והנביאים: "...לֵאמֹר הַאֶבְכֶּה בַּחֹדֶשׁ הַחֲמִשִׁי (= חודש אב) הִנָּזֵר (= אצום) כַּאֲשֶׁר עָשִׂיתִי זֶה כַּמֶּה שָׁנִים׃" (זכריה ז, ג) הנביא זכריה עונה תשובה מורכבת, אבל הרעיון בגדול הוא שהצום מיועד למי שצם כדי לזכור דברים מהעבר ומהווה כדי לשנות דברים עבור עתיד טוב יותר.

מה חשוב לזכור? בעיקר את הסיבות לחורבן, ולא את הסיבות הפוליטיות אלא את הסיבות החברתיות שמביאות לכך שחברה לא מצליחה להתקיים. או מאבדת את זכות הקיום שלה כחברה.

 60 שניות על שנאת חינם

אחרי חורבן בית המקדש השני, חכמי הדור היו עסוקים מאד בשאלה - למה זה קרה לנו? הם חיפשו את שורשי הבעיה ואמרו : "מקדש שני, שהיו עוסקין בתורה ובמצות וגמילות חסדים, מפני מה חרב? מפני שהיתה בו שנאת חינם! " (תלמוד בבלי, מסכת יומא, דף ט', עמוד ב')

מה זו שנאת חינם? קשה לדמיין שנאה שאין לה סיבה. שנאה היא רגש קשה והרסני ואם תשאלו מישהו למה הוא שונא מישהו אחר, מה הסיכוי שהוא יגיד לכם - אני שונא אותו סתם? אבל אם מסכלים רגע על כל אירוע של שנאה ועל המחיר שלו, עולה השאלה, למה להתנהג ככה? באמת אי אפשר להסתדר? לתת קצת יותר מקום לדעה או לצורך של מישהו אחר ולחיות בשלום?

בתקופת החורבן של בית שני זה היה בלט מאוד. המלחמות הפנימיות בין הקבוצות הפוליטיות בירושלים (קנאים ומתונים) היו הרסניות. כל אחד חשב שהוא יציל את ירושלים במדיניות שלו, אבל בפועל הסכסוכים האלה קדמו את החורבן. לכל אחד היו סיבות טובות לחשוב שהוא צודק ושהשני טועה ולפעול נגד השני- אבל בשורה האחרונה-  כל המריבות האלה לא הביאו לשום דבר טוב. להיפך. זו שנאת חינם.

תשעה באב מזמן לנו את המחשבה על שנאת חינם במרחב שלנו, גם בחברה הישראלית על כל המתחים שיש בה, וגם ביחסים שלנו עם אנשים. בשנים האחרונות עולה יותר ויותר למודעות תופעת החרמות על ילדים והתנהגות חברתית פוגענית במדיה הדיגיטלית. במובנים רבים- דינמיקה כזו היא "שנאת חינם", היא מייצרת  הרבה כאב וחורבן למי שנפגע. אם אתם רוצים לנצל את ההזדמנות של התקופה הזו ולשוחח על כך עם הילדים שלכם, הנה קישור שיכול לעזור לכם.