אין תמונה
בתחום טיפולי הפוריות לא מורגשת ירידה

האם המצב הכלכלי בארה"ב משפיע גם על הרצון להרחיב את המשפחה? בני זוג אמריקנים רבים מעידים כי הם מתכוונים לדחות את התכנון להיכנס שוב להריון, ומומחים לדמוגרפיה כבר צופים שהמשבר יוביל לצניחה בשיעורי הילודה.
גם גינקולוגים בארה"ב מדווחים על ירידה במספר הנשים שנכנסות להריון ועלייה במספר הבקשות לקבלת אמצעי מניעה, כשנשים רבות טוענות שזה פשוט לא הזמן הנכון להיכנס להריון. עם זאת, תחום אחד נראה חסין למצב הכלכלי – לא מורגשת ירידה בטיפולי הפוריות, ודווקא בשנת 2008 נרשמה עלייה. לטענת רופאים, זוהי תקופה בה נשים רבות בוחנות מה חשוב להן בחיים, וילדים בהחלט נכנסים לקטגוריה.

שיעור הילודה תלוי בחומרת המשבר

אין זו הפתעה גדולה ששיעורי הילודה נוטים לרדת בעקבות משברים כלכליים. בעקבות השפל הכלכלי הגדול של שנות השלושים בארה"ב הייתה ירידה דרמטית בשיעורי הילודה, כשנשים ילדו בממוצע שני ילדים במקום שלושה. בעקבות מיתון בארה"ב בשנים 1973-1975 ירד שיעור הפריון הכולל מ-98 ל-65 (בממוצע על כל 1000 נשים) ובעקבות מיתון בין השנים 1980-1982 בארה"ב, ירד שיעור הפריון מ-88.4 ל-65.7.
מומחים לדמוגרפיה צופים ירידה דומה בעקבות המשבר הנוכחי, בייחוד כשסקר שנתי שנערך לאחרונה על ידי האגודה האמריקאית לפסיכולוגיה מגלה כי 80% מהתושבים מודאגים באופן כללי מהמשבר שפקד את המדינה.

לדברי המומחים, שיעור הירידה יהיה תלוי במשך זמן המשבר והחומרה שלו. את ההשלכות המדויקות ניתן יהיה לראות רק בעוד כשמונה חודשים. "אני מצפה לראות עמדות של 'נחכה ונראה' מצד ההורים, אומר קארל הוב, דמוגרף מוושינגטון. "אבל אף אחד לא יודע עדיין מה יהיו השיעורים המדויקים". גם פיליפ מורגן, סוציולוג ומומחה לדפוסי פריון מצפה לראות דחייה בכוונות להרחיב את המשפחה, "אבל אם זה יוביל לצניחה ארוכת טווח בשיעורי הפריון, זו עלולה להיות בעיה גדולה".
עם זאת, גם אם תהיה ירידה מסוימת, בינתיים אין סיבה לדאגה. שיעורי הילודה בארה"ב בשנים האחרונות גבוהים מאד. בשנת 2006 שיעור הפריון (ממוצע מספר הילדים לאישה) היה 4.2 תינוקות – המספר הגבוה ביותר בארבעת העשורים האחרונים. המצב מדאיג אולי יותר מבחינה דמוגרפית במדינות אירופאיות רבות, שם ירדו שיעורי הפריון אל מתחת ל-1.5 ילדים לאישה בממוצע. וכנגד, כלכלנים נוספים בארה"ב מציעים דווקא תיאוריה שונה – במצב כלכלי ירוד שיעורי הילודה דווקא יכולים לעלות משום שנשים שפוטרו מהעבודה ינצלו את ההזדמנות להיכנס שוב להריון.

בתל אביב עושים הרבה ילדים 

ללא ספק זה משהו שמשפיע", אומר פרופ' ארנון סופר, גיאוגרף ודמוגרף בכיר מאוניברסיטת חיפה. "כמו שבכל המלחמות פתאום מצאנו שיש עלייה בילודה, משהו שהוא לא רציונלי, כך גם כשפתאום מתכווצים מבחינה כלכלית, יש נטייה לדחות את הרחבת המשפחה. לא אצל אנשים עניים באפריקה, וגם לא בחברה הערבית או בחברה החרדית, אבל כן בקרב תושבי תל אביב למשל - אנשים שמביאים לעולם ילדים משיקולים רציונליים, מלבד הצורך הביולוגי ומתנהגים בהתאם. כשנעשה קשה, אומרים נעצור".
פרופ' סופר מעיד כי ישראל חווה בשנים האחרונות עלייה בשיעורי הילודה ושיהיה מעניין לבחון אם אכן המשבר הכלכלי הנוכחי, ישפיע. "לפני המשבר, בשנה-שנתיים האחרונות, אפשר לראות שתל אביב עוברת חגיגה בלתי רגילה של ילודה, ככל הנראה בגלל איכות חיים גבוהה", הוא אומר. "עד כי התחזית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנה הבאה היא ששיעור הפריון יעלה, שזה שינוי בלתי רגיל בכל קנה מידה, בייחוד כשהמגמה בעולם היא שנשים משכילות יולדות פחות ילדים".